Καθώς ο καιρός κρυώνει σιγά-σιγά, ένα ζεστό μπάνιο στο τέλος μιας κουραστικής μέρας ακούγεται πολύ δελεαστικό. Ενίοτε, όμως, και θεραπευτικό… Μάλιστα, για τους διαβητικούς ασθενείς, τα οφέλη από το ζεστό μπάνιο είναι και μετρήσιμα σε κλινικό και εργαστηριακό επίπεδο…
Μελέτες, λοιπόν, μας δείχνουν ότι οι θεραπείες που βασίζονται στη χρήση θερμότητας, όπως ένα ζεστό μπάνιο διαρκείας, η σάουνα και το υδρομασάζ, βελτιώνουν τον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα και το ποσοστό σωματικού λίπους, κάτι που θα μπορούσε να αποτελέσει ένα θεραπευτικό εργαλείο στην καθημερινότητα ασθενών με διαβήτη τύπου 2.
Ο… θερμοσίφωνας «καίει» το ζάχαρο
Σύμφωνα με νέα επιστημονική έρευνα από την Ιαπωνία, η οποία παρουσιάστηκε στο διαδικτυακό συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας για τη Μελέτη του Διαβήτη (EASD), η έκθεση στη θερμότητα μέσω ενός ζεστού μπάνιου βοηθά στον έλεγχο του διαβήτη τύπου 2, συμπεριλαμβανομένης της γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης (HbA1c), η τιμή της οποίας αποτελεί δείκτη ελέγχου της γλυκόζης στο αίμα των πασχόντων.
ΕΟΔΥ - κορονοϊός: 531 νέες εισαγωγές, 7 διασωληνώσεις και 27 θάνατοι την τελευταία εβδομάδα
Οι ερευνητές μελέτησαν τη συσχέτιση μεταξύ της συχνότητας του ζεστού μπάνιου (στην Ιαπωνία οι περισσότερες κατοικίες διαθέτουν μπανιέρα-υδρομασάζ), καθώς και των ανθρωπομετρικών μετρήσεων και τον αιματολογικών εξετάσεων 1.297 πασχόντων από διαβήτη.
Οι ασθενείς χωρίστηκαν σε τρεις ομάδες ανάλογα με το πόσο συχνά έκαναν ζεστό μπάνιο:
- τέσσερα ή περισσότερα την εβδομάδα,
- μεταξύ ενός και τεσσάρων και
- λιγότερο από ένα.
16… αχνιστά και θεραπευτικά λεπτά
Κατόπιν στατιστικής ανάλυσης προέκυψε ότι η η μέση συχνότητα ήταν 4,2 φορές την εβδομάδα και η μέση διάρκεια του μπάνιου 16 λεπτά. Η αυξημένη συχνότητα ζεστού μπάνιου συσχετίστηκε με:
- μειωμένο σωματικό βάρος,
- χαμηλότερο δείκτη μάζας σώματος,
- μικρότερη περίμετρο μέσης,
- χαμηλότερη διαστολική αρτηριακή πίεση και
- χαμηλότερη γλυκοζυλιωμένη αιμοσφαιρίνη.
Περαιτέρω ανάλυση έδειξε ότι η συχνότητα του μπάνιου αποτελούσε καθοριστικό παράγοντα της γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης έπειτα από προσαρμογή των δεδομένων με βάση την ηλικία, το φύλο, τον δείκτη μάζας σώματος, τη λήψη ινσουλίνης και τα φάρμακα, με σημαντικές διαφορές μεταξύ των ομάδων. Η πρώτη ομάδα (με τη μεγαλύτερη συχνότητα ζεστού μπάνιου) είχε μέση τιμή γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης 7,10%, η δεύτερη ομάδα 7,20% και η τρίτη ομάδα 7,36%.