Τι ακριβώς είναι η κολπική μαρμαρυγή;
Η κολπική μαρμαρυγή αποτελεί μία από τις συχνότερες αιτίες επίσκεψης στο γιατρό και παραμονής σε νοσοκομείο. Χαρακτηριστικό της γνώρισμα είναι μια εμμένουσα ακανόνιστη, συνήθως σημαντική επιτάχυνση των καρδιακών ρυθμών. Η συχνότητα εμφάνισης κολπικής μαρμαρυγής αυξάνεται σαφώς προϊούσης της ηλικίας και πάνω από 70 ετών φτάνει σε ποσοστό εκδήλωσης ως και 16%. Η παραμελημένη υψηλή αρτηριακή πίεση συγκαταλέγεται στους σημαντικότερους παράγοντες κινδύνου για την ανάπτυξη της κολπικής μαρμαρυγής.
Εξαιτίας της ταχείας μεταβίβασης της κολπικής μαρμαρυγής στις κοιλίες της καρδιάς, ο σφυγμός επιταχύνεται συχνά σε πάνω από 100 παλμούς το λεπτό. Εξ αυτού εξηγούνται οι ενοχλήσεις όπως φτερούγισμα στο στήθος, ταχυκαρδίες και ζαλάδες. Οι ασθενείς συχνά αναφέρουν ότι «η καρδιά μου αποσυντονίζεται».
Στην αρχή η κολπική μαρμαρυγή εμφανίζεται συχνά με τη μορφή περιστασιακών επεισοδίων που μπορεί στη συνέχεια να παρέλθουν πάλι από μόνα τους. Σε αυτή την περίπτωση μιλάμε για παροξυσμική (περιστασιακή) κολπική μαρμαρυγή. Στην πορεία της ασθένειας τα επεισόδια διαρκούν ολοένα και περισσότερο και στο τέλος η κολπική μαρμαρυγή γίνεται μόνιμη (εμμένουσα κολπική μαρμαρυγή).
Συνέπειες της κολπικής μαρμαρυγής: Ο κίνδυνος εγκεφαλικού επεισοδίου αυξάνεται
Στην κολπική μαρμαρυγή το αίμα δεν προωθείται επαρκώς από τους κόλπους στις κοιλίες της καρδιάς. Αποτέλεσμα είναι σε ορισμένους χώρους στην καρδιά – για παράδειγμα στον αριστερό κόλπο– να λιμνάζει το αίμα και να πήζει και μπορεί να σχηματιστούν θρόμβοι. Χωρίς την κατάλληλη θεραπεία (αντιπηκτικά φάρμακα) απειλούνται επιπλοκές μέσω μετάδοσης των θρομβώσεων του αίματος (οι αποκαλούμενες θρομβοεμβολές), προπαντός ένα εγκεφαλικό επεισόδιο. Το 15 %όλων των εγκεφαλικών επεισοδίων οφείλονται σε κολπική μαρμαρυγή!
Σε ασθενείς με κολπική μαρμαρυγή, που δεν παίρνουν αντιπηκτικά φάρμακα και είναι άνω των 70 ετών, ο κίνδυνος εγκεφαλικού ανέρχεται σε ποσοστό 20 ως 30 % μέσα σε πέντε χρόνια.
Κολπική μαρμαρυγή: Συμπτώματα
Τυπικά συμπτώματα είναι αρρυθμίες, ταχυπαλμίες και δύσπνοια. Επίσης μπορεί να εμφανιστούν και πόνοι στο στήθος, αίσθημα αδυναμίας και πανικού. Η ασυμπτωματική κολπική μαρμαρυγή είναι επίσης ένα πρόβλημα, διότι δεν ανιχνεύεται η ασθένεια, ώστε να πραγματοποιηθούν οι απαραίτητες θεραπείες.
Κολπική μαρμαρυγή: Διάγνωση
Όποιος νιώσει ένα ή περισσότερα από τα συμπτώματα που αναφέρονται παραπάνω, θα πρέπει, για να είναι σίγουρος, να επισκεφτεί ένα γιατρό. Με την ψηλάφηση του σφυγμού και την ακρόαση με το στηθοσκόπιο μπορεί ο γιατρός να διαγνώσει την κολπική μαρμαρυγή. Τεκμηρίωση και επιβεβαίωση της κολπικής μαρμαρυγής γίνεται με ΗΚΓ (ηλεκτροκαρδιογράφημα).
Ενίοτε απαραίτητο το ΗΚΓ-Μακράς Διάρκειας: Η κολπική μαρμαρυγή στην αρχική της φάση εκδηλώνεται μόνο περιστασιακά (παροξυσμική) – και συνεπώς όχι πάντα ακριβώς τη στιγμή που ο γιατρός καταγράφει ένα ΗΚΓ στο ιατρείο. Σε περίπτωση υποψίας ύπαρξης κολπικής μαρμαρυγής θα πρέπει να γίνεται ένα ΗΚΓ-Μακράς Διάρκειας 24ρων ωρών (holter ρυθμού), ώστε να καταγράψει επεισόδια της ασθένειας.
Που οφείλεται η κολπική μαρμαρυγή;
Η παραμέληση της υψηλής αρτηριακής πίεσης και η καρδιακή ανεπάρκεια συγκαταλέγονται στις συχνότερες αιτίες της κολπικής μαρμαρυγής. Η κολπική μαρμαρυγή μπορεί να έχει διάφορες αιτίες.
Εκτός από την προχωρημένη ηλικία, στις συχνότερες αιτίες συγκαταλέγονται:
• Υπέρταση-αυξημένη αρτηριακή πίεση
• Μυοκαρδιοπάθεια
• Στεφανιαία αρτηριακή νόσος
• Διαβήτης (Diabetes mellitus)
• Νόσοι βαλβίδων της καρδιάς
• Φλεγμονή του περικαρδίου
• Υπερθυρεοειδισμός
• Κατάχρηση αλκοόλ
Στα σημαντικότερα διαγνωστικά μέτρα σε νέα περιστατικά κολπικής μαρμαρυγής συγκαταλέγονται η μέτρηση της αρτηριακής πίεσης, το ηχοκαρδιογράφημα (triplex καρδιάς) και οι εργαστηριακές εξετάσεις.
Πώς θεραπεύεται η κολπική μαρμαρυγή;
Για τη θεραπεία της κολπικής μαρμαρυγής ενδείκνυνται φάρμακα, μία ηλεκτρική καρδιοανάταξη (ηλεκτροσόκ) ή μια κατάλυση με καθετήρα. Το σπουδαιότερο απ’ όλα είναι η προστασία από θρομβώσεις του αίματος.
Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τη θεραπεία της κολπικής μαρμαρυγής: Πρώτον, για να ανακουφιστεί ο ασθενής από τις οξείες ενοχλήσεις κατά τη διάρκεια της κολπικής μαρμαρυγής, δεύτερον, για να εμποδιστεί η εμφάνιση επακόλουθων νόσων και τρίτον, για να παραταθεί το προσδόκιμο ζωής του.
Όσο περισσότερο καιρό υφίσταται η κολπική μαρμαρυγή τόσο δυσκολότερο είναι να αποκατασταθεί και να διατηρηθεί ο φυσιολογικός καρδιακός ρυθμός – ο αποκαλούμενος φλεβοκομβικός ρυθμός.
Το σημαντικότερο θεραπευτικό μέτρο είναι να ελαχιστοποιηθεί ο κίνδυνος ενός εγκεφαλικού επεισοδίου μέσω της αραίωσης του αίματος. Η έκταση της αντιπηκτικής θεραπείας πρέπει να εξειδικεύεται ατομικά ανάλογα με το βαθμό του κινδύνου εκδήλωσης ενός εγκεφαλικού επεισοδίου. Οι θεραπευτικές μέθοδοι αντιμετώπισης της κολπικής μαρμαρυγής εξελίσσονται διαρκώς.
Όσον αφορά τα αντιπηκτικά φάρμακα για την αποτροπή εγκεφαλικών επεισοδίων, υπήρξε τα προηγούμενα χρόνια αξιοσημείωτη πρόοδος. Σε αυτήν περιλαμβάνονται ως επί το πλείστων νέες δραστικές ουσίες που κυκλοφόρησαν τα τελευταία χρόνια (τα αποκαλούμενα Νέα Αντιπηκτικά), που σήμερα χρησιμοποιούνται λόγω της απλούστερης εφαρμογής τους ως εναλλακτική της συμβατικής αραίωσης αίματος με Ανταγωνιστές-Βιταμίνης-Κ.
Καθώς η κολπική μαρμαρυγή είναι μία από τις συχνότερες ρυθμικές διαταραχές και οι συνέπειές της μπορεί να είναι μοιραίες, είναι σημαντικό να επισκεφτούμε έγκαιρα έναν γιατρό όταν η καρδιά αποσυντονίζεται.
Για περισσότερες πληροφορίες , επισκεφθείτε την ιστοσελίδα carolinsonne.com
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]