Τα αναλυτικά στοιχεία των ΜΕΘ Παίδων συγκέντρωσε η ΠΟΕΔΗΝ, στον απόηχο της διακομιδής του άτυχου 6χρονου που υπέστη καρδιακή ανακοπή από τα Γρεβενά στην Πάτρα, αλλά και άλλων παιδιατρικών περιστατικών που έχουν διακομισθεί ελλείψει διαθέσιμου κρεβατιού Εντατικής. Τελευταίο παράδειγμα, η 11χρονη που μεταφέρθηκε από τα Ιωάννινα στην Αθήνα με σοβαρές επιπλοκές κορονοϊού και νοσηλεύεται στο Παίδων «Παναγιώτη και Αγλαΐας Κυριακού». Μάλιστα, λόγω ομίχλης ήταν αδύνατη η αεροδιακομιδή του μικρού κοριτσιού, που σύμφωνα με πληροφορίες πάσχει από σοβαρά υποκείμενα προβλήματα υγείας, από τα Ιωάννινα στην Αθήνα. Ετσι, με ασθενοφόρο και έχοντας διασωληνωθεί, μεταφέρθηκε στο Ακτιο και από εκεί έγινε αεροδιακομιδή για την Αττική.
«Οι διακομιδές είναι ασφαλείς, δεν παύουν, όμως, να είναι ταλαιπωρία για τα διασωληνωμένα παιδιά και τους γονείς που θα πρέπει να τα ακολουθήσουν σε νοσοκομεία που βρίσκονται σε μεγάλες αποστάσεις από τον τόπο κατοικίας», σημειώνει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλης Γιαννάκος. Προσθέτει δε ότι «με δεδομένη και αναμενόμενη την έξαρση της γρίπης, κορονοϊού και άλλων ιώσεων δημιουργείται η αναγκαιότητα σχεδιασμού και λειτουργίας νέων ΜΕΘ για παιδιά σε νοσοκομεία της περιφέρειας».
Η έλλειψη κλινών Εντατικής για παιδιά έχει έρθει στο προσκήνιο το τελευταίο διάστημα και με αφορμή τον 6χρονο από τα Γρεβενά, που υπέστη καρδιακή ανακοπή και έχασε τελικά τη μάχη για τη ζωή, με τους γονείς του να δίνουν το «πράσινο φως» για δωρεά των οργάνων του. Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, στη διαδρομή το ασθενοφόρο έπαθε βλάβη και κλήθηκε άλλο ασθενοφόρο προκειμένου να μεταφερθεί το παιδί στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Πατρών. Οι αιτίες της ανακοπής δεν είναι γνωστές και δεν έχει συσχετιστεί από τους γιατρούς ή από την οικογένεια η ανάγκη διακομιδής του παιδιού με την τραγική κατάληξη.
ΒΟΡΕΙΑ ΕΛΛΑΔΑ
Μόνο 8 κλίνες ΜΕΘ για non–Covid περιστατικά
«Tissue is the issue»: Ο δρόμος προς την εξατομίκευση της ογκολογικής θεραπείας
Οπως προκύπτει από τα στοιχεία της ΠΟΕΔΗΝ, η μοναδική ΜΕΘ Παίδων στη Βόρεια Ελλάδα λειτουργεί στο «Ιπποκράτειο» Θεσσαλονίκης. Οι οκτώ non-Covid κλίνες (οι δύο είναι Covid) είναι γεμάτες. Σε Ηπειρο και Θεσσαλία δεν λειτουργεί ΜΕΘ Παίδων, ενώ συνολικά στα νοσοκομεία της χώρας μας τα κρεβάτια Εντατικής για παιδιά είναι 55, εκ των οποίων τα 32 στην Αθήνα (στα τρία παιδιατρικά νοσοκομεία και στο νοσοκομείο «Αττικόν») και τα 23 στην περιφέρεια.
«Στην περιφέρεια οι κλίνες είναι γεμάτες, γι’ αυτό και γίνονται διακομιδές στην Αττική. Δεν μπορεί όλη η Βόρεια Ελλάδα να καλύπτεται από τις 10 κλίνες ΜΕΘ του “Ιπποκράτειου”.
Γέμισε παιδάκια και τώρα, εάν χρειασθεί κάποιο παιδί ΜΕΘ από Κομοτηνή, θα πρέπει να μεταφερθεί στην Αττική. Οπωσδήποτε θα πρέπει να αναπτυχθούν ΜΕΘ στα Πανεπιστημιακά Νοσοκομεία Αλεξανδρούπολης, Λάρισας, Ιωαννίνων και σε ακόμη ένα νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης. Απαιτείται βέβαια σχεδιασμός και προσλήψεις εξειδικευμένου προσωπικού», επισημαίνει ο κ. Γιαννάκος.
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Νέο παιδιατρικό από το Ιδρυμα Στ. Νιάρχος
Σημειώνεται ότι η ανεπάρκεια νοσοκομειακών κλινών για παιδιά στη Βόρεια Ελλάδα υπαγόρευσε το σχεδιασμό παιδιατρικού νοσοκομείου στη Θεσσαλονίκη που θα κατασκευαστεί στο Φίλυρο, με χρηματοδότηση του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος.