Τα άτομα που πάσχουν από Διαβήτη είναι ευαίσθητα στην υγεία των κάτω άκρων και πρέπει να δίνουν ιδιαίτερη προσοχή και φροντίδα σε αυτά. Το δέρμα στα πόδια, λόγω του σακχάρου, δεν έχει καλή αιμάτωση, το αμυντικό του σύστημα είναι μειωμένο και η αισθητικότητα του έχει αλλοιωθεί. Τα προβλήματα αυτά σε συνδυασμό με τις σκληρές περιβαλλοντικές συνθήκες και λίγη απροσεξία, μπορούν να οδηγήσουν σε μια διαβητική πληγή.
Διαβητικό πόδι και καλοκαιρινές συνθήκες
Ο μεγαλύτερος εχθρός για το διαβητικό πόδι, το καλοκαίρι, είναι ο ήλιος. Η έκθεση του ποδιού για πολλή ώρα στον ήλιο μπορεί να επιφέρει εγκαύματα, ξηρότητα, κνησμό και οιδήματα.
· Ο ήλιος
Οι υπεριώδεις ακτίνες του ήλιου προκαλούν αλλαγές στην λειτουργία του δέρματος του ποδιού. Μπορούν να προκαλέσουν ερύθημα, φουσκάλες, ή ακόμα και ανοιχτή πληγή. Αν συμβεί αυτό, το δέρμα χάνει την ικανότητα του να εμποδίζει την είσοδο των μικροβίων. Σε συνδυασμό με τον Διαβήτη, η κατάσταση αυτή μπορεί να σε εξελιχθεί σε χρόνια διαβητική πληγή.
· Η ζέστη
Η ζέστη προκαλεί ιδρώτα. Ο ιδρώτας είναι ένας μηχανισμός ψύξης του σώματος, με κόστος όμως την αφυδάτωση του. Το αφυδατωμένο δέρμα είναι ξηρό, λεπτό και χάνει την ελαστικότητα του. Αυτά προκαλούν με τη σειρά τους κνησμό, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε αυτοτραυματισμούς με το ξύσιμο.
Επίσης με τη ζέστη, τα αγγεία των ποδιών διαστέλλονται και μπορούν να δημιουργηθούν οιδήματα στους αστραγάλους. Οιδήματα από τη ζέστη κινδυνεύουν να πάθουν αυτοί που έχουν φλεβική ανεπάρκεια, κιρσούς, προβλήματα με την καρδιά, το ήπαρ και τα νεφρά. Το ίδιο μπορεί να προκαλέσουν φάρμακα που χρησιμοποιούνται για την υπέρταση. Τα πρησμένα πόδια μπορεί να στριμώχνονται μέσα στα παπούτσια και είναι πολύ πιθανόν να τραυματιστούν.
· Η θάλασσα
Το κολύμπι είναι απόλαυση και μια πολύ καλή γυμναστική για τον Διαβήτη. το μούλιασμα όμως των ποδιών μπορεί να επιφέρει λοιμώξεις από μύκητες, κάτι που θα οδηγήσει σε κνησμό και δυσφορία. Πρέπει μετά το κολύμπι να στεγνώνουμε καλά τα πόδια. Προσοχή χρειάζεται ιδιαίτερα ανάμεσα στα δάχτυλα.
Το περπάτημα μέσα στη θάλασσα κρύβει κινδύνους. Αν δεν προσέξουμε είναι πιθανόν να υπάρξει τραυματισμός από αιχμηρές πέτρες, τσούχτρες και αχινούς. Θα πρέπει να ξέρουμε τα νερά που περπατάμε και να φοράμε πλαστικά παπούτσια.
· Η αμμουδιά
Ύπουλη για το διαβητικό πόδι είναι και η αμμουδιά. Η θερμοκρασία που αναπτύσσεται πάνω στην άμμο είναι ικανή να προκαλέσει έγκαυμα, αν παραμείνει κάποιος πάνω σε αυτήν. Αυτός ο κάποιος συνήθως είναι αυτός που πάσχει από διαβητική νευροπάθεια. Η αίσθηση του ζεστού δεν λειτουργεί σωστά, λόγω του διαβήτη, και μπορεί να περπατά χωρίς να αισθάνεται κάψιμο. Το δέρμα όμως καίγεται και μπορεί να ανοίξει πληγή.
ΕΟΔΥ - κορονοϊός: 531 νέες εισαγωγές, 7 διασωληνώσεις και 27 θάνατοι την τελευταία εβδομάδα
· Τα έντομα και οι αλλεργίες
Μια ακόμη απειλή είναι τα έντομα. Τα τσιμπήματα τους προκαλούν ερεθισμό και κνησμό. Αν δεν προσέξουμε με το ξύσιμο μπορεί να ανοιχτούν πληγές. Επίσης το ίδιο αποτέλεσμα προκαλούν και οι αλλεργικές αντιδράσεις. Η έκθεση του ατόμου στην φύση, σε συνδυασμό με την έντονη ζέστη, είναι αιτίες εμφάνισης πολλών αλλεργικών αντιδράσεων.
· Η καλοπέραση
Όλα τα παραπάνω μαζί με την απορρύθμιση του σακχάρου, λόγω της καλοπέρασης καιροφυλακτούν για να χαλάσουν τις διακοπές. Μην το επιτρέψετε προστατευθείτε και απολαύστε αυτό το καλοκαίρι.
Το βαλιτσάκι του διαβητικού ποδιού
Για την αποφυγή τραυματισμών αλλά και για την πρόληψη και προστασία του διαβητικού ποδιού προτείνουμε να δημιουργήσετε αυτό το καλοκαίρι το δικό σας «βαλιτσάκι του διαβητικού ποδιού» το οποίο πρέπει να περιλαμβάνει:
Για την περιποίηση:
- Ελαφρόπετρα, για την απομάκρυνση και αποφυγή σκληρύνσεων που δημιουργούνται στα πέλματα
- Λίμα χάρτινη, προτιμήστε να λιμάρετε τα νύχια σας σε ευθεία γραμμή από το να χρησιμοποιήσετε ψαλίδι ή νυχοκόπτη.
Για την καθημερινή ενυδάτωση:
- Κρεμώδης αφρός με ουρία 10% για την καταπολέμηση της ξηροδερμίας και την καλή ενυδάτωση των ποδιών, έτσι ώστε να αποφευχθούν οι σκληρύνσεις, τα σκασίματα, οι κάλοι και γενικότερα οι ανεπιθύμητες καταστάσεις που μπορεί να οδηγήσουν σε τραυματισμούς και έλκη στα πόδια.
Για τον έλεγχο:
- Καθρέφτης, για τον εύκολο και καθημερινό έλεγχο των πελμάτων που πρέπει να γίνετε κάθε βράδυ. Οποιαδήποτε αλλαγή προκύψει στο δέρμα (όπως φουσκάλες, κάλοι, γρατζουνιές κτλ) την αναφέρετε στο γιατρό σας.
Για την προστασία:
- Αντηλιακό με υψηλό δείκτη προστασία, το οποίο απλώνετε στη ραχιαία επιφάνεια των ποδιών για την αποφυγή ηλιακών εγκαυμάτων
- Παπούτσια θαλάσσης, τα οποία θα χρησιμοποιείτε μέσα στη θάλασσα και τα βγάζετε μόνο αφού βγείτε από το νερό.
- Παπούτσια για την παραλία, κατά προτίμηση μαλακά άνετα και με ανατομικό πέλμα. Δεν πρέπει να περπατάτε ποτέ ξυπόλητοι διότι η άμμος και τα βότσαλα κρύβουν πολλές ανεπιθύμητες εκπλήξεις.
- Κάλτσες χωρίς χοντρές ραφές και σφιχτό λάστιχο. Οι ειδικές κάλτσες προστατεύουν τα πόδια σας και βοηθούν στο να αποφύγετε τυχόν τριβές με τα παπούτσια, που μπορεί να οδηγήσουν σε πληγή.
Φυσικά, μην ξεχνάτε να κάνετε καθημερινά ποδόλουτρο και να στεγνώνετε πολύ καλά τα πόδια σας ιδιαίτερα ανάμεσα στα δάχτυλα όπου η υγρασία ευνοεί την ανάπτυξη μυκήτων. Το νερό που χρησιμοποιείτε πρέπει να είναι δροσερό και να το δοκιμάζετε με τον αγκώνα σας πριν τη χρήση.