Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη εβδομάδα, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κήρυξε ανώτατο επίπεδο συναγερμού για την αντιμετώπιση της νόσου, όπως ανακοίνωσε ο γενικός διευθυντής του Οργανισμού, Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους. Το γεγονός αυτό δείχνει ότι η ευλογιά των πιθήκων ανησυχεί τις επιστημονικές και υγειονομικές αρχές παρόλο που οι εμπειρογνώμονες του ΠΟΥ ήταν διχασμένοι ως προς το εάν η επιδημία
αυτή αποτελεί ή όχι τόσο μεγάλο και εκτεταμένο κίνδυνο ώστε να δημιουργεί συνθήκες έκτακτης ανάγκης στον τομέα της παγκόσμιας υγείας (global health emergency).
Τα ευρήματα μιας βρετανικής μελέτης, ωστόσο, δημιουργούν προβληματισμό για τη δυναμική της μετάδοσης. Μεταξύ άλλων, η αερογενής μετάδοση του ιού φαίνεται πως είναι πιο σημαντική σε σχέση με ό,τι είχε αρχικά εκτιμηθεί. Η συγκεκριμένη είναι μια από τις μελέτες που θορύβησαν τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, σύμφωνα με σχόλιο του αναπληρωτή καθηγητή Δημόσιας Υγείας στο Walden University στη Μινεάπολη των ΗΠΑ, Βασίλειου Μαργαρίτη.
Οπως προκύπτει από τα αποτελέσματα της μελέτης, το 93% των επιφανειακών δειγμάτων που ελέγχθηκαν ήταν θετικά στον ιό. Παράλληλα, ο ιός ανιχνεύτηκε και σε δείγματα αέρα σε απόσταση δύο μέτρων από τον ασθενή. Ο κίνδυνος διαπιστώνεται πως αυξάνεται κατά τη διάρκεια ορισμένων δραστηριοτήτων, όπως η αλλαγή των κλινοσκεπασμάτων του ασθενούς.
Σε όλο τον κόσμο από την αρχή της επιδημικής έξαρσης (τον Μάιο του 2022) έχουν καταγραφεί περί τα 19000 κρούσματα σε 76 χώρες, εκ των οποίων περίπου τα 13000 εντοπίζονται στην Ευρώπη. Σύμφωνα με τους ειδικούς, ο μεγάλος αριθμός κρουσμάτων συγκεντρώνεται σε λίγες χώρες, με τη νόσο να μην παρουσιάζει μια ίση κατανομή και σε άλλες χώρες. Πρώτη χώρα σε περιστατικά είναι η Ισπανία, ακολουθούν οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Γερμανία και η Βρετανία.
Στην Ελλάδα, ο συνολικός αριθμός των εργαστηριακά επιβεβαιωμένων κρουσμάτων από την έναρξη της καταγραφής ανέρχεται σε 32. Ολοι είναι άνδρες με διάμεση ηλικία τα 38 έτη (εύρος 22-59). Οι 12 ανέφεραν ταξίδι στο εξωτερικό εντός του χρόνου επώασης της νόσου (38%). Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, τα καταγεγραμμένα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα έχουν ήδη αναρρώσει ή αναρρώνουν σε γενικά καλή κλινική κατάσταση.
Η ευλογιά των πιθήκων είναι σπάνια ιογενής λοίμωξη, η οποία μεταδίδεται κυρίως από άγρια ζώα που απαντώνται σε περιοχές της Δυτικής και Κεντρικής Αφρικής. Η μετάδοση από άνθρωπο σε άνθρωπο γίνεται μέσω της επαφής με δερματικές βλάβες/σωματικά υγρά του πάσχοντος ή/και μολυσμένα αντικείμενα, καθώς και μέσω αναπνευστικών σταγονιδίων κατόπιν παρατεταμένης στενής επαφής σε μικρή απόσταση.
Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν πυρετό, πονοκέφαλο, μυαλγίες, οσφυαλγία, λεμφαδενοπάθεια, ρίγος και εξάντληση, ενώ συνήθως εμφανίζεται χαρακτηριστικό εξάνθημα 1 με 5 ημέρες μετά την έναρξη των συμπτωμάτων. Παρότι δεν υπάρχει ειδική θεραπεία, οι περισσότεροι ασθενείς αναρρώνουν πλήρως σε λίγες εβδομάδες. Η
Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ήδη προχωρήσει σε προμήθεια πάνω από 100.000 δόσεων εμβολίου 3ης γενιάς για την ευλογιά που είναι εξίσου αποτελεσματικό κατά της ευλογιάς των πιθήκων. Τα κράτη μέλη λαμβάνουν σταδιακά τις δόσεις και η παράδοση θα έχει ολοκληρωθεί έως τέλος Αυγούστου. Στη χώρα μας θα χορηγείται σε στενές επαφές
ασθενούς όπως άτομα της οικογένειας και ιατρονοσηλευτικό προσωπικό. Επίσης, η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών έχει συστήσει την προληπτική χορήγηση εμβολίου σε άτομα που εργάζονται σε χώρους με αυξημένο επαγγελματικό κίνδυο έκθεσης στον ιό όπως είναι τα ερευνητικά εργαστήρια.
Ειδήσεις σήμερα
Fuel Pass 2: Ανοίγει σήμερα η πλατφόρμα – Πώς θα κάνετε ξανά αίτηση και πότε θα μπουν χρήματα
Βάσεις 2022: Έπεσαν μέχρι 2.000 μόρια στα ΑΕΙ – Εως και 660 μόρια κάτω οι Νομικές
Χρήστος Κουτέλας: Πέθανε απρόσμενα το μοντέλο – Η σπαρακτική ανάρτηση του δίδυμου αδερφού του
Καιρός: Εξακολουθεί να αγγίζει 40αρια η Αττική – Καταιγίδες στα ορεινά – Ως και 7 μποφόρ στο Αιγαίο
Σκά(ε)ι… η Φαίη Σκορδά και αλλάζει η πρωινή ζώνη!