Επειδή, ωστόσο, έχουν μία ήδη υπάρχουσα φυσική ανοσία, δημιουργείται το ερώτημα «αν μία δόση θα ήταν αρκετή». Σε μία τελευταία μελέτη, υπό την εποπτεία του National Institute of Health των ΗΠΑ, παρουσιάζονται τα δεδομένα σχετικά με το ερώτημα αυτό.
Μία δόση, δύο δόσεις ή… μόλυνση και μία δόση;
Η ανοσολογική απάντηση των ασθενών που έχουν λάβει μία δόση εμβολίου και έχουν ιστορικό λοίμωξης COVID-19, είναι ίδια ή και καλύτερη από κάποιον που έχει λάβει δύο δόσεις χωρίς να έχει νοσήσει. Οι ερευνητές αιτιολόγησαν τα ευρήματα αυτά, θεωρώντας ότι η πρώτη δόση σε όποιον έχει ήδη νοσήσει μάλλον δρα όπως η δεύτερη σε κάποιον που δεν έχει νοσήσει ξανά. Επίσης, παρατηρήθηκε ότι όσοι είχαν νοσήσει εμφάνισαν συχνότερα συμπτώματα ανοσολογικής απόκρισης (άλγος στο χέρι, πυρετό, κρυάδες, κόπωση) μετά την πρώτη δόση, κάτι που σημαίνει ότι και με μία δόση το εμβόλιο «λειτουργεί».
Λιγότερες δόσεις, περισσότεροι εμβολιασθέντες, αλλά…
Εάν τα δεδομένα αυτά υποστηριχθούν και από άλλες μελέτες, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας μπορεί να προτείνει μία δόση εμβολίου για όσους έχουν ήδη νοσήσει με COVID-19 λοίμωξη.
SMS: Έχετε ραντεβού… για κολονοσκόπηση
Η υψηλή αποτελεσματικότητα των mRNA εμβολίων μετά από την πρώτη δόση στην πλειοψηφία των εμβολιασμένων (Pfizer 90% και Moderna 92.1%) έχει οδηγήσει τους ερευνητές στη σκέψη ότι μία δόση θα είναι αρκετή έτσι ώστε να εμβολιαστεί μεγαλύτερη μερίδα του πληθυσμού. Παρόλα αυτά, δεν είναι ξεκάθαρο αν η υψηλή προστασία με μόλις μία δόση θα έχει και διάρκεια στο χρόνο…
Η δεύτερη δόση δεκαπλασιάζει τα αντισώματα
Η δεύτερη δόση μεγιστοποιεί τα οφέλη του εμβολιασμού, ειδικά όσο ο κίνδυνος της πανδημίας παραμένει υψηλός. Η δεύτερη δόση δεκαπλασιάζει τα αντισώματα ενάντια στον ιό και αυτός ο δεκαπλασιασμός είναι απαραίτητος, ειδικά την περίοδο αυτή που κυκλοφορούν διαφορετικά στελέχη του νέου κορωνοϊού. Οι ασθενείς που λαμβάνουν τη δεύτερη δόση του εμβολίου, μπορεί να προφυλάσσονται από τη σοβαρότερη μορφή της νόσου, ακόμα και αν τα καινούργια στελέχη έχουν εξελιχθεί ώστε να «ξεφεύγουν» από την προστασία του εμβολίου.
Η «παγίδα» της έλλειψης εμβολίων
Ωστόσο, δεδομένης της περιορισμένης διαθεσιμότητας των εμβολίων, είναι εύλογη η σκέψη αναβολής της δεύτερης δόσης του εμβολίου, καθώς αποτελεί ένα σοβαρό θέμα παγκόσμιας υγείας, που μπορεί να οδηγήσει σε χιλιάδες νοσηλείες και θανάτους τους επόμενους μήνες λόγω COVID-19.