Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον δρα Τζόναθαν Μπέρναρντ του Κέντρου Ερευνών στην Επιδημιολογία και Βιοστατιστική του γαλλικού ιατρικού ινστιτούτου INSERM και του Πανεπιστημίου της Σορβόνης στο Παρίσι, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο βρετανικό ιατρικό περιοδικό “BMJ Global Health”, μελέτησαν στοιχεία για 135 χώρες.
Διαπιστώθηκε ότι στις δυτικές χώρες υπάρχει συσχέτιση ανάμεσα στη θρησκεία και στα ποσοστά του θηλασμού. Όσο πιο εκτεταμένη είναι η παρουσία του καθολικισμού σε μια χώρα, τόσο μειώνεται η πιθανότητα θηλασμού, ενώ αντίστροφα η ισχυρή παρουσία του προτεσταντισμού σχετίζεται με μεγαλύτερα ποσοστά θηλασμού.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συμβουλεύει τις μητέρες να θηλάζουν εκείνες μόνο τα μωρά τους για τουλάχιστον τους πρώτους έξι μήνες μετά τη γέννα και, στη συνέχεια, να το κάνουν εν μέρει, έως ότου το παιδί γίνει δύο ετών.
Τα ποσοστά θηλασμού εμφανίζουν μεγάλες αποκλίσεις παγκοσμίως, ακόμη και μεταξύ των πιο ανεπτυγμένων χωρών, καθώς και στο εσωτερικό τους σε περιφερειακό επίπεδο. Στους παράγοντες που παίζουν ρόλο γι’ αυτό (ηλικία μητέρας, επίπεδο μόρφωσης, προηγούμενη εμπειρία θηλασμού, πολιτισμικές συνήθειες κ.α.), έρχεται πλέον να προστεθεί και ο θρησκευτικός παράγων.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ