Οι πρώτες συνταγές για χορήγηση φαρμακευτικής κάνναβης χορηγήθηκαν σήμερα σε 55χρονο και σε 60χρονη που ταλαιπωρούνταν από νευροπαθητικό πόνο και δεν μπορούσαν να ανακουφιστούν με τις συμβατικές θεραπείες. Το κόστος της θεραπείας βαρύνει αποκλειστικά τον ασθενή, αφού η προμήθεια τόσο του ατμοποιητή όσο και της φαρμακευτικής κάνναβης δεν αποζημιώνεται από τα ασφαλιστικά ταμεία.
«Η χρήση της φαρμακευτικής κάνναβης ενδείκνυται για την αντιμετώπιση του χρόνιου πόνου, που σχετίζεται με καρκίνο ή παθήσεις του κεντρικού ή του περιφερικού νευρικού συστήματος, όπως νευροπαθητικός πόνος που προκαλείται από: νευρική βλάβη, «μέλος φάντασμα», νευραλγία τριδύμου, μεθερπητική νευραλγία, που δεν ανταποκρίνονται όμως στις συμβατικές θεραπείες. Επίσης χρησιμοποιείται στην αντιμετώπιση της σπαστικότητας που σχετίζεται με σκλήρυνση κατά πλάκας ή βλάβες του νωτιαίου μυελού», επισημαίνει η αναπληρώτρια συντονίστρια διευθύντρια Αναισθησιολογικού Τμήματος – Ιατρείου Πόνου στο νοσοκομείο Παπαγεωργίου, Ελένη Κοράκη.
Η φαρμακευτική κάνναβη διατίθεται σε μορφή ολόκληρων ξηρών ανθέων φυτού κάνναβης προς εισπνοή και περιέχει τις δραστικές ουσίες Δ9-τετραϋδροκανναβινόλη (THC) και κανναβιδιόλη (CBD). Σύμφωνα με την κ. Κοράκη τα κανναβινοειδή ατμοποιούνται με τη χρήση του ατμοποιητή, μιας ειδικής συσκευής που επιτρέπει την εισπνοή ενώσεων κάνναβης χωρίς την καύση που σχετίζεται με το κάπνισμα. Μπορούν έτσι να προσφέρουν έως και τέσσερις ώρες ανακούφισης από τους πόνους. Η επιλογή της σωστής δόσης είναι μια διαδικασία που ορίζεται, βήμα προς βήμα, εξατομικευμένα για κάθε ασθενή, σε συνεργασία με τον γιατρό.
Ασθενείς που έχουν δοκιμάσει τις συμβατικές θεραπείες, χωρίς όμως να έχουν ανακουφιστεί από χρόνιους πόνους, μπορούν να απευθυνθούν στο Ιατρείο Πόνου του Γ.Ν. Παπαγεωργίου, κλείνοντας ραντεβού μέσω της τηλεφωνικής γραμμής 14741. Κατά την επίσκεψη του ασθενή, εξετάζεται ο πλήρης ιατρικός του φάκελος, ώστε να διαπιστωθεί αν πληρούνται οι προϋποθέσεις για τη χορήγηση της φαρμακευτικής κάνναβης.
Εκδήλωση για τη φαρμακευτική κάνναβη
Το Αναισθησιολογικό Τμήμα, σε συνεργασία με το Ιατρείο Πόνου και Παρηγορικής Φροντίδας του νοσοκομείου Παπαγεωργίου, διοργανώνει επιστημονική εκδήλωση με τίτλο «Κάνναβη & Επεμβατικές Τεχνικές στο Χρόνιο Πόνο – Ποιο θα είναι το επόμενο βήμα;», το Σαββατοκύριακο 30-31 Μαρτίου 2024, στο αμφιθέατρο του Νοσοκομείου. Στην εκδήλωση, που έχει εκπαιδευτικό χαρακτήρα, οι επαγγελματίες υγείας θα ενημερωθούν για τη σωστή χρήση της φαρμακευτικής κάνναβης και άλλων θεραπευτικών τεχνικών για την αντιμετώπιση του χρόνιου πόνου, ενώ θα συμμετάσχουν και σε κλινικά σεμινάρια.
Η εκδήλωση απευθύνεται σε επαγγελματίες υγείας που έχουν την δυνατότητα να συνταγογραφούν τη χρήση της φαρμακευτικής κάνναβης (αναισθησιολόγους, νευρολόγους, παθολόγους με εξειδίκευση στην ογκολογία και τη λοιμωξιολογία και ρευματολόγους) και τελεί υπό την αιγίδα της Ελληνικής Εταιρείας Θεραπείας Πόνου και Παρηγορικής Φροντίδας ΠΑΡΗΣΥΑ, της Ελληνικής Εταιρείας Αλγολογίας, της Ελληνικής Αναισθησιολογικής Εταιρείας και της Εταιρείας Αναισθησιολογίας και Εντατικής Ιατρικής Βορείου Ελλάδος.
Φαρμακευτική κάνναβη: Ποιοι ασθενείς ωφελούνται – Τι λέει στον ΕΤ ο Άδωνις Γεωργιάδης
Τάξη στο άναρχο και ανεξέλεγκτο -μέχρι πρότινος- τοπίο της εμπορίας προϊόντων κάνναβης βάζει το υπουργείο Υγείας και ταυτόχρονα βοηθά χιλιάδες ασθενείς που υποφέρουν από χρόνιο πόνο να βρουν ανακούφιση στα συμπτώματά τους.
Με τη θεσμοθέτηση της συνταγογράφησης της ιατρικής κάνναβης από τη μία και με την απαγόρευση όλων των προϊόντων που περιέχουν την ουσία HHC (εξαϋδροκανναβινόλη) από την άλλη, μπαίνουν όρια και κανόνες.
Στις 15 Φεβρουαρίου ενεργοποιήθηκε στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση της ΗΔΙΚΑ ειδικός κωδικός για τη χορήγηση φαρμακευτικής κάνναβης σε Ελληνες ασθενείς και μέχρι σήμερα έχουν συνταγογραφηθεί περίπου 20 με 25 σκευάσματα.
Το πρώτο σκεύασμα χορηγήθηκε σε γυναίκα ασθενή που υπέφερε από αφόρητους πόνους λόγω ψωριασικής αρθρίτιδας από την αναισθησιολόγο και πρόεδρο της Ελληνικής Ιατρικής Εταιρείας για τα Κανναβινοειδή, Χρυσούλα Καραναστάση, η οποία μίλησε στον «Ε.Τ.» για την ορθή χρήση του φαρμάκου.
ΕΟΔΥ: «Καλπάζει» η γρίπη - 24 σοβαρά κρούσματα, τρεις θάνατοι σε μία εβδομάδα
Η αποτελεσματικότητα της ιατρικώς χορηγούμενης κάνναβης στην ανακούφιση ασθενειών, όπως η κατάθλιψη, ο χρόνιος πόνος, το άγχος, αλλά και στην παρηγορητική φροντίδα ογκολογικών ασθενών τελικού σταδίου είναι ακόμη υπό επιστημονική διερεύνηση. Ωστόσο, δεν είναι καθόλου αμελητέος ο αριθμός των ασθενών που δηλώνει πως έχει βρει ανακούφιση και παρηγοριά μέσα από την ιατρική χρήση αυτού του πανάρχαιου φυτού.
«Συχνά δημιουργείται σύγχυση και παρανόηση και ψευδείς προσδοκίες στους ασθενείς. Τα κανναβινοειδή χορηγούνται για την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων που προκύπτουν κατά τη διάρκεια μιας πάθησης. Ή για να βοηθήσουν στις παρενέργειες που προκαλούνται από τις θεραπείες για κάποια πάθηση», αναφέρει η κ. Καραναστάση.
Ενδειξη για συνταγογράφηση κάνναβης στην Ελλάδα έχουν τέσσερις συγκεκριμένες κατηγορίες:
- Ναυτία και έμετοι που προκύπτουν κατά τη διάρκεια της χημειοθεραπείας, είτε στον καρκίνο είτε στη νόσο HIV/AIDS.
- Πόνος και σπαστικότητα σε νευρολογικά νοσήματα, όπως είναι η σκλήρυνση κατά πλάκας.
- Ανθεκτικός χρόνιος πόνος και ειδικά ο νευροπαθητικός πόνος, όταν οι ασθενείς δεν ανταποκρίνονται στις συμβατικές θεραπείες ή αντιμετωπίζουν παρενέργειες.
- Ασθενείς που βρίσκονται στο τέλος της ζωής τους και λαμβάνουν παρηγορητική φροντίδα.
Για τις παραπάνω ενδείξεις δικαίωμα συνταγογράφησης έχουν αναισθησιολόγοι, νευρολόγοι, παθολόγοι με εξειδίκευση στην Ογκολογία ή τη Λοιμωξιολογία και ρευματολόγοι.
Αντενδείξεις
Η κ. Καραναστάση διευκρινίζει πως το φάρμακο της κάνναβης δεν είναι πρώτης γραμμής, ενώ οι γιατροί δεν το χορηγούν μετά από αίτημα του ασθενούς, παρά μόνο όταν οι ίδιοι κρίνουν ότι μπορεί να τον βοηθήσει. Οι ανεπιθύμητες ενέργειες είναι πολύ σοβαρές, αναφέρει η ίδια. Και για το λόγο αυτό το σκεύασμα αντενδείκνυται:
- Σε παιδιά και εφήβους.
- Σε ασθενείς που έχουν υπερευαισθησία στις δραστικές ουσίες (κανναβιδιόλη ή/και στη Δ9-τετραϋδροκανναβινόλη) ή στο φυτό Cannabis sativa L.
- Κατά την κύηση και τη γαλουχία και σε ασθενείς που προγραμματίζουν να τεκνοποιήσουν.
- Σε ασθενείς με ιστορικό ψυχωσικής συνδρομής.
Αντένδειξη στη χορήγηση υπάρχει, επίσης, στους ασθενείς με καρδιολογικά νοσήματα, σε όσους λαμβάνουν φάρμακα αντιπηκτικά, αντιεπιληπτικά και αρκετά αντιβιοτικά.
Περί εθισμού
Μπορεί να εθιστεί κανείς με τη χρήση της φαρμακευτικής κάνναβης;
Οσοι είναι επιρρεπείς και έχουν προδιάθεση στις εξαρτήσεις δεν αποκλείεται να παρουσιάσουν συμπτώματα εθισμού, αναφέρει η γιατρός, αν και η εξάρτηση από την κάνναβη θεωρείται ασθενέστερη από εκείνη που συνοδεύει την εξάρτηση από το αλκοόλ ή τη νικοτίνη.
Υπάρχουν δε σημαντικές διαφορές ανάμεσα στους ασθενείς που κάνουν χρήση για ανακούφιση από τα προβλήματα υγείας τους και στους ανθρώπους που αναζητούν την ψυχαγωγική χρήση.
«Οι ασθενείς δεν θέλουν να επηρεάζονται οι ανώτερες λειτουργίες του φλοιού, όπως λέμε. Δεν αναζητούν την ευφορία που ενδεχομένως φέρνει στο ανθρώπινο σώμα η THC. Θέλουν να είναι λειτουργικοί, δεν θέλουν να ζαλίζονται, δεν θέλουν να χάνουν την ικανότητά τους να είναι αποτελεσματικοί στην καθημερινότητά τους, στη δουλειά τους, στην οικογένειά τους, στα παιδιά τους, στον σύντροφό τους. Οι ασθενείς, λοιπόν, δεν αναζητούν τις ευφορικές δράσεις της κάνναβης και γι’ αυτό χρησιμοποιούν κατά κανόνα τις χαμηλότερες δυνατές δόσεις από αυτές που χρησιμοποιούν οι άνθρωποι που καταφεύγουν στη χρήση κάνναβης για ψυχαγωγικούς λόγους», καταλήγει η επιστήμονας.
ΑΔΩΝΙΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ
«Οι ζωές κάποιων ανθρώπων έγιναν λίγο καλύτερες»
«Είμαι εξαιρετικά ευτυχής που μπόρεσα να φανώ τελικά χρήσιμος σε χιλιάδες συμπολίτες μου που υποφέρουν από χρόνιο πόνο. Οταν έγινα υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων και ανέλαβα το χαρτοφυλάκιο και της βιομηχανίας, άρα και της φαρμακευτικής κάνναβης, δεν είχα πλήρη συνείδηση, κυρίως λόγω στερεοτύπων του παρελθόντος, πόσο αυτό το φάρμακο μπορούσε πραγματικά να βοηθήσει τους ανθρώπους. Πέντε χρόνια μετά, έχοντας υπογράψει ως υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων όλη τη σχετική νομοθεσία για την αδειοδότηση των σχετικών βιομηχανιών και ως υπουργός Υγείας όλες τις σχετικές αποφάσεις για την κυκλοφορία των πρώτων τελικών προϊόντων φαρμακευτικής κάνναβης, αισθάνομαι, όπως σας είπα, μεγάλη χαρά. Και αυτό διότι οι ζωές κάποιων ανθρώπων έγιναν λίγο καλύτερες και, παράλληλα, η Ελλάδα απέκτησε έναν καινούργιο παραγωγικό κλάδο στην οικονομία της που μπορεί να δώσει θέσεις εργασίας και πολλές εξαγωγές».