Η τιμή από μόνη της δεν λέει τίποτα, ενώ συνήθως ο «οδηγός» των γιατρών για παθολογικές καταστάσεις είναι η λεγόμενη «κακή» χοληστερίνη ή αλλιώς χοληστερόλη LDL, όπως εξηγούν οι ειδικοί στον «Ε.Τ.». Επίσης οι τιμές και τα φυσιολογικά όρια που αναγράφονται δίπλα μπορεί να μπερδέψουν και να προκαλέσουν σύγχυση, αφού για κάθε ασθενή οι εξετάσεις εκτιμώνται εξατομικευμένα με βάση παράγοντες κινδύνου αλλά και άλλες τιμές των αιματολογικών εξετάσεων.
«Σπανίως λαμβάνουμε υπόψη την ολική χοληστερίνη. Καθώς μπορεί να είναι πολύ ανεβασμένη η τιμή της καλής χοληστερόλης και να ανεβάζει τη συνολική. Μας απασχολεί η LDL, δηλαδή η κακή. Βέβαια και για αυτήν το όριο έχει κατέβει πολύ. Δηλαδή είναι στο 116 για τον γενικό πληθυσμό που δεν έχει κάποιο πρόβλημα υγείας και στο 100 για όσους είναι υψηλού κινδύνου», αναφέρει ο καθηγητής Καρδιολογίας του ΕΚΠΑ, Κωνσταντίνος Τούτουζας, και προσθέτει: «Για να επιτύχεις τη μακροζωία, χρειάζεται αυστηροποίηση των ορίων στις περισσότερες τιμές. Και η διαμόρφωση προς τα κάτω καθοδηγείται από αποτελέσματα μελετών. Εχουμε τα δεδομένα πλέον και έχουμε και τον τρόπο να μπορέσουμε να επιτύχουμε χαμηλότερες τιμές». Μάλιστα, σύμφωνα με τον κ. Τούτουζα, ειδικοί ανά τον κόσμο εκτιμούν ότι σε δέκα χρόνια θα έχουν… σφίξει ακόμη περισσότερο οι τιμές αναφοράς.
Συνήθως τα ελληνικά διαγνωστικά εργαστήρια εναρμονίζονται με τις αμερικανικές και ευρωπαϊκές κατευθυντήριες. Βέβαια, δεν υπάρχει ενιαίος κανόνας για την οριοθέτηση των φυσιολογικών τιμών στις εξετάσεις και είναι στην κρίση του κάθε εργαστηρίου πώς θα κινηθεί. Είναι χαρακτηριστικό ότι σε μεγάλο νοσοκομείο της Αθήνας τα φυσιολογικά όρια έχουν διατηρηθεί… αναλλοίωτα και δεν έχουν μειωθεί για μεγάλο χρονικό διάστημα. Τελευταίες οδηγίες της European Society of Cardiology, πάντως, ορίζουν ως επιθυμητές τιμές για τη χοληστερίνη: 1) εάν υπάρχει συνοδό καρδιαγγειακό πρόβλημα (ισχαιμική καρδιοπάθεια, αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο κ.λπ.), η ολική χοληστερόλη να είναι κάτω από 170 και η LDL κάτω από 55, 2) εάν δεν υπάρχει συνοδό καρδιαγγειακό πρόβλημα, η ολική χοληστερόλη να είναι κάτω από 200 και η LDL κάτω από 115, 3) εάν συνυπάρχει ένας παράγοντας κινδύνου, η LDL να είναι κάτω από 115, ενώ εάν υπάρχουν δύο παράγοντες κινδύνου, η LDL να είναι κάτω από 100 και, εάν υπάρχουν περισσότεροι παράγοντες κινδύνου, η LDL να είναι κάτω από 70.
«Οι στόχοι μας για τα λιπίδια εξατομικεύονται. Δεν υπάρχουν ενιαίες φυσιολογικές τιμές για όλο τον πληθυσμό. Καθορίζονται αναλόγως με άλλους παράγοντες κινδύνου ή εάν ένας άνθρωπος έχει περάσει κάποιο καρδιαγγειακό επεισόδιο. Συνεπώς άλλη τιμή συστήνουμε να επιτύχει ένας άνθρωπος που έχει παράγοντες κινδύνου και άλλη ένας νέος άνθρωπος χωρίς κάποιο γνωστό πρόβλημα με την καρδιά του ή με άλλα θέματα υγείας», λέει με τη σειρά του ο διευθυντής της Καρδιολογικής Κλινικής στο νοσοκομείο Χίου, Νίκος Σμυρνιούδης. Οπως εξηγεί, εάν ένας νέος άνθρωπος έχει μεγαλύτερη χοληστερίνη από το όριο των 170 που αναγράφεται πλέον σε πολλά εργαστήρια, δεν θα του συσταθεί φαρμακευτική αγωγή, αλλά θα γίνει σύσταση προσεκτικής διατροφής».
Μεσογειακή διατροφή και όχι πολλά λιπαρά
Η διατροφή είναι η κορωνίδα για τη διατήρηση ενός υγιούς λιπιδαιμικού προφίλ. Τι σημαίνει αυτό; Οπως λέει ο κ. Σμυρνιούδης όλοι πρέπει να αποφεύγουν τα πολλά λιπαρά. Επίσης, να ακολουθούν μια ισορροπημένη διατροφή με φρούτα και λαχανικά. Η μεσογειακή διατροφή είναι ένα πρότυπο διατροφής για την καρδιά και γενικότερα τη συνολική υγεία, ενώ οι «κανόνες» υπαγορεύουν την κατανάλωση λιγότερου κόκκινου κρέατος και περισσότερων οσπρίων. «Η άσκηση μειώνει τα λιπίδια, ενώ το σημαντικότερο όλων είναι η αποφυγή του καπνίσματος», σημειώνει ο διευθυντής της Καρδιολογικής Κλινικής του νοσοκομείου Χίου. Μάλιστα, όπως λέει ευρωπαϊκή βάση δεδομένων που δίνει τη δυνατότητα σε γιατρούς να βάζουν το προφίλ ενός ασθενούς ώστε να τους υπολογίσει σε ποσοστό την πιθανότητα για κάποιο πρόβλημα όπως έμφραγμα, όταν μπαίνει ο παράγοντας τσιγάρο, η ίδια πιθανότητα αυξάνεται πολύ».
Ειδήσεις σήμερα
Ευρυτανία: Νεκρός εντοπίστηκε ο 40χρονος αστυνομικός – Είχε πέσει στην «Τρύπα της Τατάρνας»