Είναι χαρακτηριστικό πως μόνο κατά την τελευταία εβδομάδα καταγραφής του ΕΟΔΥ (1-7 Ιανουαρίου) 1.679 ασθενείς με COVID-19 πέρασαν το κατώφλι των νοσοκομείων έναντι 1.818 που εισήχθησαν την εβδομάδα πριν την Πρωτοχρονιά.
Είναι ξεκάθαρο πως η ανοσία από τους προηγούμενους εμβολιασμούς κατά του κορονοϊού έχει υποχωρήσει σημαντικά στους ηλικιωμένους της χώρας μας, κι αυτό φαίνεται από τους επίσημους αριθμούς, καθώς ανάμεσα σε εκατοντάδες διασωληνωμένους και χιλιάδες θανάτους μόνο 4 ασθενείς είχαν λάβει το νέο επικαιροποιημένο εμβόλιο.
Αναφερόμενος σε ελληνική μακροχρόνια επιδημιολογική μελέτη που έγινε σχετικά με την ανοσία στον πληθυσμό, ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, καθηγητής Χρήστος Χατζηχριστοδούλου, τόνισε πως τη χειρότερη ανοσία την έχουν όσοι νόσησαν και δεν εμβολιάστηκαν σε σύγκριση με τους εμβολιασμένους.
«Τη χαμηλότερη ανοσία και αυτή που δεν κρατάει περισσότερο χρονικά», εξήγησε κατά τη διάρκεια ενημέρωσης στο υπουργείο Υγείας, «την έχουν αυτοί που δεν εμβολιάστηκαν καθόλου. Και όσες επανειλημμένες λοιμώξεις και να είχαν, συνεχίζουν να κρατάνε χαμηλή ανοσία. Αυτό είναι ερευνητικό εύρημα», σημείωσε.
Γρίπη
Πέντε πολύτιμες διατροφικές συμβουλές για ασθενείς με οστεοαρθρίτιδα
Tα Επείγοντα των Νοσοκομείων του ΕΣΥ σε όλη τη χώρα πλέον κατακλύζονται περισσότερο από ασθενείς που υποφέρουν από έντονα συμπτώματα γρίπης, η οποία φαίνεται πλέον να υπερτερεί της λοίμωξης COVID-19 και της λοίμωξης από RSV στην κοινότητα. Είναι χαρακτηριστικό ότι έγιναν 14 νέες διασωληνώσεις από γρίπη σε μια εβδομάδα.
Οσο περνούν οι μέρες μάλιστα, η γρίπη τύπου Α, η οποία φέτος έχει βαριά συμπτώματα, ανεβάζει σημαντικά τους αριθμούς της στις σοβαρές νοσηλείες σε ΜΕΘ, αλλά και στους θανάτους.
Συνολικά έχουν καταγραφεί μέχρι σήμερα 11 θάνατοι ασθενών με επιβεβαιωμένη γρίπη, οι δύο από αυτούς κατέληξαν την τελευταία εβδομάδα.
Πίεση στις Παθολογικές και Πνευμονολογικές κλινικές του ΕΣΥ
Η παραπάνω κατάσταση έχει φέρει μεγάλη πίεση στο ΕΣΥ και μάλιστα όχι τόσο στις ΜΕΘ όσο στα Τμήματα Επειγόντων και τις απλές κλίνες νοσηλείας των Παθολογικών και Πνευμονολογικών κλινικών, ενώ παράλληλα, όπως υπογραμμίζουν οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ), το προσωπικό δυσκολεύεται να διαχειριστεί τον όγκο των περιστατικών, λόγω ελλείψεων.
Η αναμονή ξεπερνά τις 8 ώρες, σύμφωνα με τις ίδιες αναφορές των εργαζομένων ενώ όταν γεμίζουν οι κλινικές, οι ασθενείς με αναπνευστικά νοσήματα, νοσηλεύονται σε άλλες κλινικές που διαθέτουν άδειες κλίνες (ΩΡΛ, ορθοπεδικές κ.ά.)