Σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά στοιχεία για το 2015, η Ελλάδα είναι πρώτη ανάμεσα στα κράτη – μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης στην κατανάλωση αντιβιοτικών στην κοινότητα, και 10η στην κατανάλωση μέσα στα νοσοκομεία. Οι πολυανθεκτικοί οργανισμοί που δημιουργούνται εξαιτίας αυτής της υπερκατανάλωσης αντιβιοτικών αποτελούν μια μεγάλη κατηγορία κινδύνου μέσα στα νοσοκομεία, προκαλώντας δύσκολες νοσοκομειακές λοιμώξεις.
Σύμφωνα με τους ειδικούς, περίπου 3.000 άνθρωποι χάνονται στην Ελλάδα κάθε χρόνο από σοβαρές ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις.
Οπως λέει ο Ευάγγελος Γιαμαρέλλος, αναπληρωτής καθηγητής παθολογίας, εκτιμάται ότι το ποσοστό των ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων ανέρχεται σε περίπου 5%-10% του συνόλου των εισαγωγών.
«Θεωρείται ότι ένας ασθενής πάσχει από ενδονοσοκομειακή λοίμωξη όταν η λοίμωξη αυτή εκδηλώνεται τουλάχιστον 48 ώρες από την εισαγωγή του στο νοσοκομείο και δεν ήταν σε επώαση κατά την εισαγωγή του στο νοσοκομείο. Ακριβή στοιχεία για τη συχνότητά τους δεν είναι διαθέσιμα», αναφέρει στον «Ε.Τ.».
Ο κ. Γιαμαρέλλος ως ένας εκ των συντονιστών της Ελληνικής Ομάδας Μελέτης της Σήψης, και με αφορμή την «εικόνα σήψης» που παρουσίασε ο Θάνος Πλεύρης την Κυριακή που εισήχθη στο Ιατρικό Κέντρο, τονίζει πως «η σήψη είναι η ακραία μορφή μίας λοίμωξης κατά την οποία η λοίμωξη προκαλεί την ανεπάρκεια ενός ή περισσοτέρων οργάνων του σώματος. Είναι σαφές πλέον ότι κάθε μορφή σήψης είναι εξαιρετικά απειλητική για τη ζωή. Σύμφωνα με τα στοιχεία που συλλέγονται ανά έτος από την Ελληνική Ομάδα Μελέτης της Σήψης, περίπου 100.000 νοσούν κάθε έτος από σοβαρή σήψη στην Ελλάδα εκ των οποίων 15-40% πεθαίνει».
Το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) την επόμενη εβδομάδα θα πραγματοποιήσει την εθνική έρευνα για τον επιπολασμό των νοσοκομειακών λοιμώξεων.
Ανθεκτικά βακτήρια
«Tissue is the issue»: Ο δρόμος προς την εξατομίκευση της ογκολογικής θεραπείας
Σήμερα είναι η Ευρωπαϊκή Ημέρα κατά των Αντιβιοτικών. Η ελληνική εταιρεία Ερευνας και Εκπαίδευσης στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας τονίζει ότι η ανθεκτικότητα στα αντιβιοτικά συμβαίνει όταν τα βακτήρια αλλάζουν και γίνονται ανθεκτικά στα αντιβιοτικά που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία λοιμώξεων που προκαλούν.
Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι η λήψη αντιβιοτικών για λάθος λόγους, όπως για το κρυολόγημα, τη γρίπη ή τον πονόλαιμο δεν έχει κανένα όφελος και μπορεί να προκαλέσει παρενέργειες στον οργανισμό. Δεν σταματούν, επίσης, να επαναλαμβάνουν ότι τα αντιβιοτικά χρησιμοποιούνται αποκλειστικά για τη θεραπεία λοιμώξεων που προκαλούνται από μικρόβια και όχι από ιούς.
Υπάρχουν περισσότερα από 250 είδη ιών που προκαλούν τα ίδια συμπτώματα, δηλαδή καταρροή, βήχα, συνάχι, πονόλαιμο, δακρύρροια και χαμηλό πυρετό (κάτω από 38 βαθμούς). Oι περισσότερες όμως από τις λοιμώξεις αυτές θεραπεύονται από μόνες τους μέσα σε διάστημα μικρότερο ή μεγαλύτερο των τριών ημερών.
ΜΑΡΙΑ – ΝΙΚΗ ΓΕΩΡΓΑΝΤΑ
Διαβάστε περισσότερα στην έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου