Ιππότης
Κορυφαία φυσιογνωμία στην επιστημονική κοινότητα του Ηνωμένου Βασιλείου ο κ. Πάγκαλος, με σπουδές στη Βιοχημεία και τη Μοριακή Βιολογία, διδακτορικό στη Νευροφαρμακολογία στο Λονδίνο και μεταδιδακτορικό στο νοσοκομείο Mount Sinai της Νέας Υόρκης, έλαβε το 2020 τον τίτλο του ιππότη από τη βασίλισσα Ελισάβετ για την προσφορά του στην επιστήμη. Την τιμή αυτή ο Μενέλαος Πάγκαλος, γιος ενός καπετάνιου και μιας νοικοκυράς, την οφείλει, όπως λέει, στην οικογένειά του, που στήριξε τα όνειρά του. «Η ιδιότητα του ιππότη μού δόθηκε για υπηρεσίες στην επιστήμη του Ηνωμένου Βασιλείου. Η απόκτηση του τίτλου μου ήταν μια ιδιαίτερη στιγμή στη ζωή μου και είναι κάτι για το οποίο είμαι εξαιρετικά υπερήφανος. Το πιο σημαντικό είναι ότι πρόκειται για τον αντίκτυπο της εκπληκτικής υποστήριξης που είχα από την οικογένειά μου, τη γυναίκα μου, τα παιδιά μου, τη μητέρα μου και τον πατέρα μου εδώ και πολλά χρόνια».
Στη Χίο
Τα καλοκαίρια του έχουν άρωμα μαστίχας, καθώς από τότε που ήταν παιδί τριγύριζε στα Μαστιχοχώρια και τις παραλίες της Χίου. Μέχρι σήμερα βρίσκεται στο νησί με κάθε ευκαιρία για να δει τη μητέρα του και τους παλιούς του φίλους. «Η Χίος είναι σαν το σπίτι μου. Ερχομαι εδώ κάθε χρόνο της ζωής μου, εκτός από την περίοδο της κορύφωσης της πανδημίας. Η μητέρα μου και πολλά από τα μέλη της οικογένειάς μου συνεχίζουν να ζουν στο νησί. Αγαπώ πάρα πολύ τη Χίο και έχω μόνο καλές αναμνήσεις από τα καλοκαίρια μου εδώ με φίλους και οικογένεια», αναφέρει. Εκεί τον συναντήσαμε πριν από λίγες ημέρες, στα εγκαίνια του Κέντρου Ερευνας Μαστίχας, όπου ήταν το τιμώμενο πρόσωπο και μίλησε με ενθουσιασμό για το «χρυσάφι» του νησιού του. Οπως τόνισε, η μαστίχα χρησιμοποιείται ήδη στο εξωτερικό για θεραπευτικούς σκοπούς και, κυρίως, για την αντιμετώπιση γαστρεντερολογικών προβλημάτων. «Είναι συναρπαστικό να βλέπεις ένα τόσο υψηλής ποιότητας παρασκευαστικό και ερευνητικό κέντρο στη Χίο, το οποίο παρέχει την ευκαιρία να κατανοήσουμε περαιτέρω τα οφέλη της μαστίχας για την ανθρώπινη υγεία. Ελπίζω ότι θα ενθαρρύνει περαιτέρω την έρευνα στην περιοχή και θα βοηθήσει στην εκπαίδευση μέρους της επόμενης γενιάς επιστημόνων στην Ελλάδα», λέει ο σερ Μενέλαος Πάγκαλος.
Τα εμβόλια έσωσαν εκατομμύρια ζωές
Την ώρα που διεθνώς γίνεται πολύς λόγος σχετικά με τις παρενέργειες των εμβολίων για τον κορονοϊό και έχει ήδη ανοίξει ο χορός των αγωγών από ανθρώπους που έχουν υποστεί βλάβες, ο κ. Πάγκαλος υπογραμμίζει ότι τα οφέλη ήταν συντριπτικά περισσότερα από τα όποια ανεπιθύμητα αποτελέσματα. «Ενώ κάθε φάρμακο, είτε είναι χάπι είτε ενέσιμο φάρμακο είτε εμβόλιο, έχει σπάνιες παρενέργειες, το συντριπτικό όφελος όλων των εμβολίων κατά του Covid είναι ξεκάθαρο. Εχουν σώσει εκατομμύρια ζωές σε όλο τον κόσμο», λέει ο Ελληνας επιστήμονας. Παράλληλα, μας παραπέμπει σε ανάλυση του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, σύμφωνα με την οποία το εμβόλιο της AstraZeneca έσωσε 6,3 εκατομμύρια ζωές τον πρώτο χρόνο της κυκλοφορίας του.
Ο κορονοϊός, που… γονάτισε τον πλανήτη ειδικά τη διετία 2020-21, ένωσε δυνάμεις από διαφορετικούς χώρους -όπως επισημαίνει ο κ. Πάγκαλος- ώστε να εργαστούν για το κοινό καλό. «Εδωσε (σ.σ.: η πανδημία) τη δυνατότητα σε επιστήμονες από τη βιομηχανία και τον ακαδημαϊκό χώρο να εργαστούν δίπλα δίπλα με τις ρυθμιστικές Αρχές της Υγείας και τις κοινότητές μας για να βρουν λύσεις σε ένα παγκόσμιο πρόβλημα υγείας», αναφέρει ο Ελληνας επιστήμονας που εργάζεται για την AstraZeneca τα τελευταία 13 χρόνια.
Ειδήσεις σήμερα
Eurovision 2023: Τα φαβορί και τα αουτσάιντερ – Τι παίζεται στο στοίχημα