Πρόκειται για μία χρόνια λεμφοκυτταρική θυρεοειδίτιδα κατά την οποία ο θυρεοειδής αδένας καταστρέφεται από την επίθεση που δέχεται από το ίδιο το ανοσοποιητικό σύστημα. Είναι η πιο συχνή αιτία που προκαλεί τον υποθυρεοειδισμό και σε γενικές γραμμές είναι εύκολα αντιμετωπίσιμη αλλά ποτέ δεν θα υπάρξει οριστική ίαση. Με απλά λόγια οι ασθενείς, δια βίου, θα πρέπει να λαμβάνουν ένα φάρμακο που θα ελέγχει τη λειτουργία του θυρεοειδούς τους, αν εμφανίσουν υποθυρεοειδισμό.
Τα στατιστικά δεδομένα της θυρεοειδίτιδας Hashimoto
Ο υποθυρεοειδισμός είναι η συχνότερη από τις θυρεοειδοπάθειες, πέντε φορές συχνότερη στις γυναίκες από ό,τι στους άντρες και ακόμη πιο συχνή σε ηλικιωμένα άτομα (4-8% συχνότητα στο γενικό πληθυσμό, που ανεβαίνει στο 9-16% μετά την ηλικία των 60 ετών).
Τι συμπτώματα έχει η ασθένεια;
Η θυρεοειδίτιδα Hashimoto δεν έχει συμπτώματα. Η νόσος Hashimoto συνήθως εξελίσσεται αργά, μέσα σε αρκετά χρόνια, και προκαλεί χρόνια βλάβη στον θυρεοειδή. Συνεπώς, τα συμπτώματα που παρατηρούμε έχουν να κάνουν με τον υποθυρεοειδισμό, και είναι τα εξής:
Κόπωση και νωθρότητα
Ευαισθησία στο κρύο
Δυσκοιλιότητα
Χλωμό, ξηρό δέρμα
Πρησμένο πρόσωπο
Εύθραυστα νύχια
Τριχόπτωση
Πρήξιμο της γλώσσας
Ανεξήγητη αύξηση βάρους
Μυϊκοί πόνοι, ευαισθησία και σφίξιμο
Πόνος και σφίξιμο στις αρθρώσεις
Αδυναμία στους μύες
Υπερβολική ή παρατεταμένη αιμορραγία κατά την περίοδο
Συμπτώματα κατάθλιψης
Προβλήματα στην μνήμη
Επικοινωνήστε με την Ενδοκρινολόγο Μαρία Προκοπίου εδώ
Αν παρατηρήσετε αυτά τα συμπτώματα, και έχετε αίσθημα κούρασης χωρίς λόγο, ξηροδερμία, και πρησμένο πρόσωπο, θα ήταν καλό να μιλήσετε με το γιατρό σας. Επίσης, θα ήταν καλό να ελέγχετε τακτικά τον θυρεοειδή σας αν έχετε κάνει εγχείρηση στην περιοχή, ή αν έχετε κάνει θεραπεία με ακτινοβολία στο κεφάλι, το λαιμό ή ψηλά στο στήθος. Αν τα επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα σας είναι υψηλά, ρωτήστε τον γιατρό σας κατά πόσο μπορεί να ευθύνεται ο υποθυρεοειδισμός για αυτό. Αν λαμβάνετε φάρμακα για υποθυρεοειδισμό λόγο νόσου Hashimoto, προγραμματίστε τακτικές επισκέψεις στον γιατρό σας, καθώς η δόση σας μπορεί να χρειαστεί να αλλάξει ανά καιρούς.
Πώς γίνεται η διάγνωση;
Όμιλος Ιατρικού Αθηνών: Νέο Διεθνές Ογκολογικό Κέντρο στη Θεσσαλονίκη
Η διάγνωση της νόσου επιβεβαιώνεται με την ανεύρεση αυξημένων επιπέδων αντιθυροειδικών αντισωμάτων είτε κατά της θυρεοσφαιρίνης (anti Tg) (στο 40%) είτε κατά της υπεροξειδάσης (anti TPO) (στο 90%) ή και των δύο. Ωστόσο, υπάρχουν και ασθενείς με αυτοάνοση θυρεοειδίτιδα που δεν έχουν ανιχνεύσιμα επίπεδα αντισωμάτων. Αυξημένα επίπεδα αντιθυρεοειδικών αντισωμάτων ανευρίσκονται στο 3% των ανδρών και το 13% των γυναικών ενώ σε γυναίκες ηλικίας άνω των 60 ετών το ποσοστό αυξάνει στο 25%. Οι ασθενείς με υψηλό τίτλο αντισωμάτων πιθανά θα εμφανίσουν υποθυρεοειδισμό με αυξημένη TSH κατά μέσο όρο 2-5% ανά έτος. Ο τίτλος των αντιθυρεοειδικών αντισωμάτων μειώνεται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και είναι συχνά μη ανιχνεύσιμος στο τρίτο τρίμηνο, ενώ η παρακολούθησή τους μετά την διάγνωση δεν είναι απαραίτητη.
Επικοινωνήστε με την Ενδοκρινολόγο Μαρία Προκοπίου εδώ
Στο υπερηχογράφημα ο θυρεοειδής αδένας συνήθως εμφανίζεται υποηχοικός, με χαρακτηριστική διάχυτη ετερογενή πυκνότητα. Το υπερηχογράφημα του θυρεοειδούς βοηθά στην διάκριση της θυρεοειδίτιδας από την πολυοζώδη βρογχοκήλη και τους όζους που είναι ύποπτοι για κακοήθεια. Το υπερηχογράφημα Doppler μπορεί να βοηθήσει στη διάκριση της θυρεοειδίτιδας από τη νόσο του Graves, δεδομένου ότι οι ασθενείς με νόσο του Graves έχουν αγγειοβριθή θυρεοειδή αδένα, ενώ στην θυρεοειδίτιδα υπάρχει κανονική ή μειωμένη αγγείωση.
Στο σπινθηρογράφημα, ο θυρεοειδής εμφανίζεται συμμετρικός και η κατανομή του ραδιοφαρμάκου είναι ανομοιογενής.Παρακέντηση θυρεοειδούς με λεπτή βελόνα (Fine-needle aspiration – FNA) θα πρέπει να γίνεται υπό υπερηχογραφική καθοδήγηση σε ασθενείς με θυρεοειδίτιδα Hashimoto που εμφανίζουν ταυτόχρονα και όζο θυρεοειδούς, αφού ο κίνδυνος θηλώδους καρκίνωματος του θυρεοειδούς είναι περίπου 8% σε τέτοιους όζους.
Ποιες είναι οι θεραπείες της θυρεοειδίτιδας Hashimoto
Ο υποθυρεοειδισμός που προκαλείται από θυρεοειδίτιδα του Hashimoto αντιμετωπίζεται με παράγοντες αντικατάστασης των θυρεοειδικών ορμονών, όπως λεβοθυροξίνη. Ένα δισκίο λαμβάνεται μία φορά την ημέρα και κρατά γενικά τα επίπεδα των θυρεοειδικών ορμονών φυσιολογικά. Στις περισσότερες περιπτώσεις, η θεραπεία πρέπει να ληφθεί για το υπόλοιπο της ζωής του ατόμου. Σε περίπτωση που ο υποθυρεοειδισμός προκαλείται από θυρεοειδίτιδα Ηashimoto, συνιστάται τα επίπεδα της TSH να διατηρούνται κάτω από 3.0.
Για περισσότερες πληροφορίες μιλήστε με την Ενδοκρινολόγο Μαρία Προκοπίου στο 211 770 12 02 & 694 77 22 756 ή επισκεφτείτε την ιστοσελίδα www.mariaprokopiou.gr
Ιατρεία Αθηνών: Βασ. Σοφίας 98Α, Αθήνα 11528 & Φοινικιάς 10, Γέρακας 15344
Ιατρείο Μυτιλήνης: Αγίας Ειρήνης 1, Μυτιλήνη