Ο υπερθυρεοειδισμός (υπερδραστήριος θυρεοειδής) είναι μια κατάσταση κατά την οποία ο θυρεοειδής αδένας επιταχύνει τον μεταβολισμό του σώματος, προκαλώντας απότομη απώλεια βάρους, ταχυκαρδία ή αρρυθμία, εφίδρωση, νευρικότητα ή/και ευερεθιστότητα.
Τι συμβαίνει στον οργανισμό όταν πάσχει από υπερθυρεοειδισμό
Καθώς ο θυρεοειδής αδένας παράγει μεγάλες ποσότητες των ορμονών Τ3 και Τ4 (θυροξίνη), τις απελευθερώνει μετέπειτα στην κυκλοφορία του αίματος. Αυτές επηρεάζουν πολλές διαδικασίες μεταβολισμού στον οργανισμό, το κυκλοφορικό σύστημα, ακόμα και την ψυχολογία.
Πώς θα καταλάβετε αν έχετε υπερθυρεοειδισμό
Ο υπερθυρεοειδισμός μπορεί να “μιμηθεί” άλλα προβλήματα υγείας, κάτι που καθιστά πιο δύσκολο για το γιατρό σας να κάνει τη σωστή διάγνωση. Μπορεί, επίσης, να προκαλέσει μια μεγάλη ποικιλία από συμπτώματα, όπως:
- Ξαφνική απώλεια βάρους, ακόμα και όταν η ποσότητα και το είδος των τροφών που καταναλώνετε παραμείνουν ίδια ή ακόμη και αυξάνονται.
- Ταχυκαρδία (συνήθως πάνω από 100 παλμούς/λεπτό), ή ακανόνιστος καρδιακός ρυθμός (αρρυθμία)
- Αυξημένη όρεξη
- Νευρικότητα, άγχος και ευερεθιστότητα
- Τρέμουλο (συνήθως στα χέρια και τα δάχτυλά σας)
- Εφίδρωση
- Αλλαγές στην συχνότητα της έμμηνης ρύσης στις γυναίκες
- Αυξημένη ευαισθησία στην θερμότητα
- Αλλαγές στις συνήθειές σας όσον αφορά τις επισκέψεις σας στην τουαλέτα για την κένωση του εντέρου σας
- Διόγκωση του θυρεοειδούς αδένα (βρογχοκήλη), που μπορεί να εμφανιστεί και ως μια διόγκωση στην βάση του λαιμού σας
- Κόπωση, αδυναμία των μυών
- Δυσκολία στον ύπνο
- Λέπτυνση του δέρματος
- Πιο λεπτά και εύθραυστα μαλλιά
Οι ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας είναι πιο πιθανό, είτε να μην έχουν καθόλου, είτε να έχουν πολύ λίγα/ήπια συμπτώματα, όπως η αύξηση του καρδιακού ρυθμού, η δυσανεξία στη ζέστη και μια τάση να κουράζονται κατά τη διάρκεια της συνήθους δραστηριότητας.
ΕΟΔΥ - κορονοϊός: 531 νέες εισαγωγές, 7 διασωληνώσεις και 27 θάνατοι την τελευταία εβδομάδα
Πως γίνεται η διάγνωση του υπερθυρεοειδισμού
Οι βασικές εξετάσεις που θα πρέπει να γίνουν για την διάγνωση της νόσου είναι:
- Εργαστηριακές εξετάσεις Τ3, Τ4, TSH και αντισώματα υποδοχέων της θυρεοειδοτρόπου ορμόνης
- Υπέρηχος
- Ενδεχομένως σπινθηρογράφημα του θυρεοειδούς
Υπερθυρεοειδισμός και οφθαλμοπάθεια Graves
Μερικές φορές ένα ασυνήθιστο πρόβλημα που καλείται “οφθαλμοπάθεια Graves” μπορεί να επηρεάσει τα μάτια σας, ειδικά αν καπνίζετε. Σε αυτή τη διαταραχή, τα μάτια σας προεξέχουν πέρα από το κανονικό, καθώς οι ιστοί και οι μυς πίσω από αυτά πρήζονται. Αυτό μπορεί να προκαλέσει αυξημένη ξηρότητα στην επιφάνεια του οφθαλμικού βολβού.
Θεραπεία με φάρμακα, ραδιενεργό ιώδιο ή χειρουργείο
Η φαρμακευτική αγωγή είναι άκρως σημαντική και μπορεί να αποδειχτεί σωτήρια για τη ζωή, καθώς μια μόνιμη υπερλειτουργία του θυρεοειδούς αδένα καταπονεί ολόκληρο τον οργανισμό και μπορεί να οδηγήσει μέχρι και σε απειλητικές για τη ζωή καταστάσεις.
Οι γιατροί χρησιμοποιούν συνήθως φαρμακευτική αγωγή και ραδιενεργό ιώδιο για να επιβραδύνουν τεχνητά την παραγωγή ορμονών από τον θυρεοειδή. Μερικές φορές, η θεραπεία του υπερθυρεοειδισμού περιλαμβάνει χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεση του συνόλου ή μέρους του αδένα.