Μέχρι στιγμής έχουν εντοπιστεί 74 περιστατικά στην Βρετανία, ενώ ακολουθεί η Αλαμπάμα στις ΗΠΑ με εννέα περιστατικά, η Ιρλανδία με πέντε, η Ολλανδία με τέσσερα και η Ισπανία με τρία. Όλα τα παιδιά που έχουν προσβληθεί είναι μέχρι 10 ετών.
Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις η ηπατίτιδα οφείλεται σε κάποιον αδενοϊό, ωστόσο δεν αποκλείεται η σύνδεσή της με τον κοροναϊό και το σύνδρομο Long COVID.
Οι γιατροί στη Βρετανία που μετρά τα περισσότερα κρούσματα ηπατίτιδας συμβουλεύουν τους γονείς να παρακολουθούν τα παιδιά τους ηλικίας κάτω των 16 ετών προκειμένου να διαπιστώσουν αν εμφανίσουν τα εξής συμπτώματα:
1. Ικτερο
2. Αλλαγή στο χρώμα τον ούρων και των κοπράνων
3. Κνησμό στο σώμα
4. Πυρετό
5. Ναυτία
6. Πόνο στην κοιλιακή χώρα
«Tissue is the issue»: Ο δρόμος προς την εξατομίκευση της ογκολογικής θεραπείας
Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) στις ΗΠΑ, έχουν ανακοινώσει από τις 14 Απριλίου εννέα περιπτώσεις ηπατίτιδας σε παιδιά ηλικίας κάτω των 6 ετών από το φθινόπωρο του 2021.
Δύο από τα εννέα παιδιά χρειάστηκαν μεταμόσχευση ήπατος, όπως αναφέρει το Science. Στο μεταξύ στην Ισπανία ανακοινώθηκαν τρία κρούσματα ηπατίτιδας σε παιδιά στις περιφέρειες της Μαδρίτης, της Καστίλλης και της Αραγονίας. Ενα από τα παιδιά χρειάστηκε μεταμόσχευση ήπατος, σύμφωνα με το Science.
Επίσης στην Ολλανδία τρία από τα τέσσερα παιδιά που διαγνώστηκαν με ηπατίτιδα έκαναν μεταμόσχευση. Σε όλες τις χώρες οι επιστήμονες συνεχίζουν τις έρευνες προκειμένου να διαπιστωθεί τι ακριβώς συνέβη και υγιή παιδιά εμφάνισαν πρόβλημα στο ήπαρ.
Την ανησυχία του για την έξαρση ηπατίτιδας σε παιδιά στην Αγγλία εξέφρασε στον ΣΚΑΪ ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης. Εξήγησε ότι σε τρεις τουλάχιστον περιπτώσεις στο εξωτερικό, χρειάστηκε να γίνει μεταμόσχευση σε παιδιά ηλικιών από 3 έως 5 και πρόσθεσε: «Στη χώρα μας δεν έχει βρεθεί κρούσμα ωστόσο βρισκόμαστε σε αυξημένη επιφυλακή».
Έκτακτη ανακοίνωση του ΕΟΔΥ για την ηπατίτιδα στα παιδιά – Τα συμπτώματα, τι συμβαίνει στον κόσμο, τι ισχύει στην Ελλάδα
Τις τελευταίες εβδομάδες, παρατηρήθηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο, ένας ασυνήθιστα υψηλός αριθμός περιπτώσεων οξείας ηπατίτιδας, σε παιδιά, ανέφερε χθες ο ΕΟΔΥ σε ανακοίνωσή του για την ηπατίτιδα.
Οπως τονίζεται, σε κανένα περιστατικό δεν απομονώθηκε ιός ηπατίτιδας (Α έως Ε) και δεν παρατηρήθηκε επιδημιολογική συσχέτιση με ταξίδια. Το κλινικό σύνδρομο εμφανίζεται σε παιδιά ηλικίας έως 16 ετών, κυρίως 2-5 ετών, και περιλαμβάνει σοβαρή οξεία ηπατίτιδα με αξιοσημείωτα αυξημένες τρανσαμινάσες, συχνά με ίκτερο. Σε παιδιά ηλικίας έως 10 ετών, συχνά παρατηρήθηκαν γαστρεντερικά συμπτώματα, συνήθως έμετοι, που προηγήθηκαν του ίκτερου.
Μέχρι τις 8 Απριλίου 2022, είχαν εντοπιστεί 74 κρούσματα, στο Ηνωμένο Βασίλειο. Ορισμένες περιπτώσεις χρειάστηκαν μεταφορά σε εξειδικευμένες παιδιατρικές ηπατολογικές μονάδες και έξι (6) παιδιά υποβλήθηκαν σε μεταμόσχευση ήπατος. Σύμφωνα με αναφορές των ειδικών μονάδων, έως τις 11 Απριλίου, δεν έχει καταγραφεί κανένας θάνατος.
Από τον εργαστηριακό έλεγχο που έχει έως τώρα πραγματοποιηθεί, έχουν αποκλειστεί οι ιοί ηπατίτιδας (Α έως Ε), ενώ σε κάποιες περιπτώσεις έχει εντοπιστεί ιός SARS-CoV-2 και/ή αδενοϊός, χωρίς όμως να μπορεί να αποσαφηνιστεί μέχρι στιγμής ο τυχόν ρόλος των ιών αυτών στην παθογένεια της ηπατίτιδας που εμφανίζουν τα καταγεγραμμένα περιστατικά. Συνεπώς, υποκείμενη αιτία αυτής της αύξησης, από τις αρχές του 2022, παραμένει επί του παρόντος, άγνωστη. Σε εξέλιξη βρίσκεται περαιτέρω εργαστηριακή διερεύνηση των περιστατικών που εντοπίστηκαν, για πρόσθετες λοιμώξεις, χημικούς παράγοντες και τοξίνες.
Μετά την ανακοίνωση των περιστατικών από τη Μεγάλη Βρετανία, έχουν αναφερθεί:
έως πέντε (5) περιπτώσεις (επιβεβαιωμένες ή πιθανές) οξείας ηπατίτιδας άγνωστης αιτιολογίας σε παιδιά, στην Ιρλανδία, τρία (3) επιβεβαιωμένα περιστατικά, στην Ισπανία και τέσσερα (4) περιστατικά, στην Ολλανδία, εκ των οποίων τα τρία (3) χρειάστηκαν μεταμόσχευση ήπατος.
Επίσης, υπάρχουν αναφορές για εννέα (9) κρούσματα ηπατίτιδας άγνωστης αιτιολογίας σε παιδιά, στις ΗΠΑ, τα οποία επί του παρόντος βρίσκονται υπό διερεύνηση από τις εθνικές αρχές.
Στη χώρα μας, μέχρι στιγμής, δεν έχει αναφερθεί αύξηση κρουσμάτων ηπατίτιδας στα παιδιά, αλλά οι κλινικοί γιατροί καλούνται να είναι σε εγρήγορση για αυτήν την αναδυόμενη κατάσταση, να επαγρυπνούν για την έγκαιρη ανίχνευση παιδιών ηλικίας έως 16 ετών, που παρουσιάζουν σημεία και συμπτώματα ηπατίτιδας, χωρίς σαφή αιτιολογία και σε τέτοια περίπτωση να ενημερώσουν άμεσα τον ΕΟΔΥ.
Ο ΕΟΔΥ παρακολουθεί στενά την εξέλιξη της κατάστασης, βρίσκεται σε συστηματική επικοινωνία με τους ευρωπαϊκούς φορείς Δημόσιας Υγείας, το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC) και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (WHO) και έχει ήδη ενημερώσει σχετικά, όλες τις Υγειονομικές Περιφέρειες της χώρας, τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο καθώς και τις Επιστημονικές Εταιρείες τα μέλη των οποίων ενδέχεται να αντιμετωπίσουν παρόμοια περιστατικά.
Ηπατίτιδα… άγνωστος Χ «χτυπά» μικρά παιδιά – Παγκόσμιος συναγερμός
Σε επιφυλακή είναι οι ελληνικές υγειονομικές Αρχές για τη σοβαρή και ανεξήγητη έως τώρα ηπατίτιδα σε μικρά παιδιά, κυρίως κάτω των δέκα ετών, περιπτώσεις της οποίας αυξάνονται σε ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Βρετανία, η Ιρλανδία, η Ισπανία, αλλά και στις ΗΠΑ.
Προειδοποιήσεις έχουν εκδώσει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), τα αμερικανικά και ευρωπαϊκά Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νόσων (CDC και ECDC), καθώς και η Υπηρεσία Ασφάλειας Υγείας (HSA) της Βρετανίας. Ωστόσο, τα περιστατικά ηπατίτιδας είναι υπό διερεύνηση και δεν είναι ακόμη γνωστό εάν έχουν σχέση με την πανδημία ή πρόκειται για μια εντελώς ανεξάρτητη κατάσταση που οφείλεται σε άλλο παράγοντα – με αρκετούς επιστήμονες να θεωρούν ως επικρατέστερο «ύποπτο» έναν αδενοϊό.
Στο πλαίσιο του υγειονομικού… συναγερμού που έχει «σημάνει», ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) βρίσκεται σε εγρήγορση και έχει ήδη ενημερώσει τις επιστημονικές εταιρίες που σχετίζονται με το ήπαρ, καθώς και τους ιατρικούς συλλόγους και τους παιδιάτρους, ζητώντας εάν αντιληφθούν παρόμοια περιστατικά και στην Ελλάδα να τα δηλώσουν στον ΕΟΔΥ. Εως και χθες, δεν είχε δηλωθεί κανένα τέτοιο περιστατικό στη χώρα μας.
Σύμφωνα με πρόσφατη τοποθέτηση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), στις 5 Απριλίου 2022, ο ΠΟΥ ενημερώθηκε για 10 περιπτώσεις οξείας ηπατίτιδας άγνωστης αιτιολογίας σε παιδιά ηλικίας κάτω των 10 ετών σε όλη την Κεντρική Σκωτία.
Οι εννέα είχαν έναρξη συμπτωμάτων τον Μάρτιο του 2022, ενώ μία περίπτωση είχε έναρξη συμπτωμάτων τον Ιανουάριο του 2022. Τα συμπτώματα περιλάμβαναν ίκτερο, διάρροια, έμετο και κοιλιακό άλγος. Και τα 10 κρούσματα εντοπίστηκαν όταν νοσηλεύτηκαν.
Μέχρι τις 8 Απριλίου, είχαν εντοπιστεί 74 κρούσματα στο Ηνωμένο Βασίλειο. Σε ορισμένες περιπτώσεις χρειάστηκε μεταφορά σε εξειδικευμένες παιδικές μονάδες ήπατος και έξι παιδιά υποβλήθηκαν σε μεταμόσχευση ήπατος. Από τις 11 Απριλίου δεν έχει αναφερθεί θάνατος μεταξύ αυτών των περιπτώσεων.
Ο εργαστηριακός έλεγχος έχει αποκλείσει τους ιούς της ηπατίτιδας τύπου A, B, C και E (όπως και D κατά περίπτωση), ενώ σοβαρό οξύ αναπνευστικό σύνδρομο από κορονοϊό έχει ανιχνευθεί σε αρκετές περιπτώσεις. Παράλληλα, έχει εντοπιστεί και αδενοϊός σε ορισμένες περιπτώσεις μαζί με κορονοϊό, σε άλλες χωρίς να υπάρχει λοίμωξη από κορονοϊό. Το Ηνωμένο Βασίλειο παρατήρησε πρόσφατα μια αύξηση στη δραστηριότητα των αδενοϊών, η οποία συν-κυκλοφορεί με τον SARS-CoV-2, αν και ο ρόλος αυτών των ιών στην παθογένεση (μηχανισμός με τον οποίο αναπτύσσεται η ασθένεια) δεν είναι ακόμη σαφής.
«Δεν έχουν εντοπιστεί άλλοι επιδημιολογικοί παράγοντες κινδύνου μέχρι σήμερα, συμπεριλαμβανομένων των πρόσφατων διεθνών ταξιδιών», αναφέρει ο ΠΟΥ και προσθέτει ότι «η αιτιολογία των σημερινών περιπτώσεων ηπατίτιδας εξακολουθεί να θεωρείται άγνωστη και παραμένει υπό ενεργή διερεύνηση».
Φταίει αδενοϊός;
Ενώ ορισμένα παιδιά βρέθηκαν θετικά για SARS-CoV-2 ή/και αδενοϊό, ο ΠΟΥ επισημαίνει ότι θα πρέπει να πραγματοποιηθεί γενετικός χαρακτηρισμός των ιών για τον προσδιορισμό πιθανών συσχετίσεων μεταξύ των περιπτώσεων. Σύμφωνα με τους ειδικούς στη Σκωτία και σχετική δημοσίευσή τους στο «Eurosurveillance», οι κυρίαρχες υποθέσεις εστιάζουν στον αδενοϊό, και ειδικότερα είτε σε μια νέα παραλλαγή είτε σε μια παραλλαγή «ρουτίνας» που φαίνεται να πλήττει πιο σοβαρά τα μικρότερα παιδιά τα οποία έχουν χαμηλότερη ανοσιακή άμυνα. Μάλιστα, ξένοι ειδικοί εκτιμούν ότι η απομόνωση των μικρών στη διάρκεια της πανδημίας μπορεί να τα κατέστησε πιο ευάλωτα ανοσολογικά, επειδή δεν εκτέθηκαν στη συνήθη ποικιλία ιών, μεταξύ των οποίων και οι αδενοϊοί.
Μετά την κοινοποίηση από το Ηνωμένο Βασίλειο, λιγότερες από πέντε περιπτώσεις (επιβεβαιωμένες ή πιθανές) έχουν αναφερθεί στην Ιρλανδία. Επιπρόσθετα, τρία επιβεβαιωμένα κρούσματα οξείας ηπατίτιδας άγνωστης αιτιολογίας έχουν αναφερθεί σε παιδιά (ηλικίας 22 μηνών έως 13 ετών) στην Ισπανία, με τις εθνικές Αρχές να τα διερευνούν. Επίσης, κλινικοί γιατροί ανέφεραν παρόμοια περιστατικά σε Ολλανδία και Δανία.
Μειούμενη διασπορά, αυξημένοι θάνατοι
Και ενώ οι επιστήμονες καλούνται να «ξεκλειδώσουν» ακόμη μία υγειονομική «απειλή», ο κορονοϊός συνεχίζει να κυκλοφορεί, με τη διασπορά του όμως να είναι μειωμένη λίγο πριν το ελληνικό Πάσχα. Οι θάνατοι, βέβαια, εξακολουθούν να είναι αυξημένοι -50 θάνατοι χθες- και ο συγκεκριμένος δείκτης λειτουργεί σαν «υπενθύμιση» για την προστασία και με την τέταρτη δόση όσων πολιτών είναι ευάλωτοι για βαριά νόσηση, έχουν δηλαδή ηλικία από 60 ετών και πάνω.
Ειδήσεις σήμερα
Πόλεμος στην Ουκρανία – Μαριούπολη: Τελεσίγραφο της Μόσχας για το «τελευταίο οχυρό» Azovstal
Πάτρα – Ιατροδικαστής Κούτσης: Στη Τζωρτζίνα δόθηκε θανατηφόρα δόση κεταμίνης – Δεν υπάρχει λάθος
Συντάξεις: Αύξηση 5% και στις επικουρικές με χρήση αποθεματικών βάσει νόμου [οι πίνακες με τα ποσά]
Κριστιάνο Ρονάλντο: Παγκόσμιο κύμα συμπαράστασης στην οικογένεια