Οι πρώτες αλλαγές που… μας τρομάζουν
Μπαίνοντας ο άνθρωπος στη δεκαετία των 50, παρατηρεί σημαντικές αλλαγές στο σώμα του, οι οποίες μπορεί να έχουν ξεκινήσει ακόμα νωρίτερα. Ασφαλώς, σε αυτό παίζει ρόλο ο τρόπος ζωής του καθενός, δεδομένου ότι εκείνος που ασκείται συστηματικά, αλλά και διατρέφεται σωστά, είναι πιο ευνοημένος, σε σχέση με κάποιον που έχει καθιστική ζωή και δεν προσέχει τη διατροφή του.
Βάλτε την κίνηση στη ζωή σας, έστω και καθυστερημένα
Συνιστώνται κυρίως χαμηλής έντασης δραστηριότητες, χωρίς πολλούς κραδασμούς, όπως το περπάτημα, το ποδήλατο, αλλά και το κολύμπι. Σημαντικό είναι, παράλληλα, να φροντίσει κανείς και για τη μυϊκή του ενδυνάμωση.
Ειδικότερα, ως ασφαλέστερες ασκήσεις για τα άτομα άνω των 50 θεωρούνται το γρήγορο περπάτημα σε επίπεδη επιφάνεια, με τον ρυθμό να είναι τόσο γρήγορος όσο να μπορεί κανείς να μιλάει χωρίς να λαχανιάζει. Επιπλέον, ασκήσεις με βάρη, ανάλογα με τη δύναμη του καθενός, αλλά και ασκήσεις που χρησιμοποιούν το βάρος του σώματος, όπως καθίσματα και κάμψεις.
Η μυϊκή χαλάρωση στον άνδρα και… η μπάκα
Σε γενικές γραμμές, ο άνδρας μετά τα 50 παρατηρεί μία γενικότερη μυϊκή χαλάρωση, ιδίως σε ομάδες μεγάλων μυών, όπως ο τετρακέφαλος, ο δικέφαλος, αλλά και οι θωρακικοί και κοιλιακοί μύες. Η χαλάρωση αυτή μπορεί να εκφραστεί, σε κάποιες περιπτώσεις, ακόμη και ως έκπτωση της μυϊκής ισχύος, αδυναμία δηλαδή του συγκεκριμένου μυός να εκτελέσει με άνεση το έργο που έκανε πριν από κάποια χρόνια. Χαρακτηριστική στον άνδρα είναι η κοιλιακή παχυσαρκία, η συσσώρευση δηλαδή λίπους, ιδίως στην περιοχή της κοιλιάς, λόγω του χαμηλότερου μεταβολικού ρυθμού.
Η εικόνα της «κατάρρευσης» στη γυναίκα
Η γυναίκα, από την άλλη, δεδομένης και της εμμηνόπαυσης, νιώθει υποτονικότητα και χαλάρωση σχεδόν σε όλο το σώμα, με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά στους μυς του προσώπου, τους μαστούς, την κοιλιακή χώρα, αλλά και στους γλουτούς. Οι ορμονικές μεταβολές, με προεξάρχουσα την παύση της λειτουργίας των οιστρογόνων, προσδίδουν στο γυναικείο σώμα εικόνα παχυσαρκίας που αφορά κυρίως στο κάτω ημιμόριο του σώματος.
Αφαίρεση της μήτρας (υστερεκτομή) με παραμονή στο νοσοκομείο λίγων ωρών
Ποια θρεπτικά στοιχεία έχουμε περισσότερο ανάγκη σε αυτές τις ηλικίες
Τα θρεπτικά στοιχεία που έχουμε περισσότερο ανάγκη σε αυτή την καμπή της ζωής είναι ασφαλώς η βιταμίνη D, που θα ενισχύσει τον σκελετό και θα βοηθήσει να αποτραπούν η οστεοπενία και η οστεοπόρωση, αλλά και η βιταμίνη Β12, που θα συνδράμει το μυϊκό και το νευρικό μας σύστημα.
Φυσικά, η λήψη και άλλων βιταμινών ή συμπληρωμάτων θα μπορούσαν να βοηθήσουν στη διατήρηση της σωματικής υγείας ενός ανθρώπου μετά την ηλικία των 50. Το μαγνήσιο, το ασβέστιο και το φυλλικό οξύ είναι κάποια ιχνοστοιχεία που θα μπορούσαν να βοηθήσουν, ανάλογα και με τις ανάγκες ή το ιστορικό του καθενός.
Επιπλέον, οι φυτικές ίνες παίζουν σημαντικό ρόλο σε αυτή τη φάση της ζωής. Είναι αυτές που μας δίνουν άφθονα θρεπτικά συστατικά, που βοηθούν στο αίσθημα κορεσμού, αλλά και ρυθμίζουν τον μεταβολισμό. Επιπρόσθετα, είναι αυτές που καθορίζουν και την καλή λειτουργία του γαστρεντερικού συστήματος.
Τι πρέπει να… βγαίνει από το πιάτο μας όσο μεγαλώνουμε
- Η χρήση του αλατιού θα πρέπει να ελαχιστοποιηθεί, δεδομένου ότι αυτό συμβάλλει τα μέγιστα στην άνοδο της αρτηριακής μας πίεσης, με συνέπεια να αρχίσουν τα πρώτα σημάδια δυσλειτουργίας της καρδιάς.
- Τα λιπαρά φαγητά θα πρέπει επίσης να αποφεύγονται, καθώς συμβάλλουν στην παχυσαρκία, αλλά και στην αθηρωματική νόσο, που αποτελεί πρωτεύοντα παράγοντα κινδύνου για τα αγγεία μας.
Και τι να μπαίνει στο ποτήρι μας…
Η κατανάλωση νερού είναι ιδιαίτερα σημαντική σε αυτή τη φάση της ζωής μας. Με δεδομένο ότι, μετά τα 50, αρκετοί αρχίζουν να λαμβάνουν διάφορα φάρμακα, ιδίως αντιυπερτασικά και καρδιολογικά, αντιδιαβητικά και άλλα, τα οποία ευνοούν την αφυδάτωση, είναι απαραίτητη η λήψη τουλάχιστον δύο λίτρων νερού την ημέρα. Μέλημά μας πρέπει να είναι η προστασία της λειτουργίας των νεφρών, οι οποίοι στρεσάρονται από τη λήψη τέτοιων φαρμάκων και μπορούν να επηρεαστούν, πολλές φορές χωρίς να το αντιληφθούμε.
Η σωστή διατροφή θα μας βοηθήσει και με την κατάθλιψη
Πολλά άτομα μετά τα 50 εμφανίζουν έντονες συναισθηματικές διαταραχές, όταν συνειδητοποιούν ότι ο χρόνος περνά. Επιπλέον, ο τρόπος ζωής, οι αυξημένες απαιτήσεις της καθημερινότητας και το άγχος συχνά οδηγούν σε διαταραχές της διάθεσης, του τύπου της αγχώδους διαταραχής, της διαταραχής πανικού ή ακόμη και της κατάθλιψης. Και φυσικά, μετά τα 50, οι περισσότεροι άνθρωποι αρχίζουν να νιώθουν ότι «στενεύουν τα περιθώρια», παρατηρώντας παράλληλα και αλλαγές στο σώμα τους, με αποτέλεσμα να καταβάλλονται ψυχολογικά. Εδώ, ασφαλώς, κάποιες αλλαγές στη διατροφή, που θα βοηθήσουν και στη βελτίωση της εικόνας σώματος, μπορεί να αποδειχθούν πολύτιμες για την ψυχολογία μας.
Ωστόσο, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι θεμελιώδης, αλλά και απαραίτητη σε αυτές τις περιπτώσεις, είναι η βοήθεια ενός ειδικού ψυχολόγου ή και ψυχιάτρου.
*Από το ένθετο ΕΥ ΖΗΝ μετά τα 50
Ειδήσεις σήμερα
Η γη της ελιάς spoiler: Αυτό είναι το φινάλε για το 2024
Άσμα αλ Άσαντ: Πώς από σύμβολο εκσυγχρονισμού στη Μέση Ανατολή έγινε… Λαίδη Μάκβεθ
3 σετ πιτζάμες που μπορείτε να φορέσετε και για βόλτα – Η τάση που εντυπωσιάζει
Ιωάννα Μαλέσκου: Η αγαπημένη της συνταγή με τρία μόνο υλικά – Θα την λατρέψεις
2 εβδομάδες πριν τα Χριστούγεννα και με αυτή τη δίαιτα θα χάσετε μέχρι 5 κιλά!