Η αμερικανική διαστημική υπηρεσία συγκέντρωσε μια ειδική ομάδα εμπειρογνωμόνων από πολλούς τομείς, συμπεριλαμβανομένης της φυσικής και της αστροβιολογίας, για να εξετάσει μη αναγνωρισμένα ανώμαλα φαινόμενα (UAPs), με την σχετική έκθεση να αναμένεται να δημοσιοποιηθεί σύντομα.
Όπως και ο ευρύτερα χρησιμοποιούμενος όρος UFO, τα UAP ορίζονται ως παρατηρήσεις «που δεν μπορούν να αναγνωριστούν ως αεροσκάφη ή γνωστά φυσικά φαινόμενα».
Η ομάδα είπε ότι καταγράφονται περίπου 50 έως 100 θεάσεις κάθε μήνα, ωστόσο μόνο δύο έως τρία τοις εκατό είναι «πιθανώς ανώμαλες».
Ο πρόεδρος της ομάδας της NASA, Ντέιβιντ Σπέργκελ, μίλησε κατά τη διάρκεια συνεδρίου χθες (31/5), όπου είπε ότι «πολλά από αυτά τα γεγονότα είναι εμπορικά αεροσκάφη, πολιτικά και στρατιωτικά drones, καιρικά και ερευνητικά μπαλόνια», αλλά συνέχισε λέγοντας ότι τα τρέχοντα δεδομένα είναι «ανεπαρκή» ώστε να παρέχουν πειστικά στοιχεία σχετικά με τη φύση και την προέλευση» όλων των UAP.
Και παρόλο που η συλλογή δεδομένων βελτιώνεται, ο Σπέργκελ τόνισε ότι «δεν υπάρχει καμία εγγύηση ότι όλες οι παρατηρήσεις θα εξηγηθούν».
Ο Σον Κιρκπάτρικ, διευθυντής του Γραφείου Επίλυσης Ανωμαλιών σε όλους τους τομείς που έχει συσταθεί από το Υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ, είπε ότι πολλά από τα UAP που αναφέρθηκαν αφορούσαν σφαίρες που ήταν λευκές, ασημί ή μεταλλικού χρώματος και ικανές να ταξιδεύουν με ταχύτητα έως και 2.450 χλμ/ώρα.
Δημοσιεύοντας το παραπάνω βίντεο, ο Κιρκπάτρικ είπε ότι η σφαίρα που εντοπίστηκε πάνω από τη Μέση Ανατολή ήταν πραγματική, αλλά ότι «δεν αποτελεί απειλή για την αερομεταφερόμενη ασφάλεια».
«Αυτό είναι ένα τυπικό παράδειγμα UFO που βλέπουμε. Τα βλέπουμε σε όλο τον κόσμο και τα παρατηρούμε να κάνουν πολύ ενδιαφέροντες εμφανείς ελιγμούς.
Αυτή συγκεκριμένα η σφαίρα, ωστόσο, μπορώ να επισημάνω, δεν επέδειξε αινιγματικές τεχνικές δυνατότητες και δε φαίνεται να αποτελεί απειλή για την ασφάλεια των αερομεταφορών».
Ο Κιρκπάτρικ, ωστόσο δεν μπόρεσε να εξηγήσει ακριβώς τι ήταν αυτό που βλεπουμε στο κλιπ και είπε ότι χρειάζονται περισσότερα δεδομένα για να εξαχθούν συγκεκριμένα συμπεράσματα.
«Το εξετάζουμε ακόμα, αλλά δεν έχω άλλα δεδομένα εκτός από αυτό, οπότε για να καταλήξουμε σε κάποιο συμπέρασμα θα χρειαστεί λίγος χρόνος μέχρι να μπορέσουμε να λάβουμε καλύτερα δεδομένα για παρόμοια αντικείμενα», είπε.
Ο Σπέργκελ πρόσθεσε: «Αν συνοψίσω σε μια γραμμή αυτά που πιστεύω ότι μάθαμε, είναι ότι χρειαζόμαστε δεδομένα υψηλής ποιότητας για να βγάλουμε συμπεράσματα».
Ειδήσεις σήμερα
Κοινωνικός τουρισμός: Ποια ΑΦΜ κάνουν σήμερα αίτηση
Εκλογές 2023: Τα 10 fake news ΣΥΡΙΖΑ – ΠΑΣΟΚ και η αλήθεια