Μια από τις σημαντικότερες παραμέτρους της υγιεινής διατροφής, προσδιορίζεται από την έννοια της ποικιλίας. Η φύση άλλωστε, είναι η πρώτη που διδάσκει αυτόν τον κανόνα, δίνοντας στις τροφές ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, όπως οσμή, χρώμα και γεύση, προκαλώντας έτσι τον άνθρωπο να δοκιμάσει μέσα από μια μεγάλη ποικιλία τροφών.
Καμία τροφή από μόνη της, δεν μπορεί να θεωρηθεί ως το αποκλειστικό διαθρεπτικό μέσο για επαρκή σίτιση. Γι’ αυτό άλλωστε, δεν μπορούμε να υποστηρίξουμε τις μονοδιάστατες δίαιτες, εκείνες δηλαδή που βασίζονται στην κατανάλωση μίας και μόνης τροφής.
Τα τελευταία χρόνια, όμως αρχίσαμε να ανακαλύπτουμε και τη θρεπτική αξία του χρώματος στη διατροφή μας. Τα χρώματα των ανεπεξέργαστων τροφών, οφείλονται σε φυσικές χρωστικές που πέρα από τη χρώση, προσδίδουν και σημαντική διατροφική αξία. Θα πρέπει να επισημάνουμε, ωστόσο, ότι δίαιτες που βασίζονται στην κατανάλωση τροφών ενός συγκεκριμένου χρώματος, δεν είναι σοβαρές, γι’ αυτό και θα πρέπει να αποφεύγονται.
Η χρωματική παλέτα της υγείας σας
Ένα ισορροπημένο διαιτολόγιο θα πρέπει να περιλαμβάνει τροφές απ’ όλο το χρωματικό φάσμα. Κάθε χρώμα, άλλωστε, έχει την αξία του:
Κόκκινο. Για την ακρίβεια, το φωτεινό κόκκινο που συναντάμε στην τομάτα, στο κόκκινο γκρέιπ-φρούτ και στο καρπούζι οφείλεται στο λυκοπένιο. Πρόκειται για ένα εξαιρετικό αντιοξειδωτικό, που έχει πρωταγωνιστήσει σε πολλές επιστημονικές μελέτες και θεωρείται ασπίδα έναντι του καρκίνου του προστάτη.
ΕΟΔΥ - κορονοϊός: 531 νέες εισαγωγές, 7 διασωληνώσεις και 27 θάνατοι την τελευταία εβδομάδα
Κόκκινο πορφυρό. Το βαθύ χρώμα των κόκκινων σταφυλιών, των κερασιών, της φράουλας, του ροδιού, του βατόμουρου, της κόκκινης πιπεριάς και της μελιτζάνας, οφείλεται σε μια ομάδα ευεργετικών ουσιών, τις ανθοκυανίνες. Οι ανθοκυανίνες, εμφανίζουν ισχυρότατη αντιοξειδωτική δράση συμβάλλοντας στην υγεία των αγγείων, της καρδιάς και όχι μόνο. Κάποιες δε από τις προαναφερόμενες τροφές, όπως για παράδειγμα οι φράουλες και τα κεράσια, δεν εμπεριέχουν μόνο ανθοκυανίνες, αλλά και μια άλλη φυσική χρωστική, το ελλαγικό οξύ, το οποίο, όπως διαπιστώνουμε από σειρά μελετών, αποτελεί σημαντικό αντικαρκινικό στοιχείο.
Πορτοκαλί. Το χρώμα του καρότου, της κολοκύθας, του μάνγκο, του βερίκοκου αλλά και της γλυκοπατάτας, είναι συνέπεια της πλούσιας περιεκτικότητας αυτών των τροφών σε άλφα και βήτα καροτένια. Οι ουσίες αυτές ενισχύουν σημαντικά την αντιοξειδωτική άμυνα του οργανισμού, ενώ το β-καροτένιο μετατρέπεται στον οργανισμό μας σε βιταμίνη Α.
Κίτρινο. Το κίτρινο χρώμα του κρόκου του αβγού , αλλά και του καλαμποκιού, οφείλεται στη λουτεΐνη και στη ζεαξανθίνη. Οι ουσίες αυτές ανήκουν στα καροτενοειδή και προστατεύουν από τον εκφυλισμό της ωχράς κηλίδας, που αποτελεί την κυριότερη αιτία απώλειας όρασης στους ηλικιωμένους.
Έντονο ροζ. Είναι το χρώμα του κρεμμυδιού και σχετίζεται με τη φυσική χρωστική κουερσιτίνη. Ως ισχυρό αντιοξειδωτικό επιδρά και στον ανθρώπινο οργανισμό, γεγονός που έχει ανάγει τη κουερσιτίνη σε πρωταγωνίστρια πολλών αντικαρκινικών μελετών. Μάλιστα σε μια πολύ φιλόδοξη μελέτη η κουερσιτίνη φάνηκε να αναστέλλει την ανάπτυξη καρκίνου του μαστού σε πειραματόζωα, απογειώνοντας τις ελπίδες των ερευνητών για χρήση της και στους ανθρώπους.
Παράλληλα η κουερσιτίνη θεωρείται από πολλούς επιστήμονες ισχυρό αντι-ισταμινικό και η χρήση της σε συγκεκριμένες αλλεργικές εκδηλώσεις επιφέρει θετικότατα αποτελέσματα. Επίσης, άλλες αγαπημένες «ροζ» επιλογές όπως ο αστακός, ο σολομός, αλλά και οι γαρίδες, οφείλουν το χαρακτηριστικό τους χρώμα στην ασταξανθίνη, ένα καροτενοειδές που ελαττώνει τη δράση του ενζύμου 5-alpha-reductase, το οποίο είναι υπεύθυνο για την καλοήθη διόγκωση του προστάτη.
Λευκό. Βάλτε λίγο λευκό στη διατροφή σας και θα καταφέρετε, σύντομα να αποτοξινώσετε το λεμφικό σας σύστημα. Το ρύζι, τα ζυμαρικά, το κουνουπίδι και το σκόρδο ανήκουν σε αυτή τη χρωματική κατηγορία τροφών που βοηθάνε το λεμφικό σύστημα και, επιπλέον, έχουν ευεργετική επίδραση στην εγκεφαλική ροή, άρα και στα νεύρα μας.