Η εισπνοή –περισσότερο από την εκπνοή- ενεργοποιεί την περιοχή του εγκεφάλου που ελέγχει την μνήμη αλλά και την ψυχική διάθεση.
Οι ερευνητές, με επικεφαλής την επίκουρη καθηγήτρια νευρολογίας Κριστίνα Ζελάνο της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Northwestern του Σικάγο, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό νευροεπιστήμης “Journal of Neuroscience”, μελέτησαν 60 εθελοντές, που κλήθηκαν να δουν σε εικόνες πρόσωπα με διάφορες εκφράσεις (έκπληξη, φόβο κ.α.).
ΕΟΔΥ - κορονοϊός: 531 νέες εισαγωγές, 7 διασωληνώσεις και 27 θάνατοι την τελευταία εβδομάδα
Το πείραμα έδειξε ότι όταν αργότερα οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να θυμηθούν την έκφραση των προσώπων που είχαν δει, την καλύτερη μνήμη είχαν εκείνοι που εισέπνεαν βαθιά, όταν είχαν δει αρχικά τις εικόνες. Κάποιος αναγνώριζε σωστά ένα πρόσωπο δύο δευτερόλεπτα πιο γρήγορα κατά μέσο όρο, όταν το είχε δει τη στιγμή της εισπνοής, σε σχέση με τη στιγμή της εκπνοής.
«Το βασικό συμπέρασμα είναι ότι υπάρχει δραματική διαφορά στην εγκεφαλική δραστηριότητα στη διάρκεια της εισπνοής από ό,τι στη διάρκεια της εκπνοής. Όταν εισπνέετε, ενεργοποιείτε τους νευρώνες στον οσφρητικό φλοιό, στην αμυγδαλή και στον ιππόκαμπο, που όλα βρίσκονται στο μεταιχμιακό σύστημα», δήλωσε η Ζελάνο, σύμφωνα με τη βρετανική «Telegraph».
Με άλλα λόγια, αν πασχίζετε να θυμηθείτε κάτι, πάρτε μια βαθιά εισπνοή. Μπορεί να βοηθήσει.