Κρεατάκια, αμυγδαλές, ροχαλητό, αλλά και προβλήματα ακοής, που δυσκολεύουν το παιδί να ανταποκριθεί στις καθημερινές σχολικές του υποχρεώσεις, είναι κάποια από τα πιο συνήθη ζητήματα, που καλείται να επιλύσει ο ειδικός γιατρός.
Tα πιο συχνά προβλήματα
Τα πιο συχνά ωτορινολαρυγγολογικά προβλήματα στην παιδική ηλικία είναι οι άπνοιες και το ροχαλητό – που οφείλονται συνήθως στα μεγάλα κρεατάκια και στις υπερτροφικές αμυγδαλές – οι υποτροπιάζουσες αμυγδαλίτιδες, αλλά και η επίμονη παρουσία υγρού στο αυτί.
Επίσης, η βραχνή φωνή, που μπορεί να οφείλεται σε θηλώματα, σε κάλους, σε πολύποδες του λάρυγγα ή σε γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση. Πιο σπάνια, η εμφάνιση μιας διόγκωσης στον τράχηλο μπορεί να είναι ένας πρησμένος λεμφαδένας, που οφείλεται σε μια απλή λοίμωξη ή κάποια συγγενή κύστη. Αυτές οι κύστες καλό είναι να αφαιρούνται, πριν παρουσιάσουν φλεγμονή.
Δείτε κι αυτό - Το γρήγορο τεστ που αποκαλύπτει αν σας λείπει ύπνος
Το ενδοσκόπιο θα «δείξει»
Με την χρήση του ενδοσκοπίου ο ωτορινολαρυγγολόγος θα εντοπίσει αν υπάρχουν μεγάλα κρεατάκια ή υπερτροφικές αμυγδαλές. Σε περίπτωση που το παιδί ροχαλίζει, οι αμυγδαλές και τα κρεατάκια μπορεί να είναι οι άμεσοι υπαίτιοι. Τότε η λύση θα δοθεί χειρουργικά, με την χρήση ραδιοσυχνοτήτων και νέων δυναμικών εργαλείων, τα οποία εξασφαλίζουν μικρότερο τραυματισμό και ταχύτερη ανάρρωση, χωρίς πόνο.
Χειρουργικά μπορεί να αντιμετωπιστεί και η παρουσία υγρού στα αυτιά, γνωστή και ως εκκριτική ωτίτιδα. Με την παρακέντηση τυμπάνου και με την χρήση σωληνίσκων θα αποφευχθούν οι μόνιμες βλάβες. Τέλος η χρόνια ιγμορίτιδα που, εκτός από τους ενήλικες, μπορεί να ταλαιπωρεί και τα παιδιά, αντιμετωπίζεται αποτελεσματικά με χειρουργικό τρόπο, χωρίς να βλάπτει τις υγιείς ανατομικές δομές».
Χρήσιμες καθημερινές πρακτικές
- Όταν το παιδί γυρίζει από το σχολείο, πρέπει να πλένει αμέσως τα χέρια και τη μύτη του.
- Αδειάζουμε το δωμάτιό του από περιττά παιχνίδια, που μαζεύουν σκόνη.
- Αποφεύγουμε τα βαριά χαλιά.
- Διώχνουμε τα μαλλιαρά κουκλάκια, κυρίως από το παιδικό κρεβάτι.
- Αφήνουμε το παιδί να συμμετέχει στο μαγείρεμα και στην ετοιμασία του φαγητού.
- Δεν αγοράζουμε βιομηχανοποιημένα τρόφιμα.
- Μαθαίνουμε στο παιδί ότι στη διατροφή το ιδανικό αποτέλεσμα προκύπτει από σχετικό κόπο, π.χ. στύβουμε φυσικό χυμό φρούτων ή/και λαχανικών.
- Αποφεύγουμε εντελώς το κάπνισμα.
- Όταν το παιδί ροχαλίζει έντονα, κάνει άπνοιες στον ύπνο ή δεν απαντάει άμεσα, όταν του μιλάμε, πρέπει να το δει ωτορινολαρυγγολόγος.
- Γινόμαστε σωστό πρότυπο για το παιδί μας, δείχνοντάς του ότι η άθληση, η σωστή διατροφή και ο καλός ύπνος είναι πολύ σημαντικά στοιχεία για την καλή υγεία.