Ο Nipah είναι ένας σπάνιος αλλά επικίνδυνος ζωονόσος ιός, ο οποίος, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) έχει ποσοστό θνησιμότητας από 40% έως 75%. Είναι ένας τύπος Henipavirus, και σχετίζεται με τον ιό Hendra, ο οποίος ανακαλύφθηκε για πρώτη φορά στην Αυστραλία και έχει προκαλέσει θανάτους σε ανθρώπους και άλογα.
Πρόκειται για έναν από τους ιούς που ανησυχούν ιδιαίτερα τους επιστήμονες καθώς δεν έχει αναπτυχθεί κάποιο εμβόλιο.
Μπορεί να μολύνει τους ανθρώπους μέσω της απευθείας επαφής των σωματικών υγρών των νυχτερίδων, των χοίρων και άλλων μολυσμένων ζώων. Υπάρχουν επίσης τεκμηριωμένες περιπτώσεις μετάδοσης και από άνθρωπο σε άνθρωπο.
ΠΟΙΑ ΕΊΝΑΙ ΤΑ ΣΥΜΠΤΏΜΑΤΑ ΚΑΙ ΠΏΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΊΖΕΤΑΙ;
Τα μολυσμένα άτομα αναπτύσσουν αρχικά συμπτώματα που περιλαμβάνουν πυρετό, αναπνευστική δυσχέρεια, πονοκεφάλους και έμετο, λέει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ).
Η εγκεφαλίτιδα και οι επιληπτικές κρίσεις μπορούν επίσης να εμφανιστούν σε σοβαρές περιπτώσεις, οδηγώντας σε κώμα.
Ο ιός βρίσκεται στον κατάλογο έρευνας και ανάπτυξης παθογόνων παραγόντων του ΠΟΥ με δυναμικό επιδημίας.
«Το μεταφέρουν νυχτερίδες φρούτων που κάθονται στις κορυφές των δέντρων», είπε η Τζόαν Μακντόναλντ, αναπληρώτρια καθηγήτρια μοριακής μηχανικής στο Πανεπιστήμιο του Sunshine Coast. «Μπορούν να ουρήσουν και να μολύνουν τα φρούτα και όταν οι άνθρωποι τρώνε κολλάνε τον ιό και μετά αρρωσταίνουν». «Μόλις μεταδοθεί το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι ξεκούραση, ενυδάτωση, θεραπεία συμπτωμάτων».
Η κατανάλωση επεξεργασμένου κόκκινου κρέατος αυξάνει τον κίνδυνο άνοιας και γνωστικής έκπτωσης
Τα συνήθη συμπτώματά του είναι πυρετός, εμετός και λοίμωξη του αναπνευστικού. Σε σοβαρές περιπτώσεις μπορεί να προκαλέσει επιληπτικές κρίσεις και εγκεφαλίτιδα, να οδηγήσει σε κώμα και στον θάνατο.
Το πρώτο ξέσπασμα του Nipah καταγράφεται το 1998 στη Μαλαισία και τη Σιγκαπούρη με τα κρούσματα να εμφανίζονται κυρίως μεταξύ των χοιροτρόφων, όπως αναφέρει ο Guardian.
Ο ιός πήρε το όνομά του από το χωριό, στο οποίο εντοπίστηκε για πρώτη φορά, και μόλυνε – μόνο στη Μαλαισία – σχεδόν 300 ανθρώπους, σκοτώνοντας περισσότερους από 100 ανθρωπους. Σχεδόν ένα εκατομμύρια γουρούνια είχαν σφαγιαστεί σε μια προσπάθεια να σταματήσει η εξάπλωση του. Στη Σιγκαπούρη καταγράφηκαν μόλις 11 κρούσματα και ένας θάνατος. Και σε αυτή την περίπτωση το θύμα ήταν εργαζόμενος σε σφαγεία που ήρθε σε επαφή με χοίρους που εισάγονταν από τη Μαλαισία.
“What is Nipah virus? Kerala starts mass testing after outbreak in India”https://t.co/vCUqfZ27oy
— Alisha’s Eternal Cubby (@ProfPlatypus) September 23, 2023
Έκτοτε η ασθένεια έχει καταγραφεί κυρίως στο Μπαγκλαντές και την Ινδία με τις δύο χώρες να αναφέρουν τα πρώτα κρούσματα το 2001.
Στο Μπαγκλαντές έχουν πεθάνει πάνω από 100 άτομα από τον Nipah, ενώ στην Ινδία, στις προηγούμενες εξάρσεις του ιού σκοτώθηκαν περισσότεροι από 50 άνθρωποι προτού τεθεί η κατάσταση υπό έλεγχο. Από τον περασμένο μήνα, στη νότια πολιτεία της Κεράλα έχουν καταγραφεί δύο θάνατοι και τέσσερα ακόμη επιβεβαιωμένα κρούσματα. Πρόκειται για το τέταρτο ξέσπασμα του ιού στην Κεράλα μέσα σε πέντε χρόνια. Είχαν προηγηθεί οι εξάρσεις του 2018, του 2019 και του 2021.
Μεταξύ του 1998 και του 2015, σύμφωνα με στοιχεία του ΠΟΥ, έχουν καταγραφεί συνολικά περισσότερες από 600 περιπτώσεις ανθρώπινων μολύνσεων.
Ο μεγαλύτερος φόβος των επιστημόνων για τον Nipah είναι μια μετάλλαξή του σε ένα περισσότερο μεταδοτικό στέλεχος. Αν και μέχρι σήμερα τα κρούσματα είναι σχετικά σπάνια, ο Nipah έχει καταγραφεί από τον ΠΟΥ ως ένας από τους ιούς που πρέπει να ερευνηθεί κατά προτεραιότητα λόγω της δυνατότητάς του να προκαλέσει παγκόσμια επιδημία, μαζί με τον Έμπολα, τον Ζίκα και τον Covid-19.
Οι ζωονόσοι ιοί, δηλαδή αυτοί που μπορούν να μεταδοθούν από τα ζώα στον άνθρωπο, έχουν πολλαπλασιαστεί τα τελευταία 20 με 30 χρόνια.
Σε αυτό έχει συντελέσει η βιομηχανική γεωργία – κτηνοτροφία που αυξάνει τον κίνδυνο εξάπλωσης παθογόνων μικροοργανισμών μεταξύ των ζώων, ενώ η αποψίλωση των δασών ενισχύει την επαφή μεταξύ άγριας ζωής, οικόσιτων ζώων και ανθρώπων.
Οι επιστήμονες, όπως επισημαίνεται σε δημοσίευμα του Guardian, έχουν προειδοποιήσει ότι η κλιματική κρίση αυξάνει τον κίνδυνο γεγονότων «ζωονοσογόνου διάχυσης», με 15.000 περιπτώσεις ιών να προβλέπεται πως μπορούν να μεταπηδήσουν μεταξύ των ειδών τα επόμενα 50 χρόνια.
Ειδήσεις σήμερα
Βοτανικός: Συνελήφθη 20χρονος «πιστολέρο» που πυροβόλησε 34χρονο σε πάρκο
Θεσσαλονίκη: Άγνωστοι βανδάλισαν τις προτομές των Μακεδονομάχων
Ανοίγει η πλατφόρμα για το επίδομα μητρότητας – Ποιες μητέρες το δικαιούνται