Η απειλή όμως ανάδυσης ασθενειών που τις θεωρούμε ξεχασμένες είναι ορατή, όπως τονίζουν διαρκώς οι ειδικοί καθώς τη διάρκεια της πανδημίας, η οποία μονοπώλησε τα συστήματα υγείας και οδήγησε σε “ρωγμές” τα εμβολιαστικά προγράμματα.
Υπολογίζεται ότι 10,6 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο αρρώστησαν από φυματίωση το 2021, σημειώνοντας αύξηση κατά 4,5% από το 2020, και 1,6 εκατομμύρια άνθρωποι πέθαναν από φυματίωση (συμπεριλαμβανομένων 187. 000 μεταξύ θετικών στον ιό HIV), σύμφωνα με την έκθεση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για το 2022.
Η επιβάρυνση από την ανθεκτική στα φάρμακα φυματίωση (DR-TB) αυξήθηκε επίσης κατά 3% μεταξύ 2020 και 2021, με 450.000 νέες περιπτώσεις φυματίωσης ανθεκτικής στη ριφαμπικίνη (RR-TB) το 2021. Ο ΠΟΥ σημειώνει ότι αυτή είναι η πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια που σημειώνεται αύξηση στον αριθμό των ατόμων που νοσούν από φυματίωση και φυματίωση ανθεκτική στα φάρμακα.
Δωρεάν προληπτικός έλεγχος από 30 έως 70 ετών - Καρδιαγγειακός έλεγχος σε 3 στάδια
“Αν η πανδημία μας δίδαξε κάτι, είναι ότι με αλληλεγγύη, αποφασιστικότητα, καινοτομία και δίκαιη χρήση εργαλείων, μπορούμε να ξεπεράσουμε σοβαρές απειλές για την υγεία. Ας εφαρμόσουμε αυτά τα μαθήματα στη φυματίωση. Είναι καιρός να σταματήσει αυτός ο μακροχρόνιος δολοφόνος. Δουλεύοντας μαζί, μπορούμε να τερματίσουμε τη φυματίωση”, δήλωσε ο Δρ Τέντρος Αντάνομ Γκεμπρεγέσους, Γενικός Διευθυντής του ΠΟΥ.
Οι συνεχείς προκλήσεις σχετικά με την παροχή και την πρόσβαση σε βασικές υπηρεσίες φυματίωσης είχαν ως αποτέλεσμα πολλά άτομα με φυματίωση να μην διαγνωστούν και να υποβληθούν σε θεραπεία. Ο αναφερόμενος αριθμός των ατόμων που διαγνώστηκαν πρόσφατα με φυματίωση μειώθηκε από 7,1 εκατομμύρια το 2019 σε 5,8 εκατομμύρια το 2020. Υπήρξε μερική ανάκαμψη σε 6,4 εκατομμύρια το 2021, αλλά και αυτός ο αριθμός παραμένει χαμηλότερος συγκριτικά με το προ-πανδημικό επίπεδο. Οι μειώσεις στον αναφερόμενο αριθμό των ατόμων που διαγνώστηκαν με φυματίωση υποδηλώνουν ότι ο αριθμός των ατόμων με αδιάγνωστη και μη θεραπευμένη φυματίωση έχει αυξηθεί, με αποτέλεσμα αυξημένο αριθμό θανάτων από φυματίωση και μεγαλύτερη μετάδοση λοίμωξης.
Η φυματίωση προκαλείται από βακτήρια που επηρεάζουν συχνότερα τους πνεύμονες. Μπορεί να εξαπλωθεί όταν τα άτομα που νοσούν διώχνουν βακτήρια στον αέρα, για παράδειγμα, βήχοντας. Οι περισσότεροι άνθρωποι που εμφανίζουν τη νόσο είναι ενήλικες. Το 2021 οι άνδρες αντιπροσώπευαν το 56,5% των περιστατικών φυματίωσης, οι ενήλικες γυναίκες το 32,5% και τα παιδιά το 11%. Πολλές νέες περιπτώσεις φυματίωσης οφείλονται σε πέντε παράγοντες κινδύνου: υποσιτισμό, μόλυνση από τον ιό HIV, διαταραχές χρήσης αλκοόλ, κάπνισμα και διαβήτη.
Η φυματίωση μπορεί να προληφθεί και να θεραπευθεί. Περίπου το 85% των ατόμων που αναπτύσσουν νόσο της φυματίωσης μπορούν να αντιμετωπιστούν επιτυχώς με ένα φαρμακευτικό σχήμα 4/6 μηνών. Η θεραπεία έχει το πρόσθετο πλεονέκτημα του περιορισμού της περαιτέρω μετάδοσης της λοίμωξης. Τα οικονομικά εμπόδια μπορούν να επηρεάσουν την πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη για τη διάγνωση της φυματίωσης.
Ειδήσεις σήμερα
Τι θα πάρουν το 2023 οι συνταξιούχοι γήρατος ανά Tαμείο με βάση τα έτη ασφάλισης [πίνακες]