Καθώς τα κρούσματα COVID-19 αυξάνονται και πάλι εκθετικά από χώρα σε χώρα, πολλές κυβερνήσεις άρχισαν να ανακοινώνουν μαζική χρήση των «rapid τεστ» με σκοπό τον έλεγχο της διασποράς της λοίμωξης. Οι επιστήμονες όμως έχουν αντικρουόμενες απόψεις σχετικά με την χρήση τους. Αναμφίβολα, τα πλέον αξιόπιστα είναι τα μοριακά τεστ (PCR), εντούτοις και τα «rapid τεστ» έχουν τη χρησιμότητά τους, αν και συχνά μπορεί να σε ρίξουν στην παγίδα του «ψευδώς αρνητικού» αποτελέσματος…
Πόσο αξιόπιστα είναι τα «rapid τεστ»
Ο προβληματισμός για το κατά πόσο μπορεί να μας παραπλανήσουν τα «rapid τεστ» ή εάν μπορούμε να βασιζόμαστε μόνο σε αυτά, απασχόλησε πριν λίγες ημέρες και την Επιστημονική Επιθεώρηση «Nature». Με τη βοήθεια της Καθηγήτριας του Τμήματος Χημείας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Εύης Λιανίδου συνοψίζουμε τα βασικά συμπεράσματα για τα… αμφιλεγόμενα «rapid τεστ».
Είναι δεδομένο ότι τα τεστ αυτά, ενώ είναι φθηνά και μπορούν να εφαρμοσθούν πολύ εύκολα και γρήγορα…
- αν μεν βγουν θετικά δίνουν πληροφορίες για την δυνατότητα μετάδοσης του ιού από το συγκεκριμένο άτομο,
- αλλά αν όχι, δεν δίνουν με βεβαιότητα την πληροφορία ότι το άτομο αυτό είναι αρνητικό στον ιό.
Αυτό οφείλεται στην χαμηλότερη αναλυτική τους ευαισθησία, καθώς υστερούν ως προς την PCR (μοριακό τεστ).
SMS: Έχετε ραντεβού… για κολονοσκόπηση
Γρήγορα και φθηνά, αλλά…
Η μεγάλη τους χρησιμότητα έγκειται στο γεγονός ότι μπορούν να βοηθήσουν στον περιορισμό της διασποράς του ιού ανιχνεύοντας πολύ γρήγορα και φθηνά τα θετικά άτομα, που θα μπορούσαν να μεταδώσουν τον ιό εν αγνοία τους.
Πολλοί επιστήμονες είδαν θετικά τη χρήση τους ενώ άλλοι – στο αντίθετο άκρο – υποστήριξαν ότι αυτή εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους, διότι τα τεστ αυτά δίνουν και πολλά ψευδώς αρνητικά αποτελέσματα, με συνέπεια να αυξηθεί η μετάδοση από άτομα που ψευδώς θεωρούν ότι είναι αρνητικά στον ιό. Συμπερασματικά, μπορούμε να πούμε ότι τα «rapid test» δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την PCR στην εκτίμηση της εξάπλωσης του ιού, αλλά μπορούν να βοηθήσουν σημαντικά στην πρόληψη της διάδοσης, ειδικά αν εφαρμόζονται σε τακτά χρονικά διαστήματα.
Βοηθούν να μείνει ανοιχτή η οικονομία
Από τη στιγμή που τα τεστ αυτά ανιχνεύουν γρήγορα και σχετικά φθηνά τα μολυσματικά άτομα, συνεισφέρουν σημαντικά στην διατήρηση της ανοιχτής οικονομίας. Η συχνή χρήση τους σε αεροδρόμια, σύνορα, χώρους εργασίας, και σχολεία πλεονεκτεί διότι είναι φθηνά, γρήγορα και χαμηλού κόστους. Αν και δεν υπάρχει μέχρι στιγμής το ιδανικό τεστ, οι έλεγχοι θα πρέπει να γίνονται με τα καλύτερα διαθέσιμα. Προς την κατεύθυνση αυτή, η Ευρωπαϊκή Ένωση κινήθηκε με νέες οδηγίες προς τους κατασκευαστές, με σκοπό την παραγωγή τεστ με επιδόσεις συγκρίσιμες με εκείνες των καλύτερων, και προτείνει επίσης σε κάθε χώρα την ανεξάρτητη αξιολόγησή τους πριν από γενικευμένη χρήση.