Είναι η χειρουργική επέμβαση κατά την οποία γίνεται αντικατάσταση του θολωμένου, ανώμαλου, παθολογικού κερατοειδούς με υγιή, διάφανο, ανθρώπινο κερατοειδή δότου. Είναι η συχνότερη και παλαιότερη μεταμόσχευση ιστού.
Τι είναι ο κερατοειδής;
Είναι ένας απολύτως διάφανος και στιλπνός ιστός. Βρίσκεται στην πρόσθια επιφάνεια του ματιού. Είναι το «τζάμι του ρολογιού». Μέσα από αυτόν εμείς βλέπουμε στον καθρέπτη το χρωματιστό μέρος του ματιού που είναι η ίριδα.
Γιατί γίνεται η μεταμόσχευση του κερατοειδούς;
Τις περισσότερες φορές η μεταμόσχευση του κερατοειδούς γίνεται για την βελτίωση της όρασης. Όμως μπορεί να γίνει και για την θεραπεία μικροβιακής ή ερπητικής κερατίτιδας ή για την αποκατάσταση της ακεραιότητας του ματιού όταν ο κερατοειδής έχει τρυπήσει.
Ποιες είναι οι συχνότερες αιτίες που καταστρέφουν και θολώνουν τον κερατοειδή;
Γράφει η Σωτηρία Αλημίση
1) Το ψευδοφακικό οίδημα του κερατοειδούς είναι η καταστροφή του κερατοειδούς κατά την εγχείρηση του καταρράκτη. Αποτελεί την συχνότερη αιτία για μεταμόσχευση κερατοειδούς στην Ελλάδα.
2) Ο Κερατόκωνος είναι μια συγγενής προοδευτική πάθηση του κερατοειδούς. Στον κερατόκωνο ο κερατοειδής δεν είναι σφαιρικός αλλά κωνικός, με αποτέλεσμα την σοβαρή ελάττωση της όρασης. Στα τελικά στάδια του κερατοκώνου η θεραπεία είναι η μεταμόσχευση του κερατοειδούς. Είναι η δεύτερη συχνότερη αιτία για μεταμόσχευση κερατοειδούς.
3) Τραυματισμός του κερατοειδούς
4) Έγκαυμα
5) Ερπητική κερατίτιδα
6) Δυστροφία του Fuch’s
7) Άλλες αιτίες
Ποία είναι η πρόγνωση της μεταμόσχευσης του κερατοειδούς;
Η πρόγνωση εξαρτάται απολύτως από την πάθηση για την οποία γίνεται η μεταμόσχευση.
Σε παθήσεις όπως ο κερατόκωνος, τα τραύματα, η δυστροφία του Fuch’s, το ποσοστό επιτυχίας φθάνει το 90-95%.
Είναι δύσκολο να έχουμε μόσχευμα κερατοειδούς για την μεταμόσχευση;
Τα μοσχεύματα του κερατοειδούς τα προμηθευόμαστε αποκλειστικά από εγκεκριμένες και πιστοποιημένες τράπεζες κερατοειδών των ΗΠΑ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η Eye Bank Association of America και η Eurotransplant μας προμηθεύουν ελεγμένα και πιστοποιημένα μοσχεύματα κερατοειδούς σε μία εβδομάδα για τις προγραμματισμένες μεταμοσχεύσεις και εντός 48 το πολύ ωρών για τις επείγουσες περιπτώσεις.
Εξελίξεις στην μεταμόσχευση του κερατοειδούς
Με την εξέλιξη της υλικοτεχνικής υποδομής σήμερα η μεταμόσχευση του κερατοειδούς γίνεται με τοπική αναισθησία στις περισσότερες περιπτώσεις. Εξαίρεση αποτελούν οι δύσκολες μεταμοσχεύσεις και η νεαρή ηλικία του ασθενούς.
Δεν χρειάζεται πλέον νοσηλεία στο Νοσοκομείο. Απαιτούνται μόνο 6 έως 10 ώρες και η βελτίωση της όρασης είναι άμεση για τους περισσότερους ασθενείς.
Ο ασθενής επανέρχεται στις καθημερινές δραστηριότητές του εντός μίας εβδομάδας.
*Το Ερρίκος Ντυνάν Hospital Center διαθέτει Μονάδα Μεταμόσχευσης Κερατοειδούς από το 2005. Είναι το πρώτο ιδιωτικό Νοσοκομείο στην Ελλάδα που απέκτησε άδεια για Μονάδα Μεταμόσχευσης Κερατοειδούς.