Το Σαββατοκύριακο, τα νοσηλευτικά ιδρύματα του Λεκανοπεδίου δέχθηκαν σχεδόν 5.000 προσελεύσεις στα επείγοντα. Ωστόσο, ο απολογισμός των ράντζων, μιας μόνιμης «πληγής» του Συστήματος Υγείας, ήταν μόλις 12, στο νοσοκομείο «Αττικόν», και είχαν γρήγορη απορρόφηση.
Ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, με δύο αναρτήσεις του στο Twitter έκανε γνωστό τον όγκο που δέχθηκαν τα νοσοκομεία το Σαββατοκύριακο και την ανάπτυξη επικουρικών κλινών (ράντζα).
«Η χθεσινή δύσκολη εφημερία ξεπέρασε τις 2.300 προσελεύσεις στην Αττική. Εφημερία “Ευαγγελισμού” με 870 προσελεύσεις και 0 ράντζα και “Αττικόν” με 1.001 προσελεύσεις και 12 ράντζα που απορροφώνται άμεσα. Με το σχέδιο υποστήριξης των εφημεριών τα ράντζα είναι η εξαίρεση και όχι ο κανόνας», έγραψε ο κ. Πλεύρης την Κυριακή αναφερόμενος στην εφημερία του Σαββάτου, ενώ χθες ανέφερε, σε σχέση με την εφημερία της Κυριακής: [Οι χθεσινές προσελεύσεις των πολιτών στα νοσοκομεία μας στο λεκανοπέδιο ξεπέρασαν τις 2.400. Επικουρικές κλίνες-ράντζα σε όλες τις νοσηλευτικές δομές 0. Η βελτίωση των συνθηκών γίνεται με σχέδιο, προσπάθεια και συνεργασία».
Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Υγείας, στην εφημερία του Σαββάτου, 6/5, προσήλθαν στα νοσοκομεία «Ευαγγελισμός», «Αττικόν» και «Κωνσταντοπούλειο» συνολικά 2435 άτομα και εισήχθησαν για νοσηλεία 408 ασθενείς. Ο «Ευαγγελισμός» και το «Κωνσταντοπούλειο» δεν ανέπτυξαν κανένα ράντζο, ενώ στο «Αττικόν» αναπτύχθηκαν 12 επικουρικές κλίνες. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα ράντζα στο «Αττικόν» μέχρι πρότινος ήταν ο κανόνας. Καταγράφονταν έως και… 100 ή ακόμη και 120 επικουρικές κλίνες στους διαδρόμους. Η συνεφημέρευση, ωστόσο, με μικρότερα νοσοκομεία και συγκεκριμένα με το Ιατρικό Περιστερίου έχει βοηθήσει στην καλύτερη απορρόφηση περιστατικών. Αντίστοιχα, απ’ όταν ο «Ευαγγελισμός» συνεφημερεύει με το Νοσηλευτικό Ιδρυμα Μετοχικού Ταμείου Στρατού (ΝΙΜΙΤΣ), ενώ ταυτόχρονα έχουν γίνει εσωτερικές κινήσεις και διάθεση κλινών, δεν αναπτύσσει ράντζα.
Οσον αφορά στην εφημερία της Κυριακής, 7/5, καταγράφηκαν 2.451 προσελεύσεις και κανένα ράντζο. Τα νοσοκομεία που εφημέρευαν ήταν το «Κοργιαλένειο – Μπενάκειο», το «Ασκληπιείο Βούλας», «Η Σωτηρία», το «Θριάσιο» και το «Ιπποκράτειο». Τα συγκεκριμένα νοσηλευτικά ιδρύματα δεν έχουν υποστήριξη από άλλα, μικρότερα, ενώ καλά πληροφορημένες πηγές σημειώνουν ότι πρόκειται για νοσοκομεία στα οποία γενικά δεν αναπτύσσονται ράντζα.
ΕΝΙΑΙΑ ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ «ΦΙΛΟΛΑΟΣ»
Το εγχείρημα της συνεφημέρευσης
Ο σχεδιασμός του υπουργείου Υγείας για καλύτερη διαχείριση των περιστατικών στα νοσοκομεία αναπτύσσεται σε τρία επίπεδα: Τη συνεργασία με ιδιωτικές κλινικές, την υποστήριξη από άλλα δημόσια νοσοκομεία, αλλά και παρεμβάσεις μέσα στα ίδια τα νοσοκομεία. Ως προς το τελευταίο, χαρακτηριστικότερο παράδειγμα αποτελεί η ενεργοποίηση της ενιαίας πλατφόρμας ηλεκτρονικής καταγραφής και παρακολούθησης εφημεριών «Φιλόλαος».
Το εγχείρημα συνεφημέρευσης με άλλα νοσηλευτικά ιδρύματα αφορά σε τέσσερα μεγάλα νοσοκομεία της Αττικής και συγκεκριμένα στον «Ευαγγελισμό», το νοσοκομείο «Αττικόν», το νοσοκομείο Αθηνών «Γ. Γεννηματάς» και το «Λαϊκό». Για καθένα έχουν οριστεί ένα ή περισσότερα μικρότερα νοσοκομεία που συνδράμουν και βοηθούν στην όσο το δυνατόν μικρότερη ανάπτυξη ράντζων.
Το νοσοκομείο «Ευαγγελισμός» υποστηρίζεται στις εφημερίες του από το ΝΙΜΤΣ. Η αποσυμφόρηση του νοσοκομείου «Αττικόν» επιχειρείται μέσω της συνεφημέρευσης με την ιδιωτική κλινική «Ιατρικό Περιστερίου». Επίσης, έχουν διατεθεί 15 κλίνες από το Κέντρο Αποκατάστασης Attica για κοινωνικά περιστατικά. Για την υποστήριξη των εφημεριών του νοσοκομείου «Γ. Γεννηματάς» έχουν διατεθεί 54 κλίνες από τρεις ιδιωτικές κλινικές, ενώ προβλέπεται υποστήριξη του «Λαϊκού» νοσοκομείου από την «Παμμακάριστο».
Ειδήσεις σήμερα
Τουρκία: Στα άκρα η μονομαχία Ερντογάν – Κιλιτσντάρογλου
«Τοπικά νομίσματα» με υπογραφή Τσακαλώτου