Τι είναι όμως το εν λόγω λογισμικό, πως μπορεί να καταστραφεί κάποιος από αυτό αλλά και πώς μπορούμε να προστατευτούμε σε περίπτωση που γίνουμε στόχος; Ο Ειδικός Κυβερνοασφάλειας και Τεχνικός Σύμβουλος της Δίωξης Ηλ. Εγκλήματος, Νίκος Βασιλάκος μιλάει στο EleftherosTypos.gr και δίνει όλες τις απαντήσεις. «Είμαστε όλες και όλοι παραβιασμένοι» λέει ο ίδιος.
Τι είναι τα λογισμικά;
Λογισμικό είναι το γενικό όνομα για μια λειτουργία υπολογιστή. Με κόστος 8 εκατομμύρια ευρώ, κόστος ανά έτος, οργανώθηκαν, στήθηκαν και έγιναν 120 επισυνδέσεις σε ισάριθμες συσκευές. Με Δούρειο Ίππο την Ελλάδα, η Intelexa βρέθηκε εντός Ευρωπαϊκής Ένωσης και έκανε αυτό που ορίζεται στους ΚΑΔ (Κωδικός Αριθμός Δραστηριότητας στην ΑΑΔΕ) ως απομακρυσμένη εξόρυξη δεδομένων και ψηφιακή επεξεργασία δεδομένων. Χρησιμοποιώντας λογισμικό συνδέθηκαν απομακρυσμένα και “παγιδεύοντας” την συσκευή, απέκτησαν πρόσβαση στα μη κρυπτογραφημένα δεδομένα όλων των συνομιλιών.
Τι είναι τα κακόβουλα λογισμικά;
Το κακόβουλο λογισμικό ξεκίνησε με τα cookies και την παρακολούθηση των δεδομένων πλοήγησης όλων μας. Κατέληξε στην απόλυτη παρακολούθηση κάθε επικοινωνίας στο ψηφιακό περιβάλλον, καταργώντας στην πράξη κάθε δικλείδα ασφαλείας.
Εξαλείφονται;
Εξάλειψη σημαίνει είτε διαγραφή, είτε προστασία. Απάντηση της Apple και της Google στο λογισμικό που χρησιμοποιήθηκε στις επισυνδέσεις είναι το “Lockdown Mode”, μια λειτουργία που θα βρούμε όλες και όλοι διαθέσιμη στα κινητά μας και δίνει τη δυνατότητα αποκλεισμού των πάντων ή μη μόνον συγκεκριμένων λειτουργιών.
Πώς ωφελείται και πως καταστρέφεται κάποιος από αυτά; Είμαστε ασφαλείς;
Δεν είμαστε ασφαλείς. Είμαστε όλες και όλοι δυνάμει στόχοι. Είμαστε όλες και όλοι παραβιασμένοι. Όταν συνεργάστηκα στο παρελθόν με Μυστικές Υπηρεσίες για εκπαιδευτικούς λόγους, έμαθα στην εκπαίδευση το «Παν μέτρον άνθρωπος» του Πρωταγόρα. Οι άνθρωποι και το ανθρώπινο δίκτυο έχουν την απόλυτη ισχύ. Οι άνθρωποι είναι τα ξύλινα τείχη του Θεμιστοκλή, τα πλοία που έσωσαν την Αθήνα από τους Πέρσες στη ναυμαχία της Σαλαμίνας. Μαζί με την τεχνολογία όμως χρειαζόμαστε και τη γνώση. Oι Αθηναίοι, ήξεραν την ώρα της ημέρας που γυρίζει η θαλάσσια αύρα σε απόγειο (στεριανή) αύρα που πέταξε τα πλοία των Περσών στα βράχια!
Λάζαρος Καραούλης στον ΕΤ: «Φέρνουμε την Τεχνητή Νοημοσύνη στον Δήμο Αθηναίων»
Το επισημαίνω γιατί οι άνθρωποι καταλαβαίνουμε, έρχονται σημάδια και ξέρουμε πότε πρέπει να προφυλαχτούμε. Δεν νοείται οι πολιτικοί του σήμερα να μην έχουν τον ψηφιακό τους ασφαλιστικό σύμβουλο.
Θα ρωτήσω εγώ λοιπόν τώρα: ποιος είναι ο υπεύθυνος κυβερνοασφάλειας της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ, του ΣΥΡΙΖΑ, του ΚΚΕ, της Ελληνικής Λύσης και του ΜέΡΑ25; Ποιοι παρακολουθούν ως τεχνικοί σύμβουλοι τις επιτροπές στη Βουλή; Ποιος είναι ο υπεύθυνος κυβερνοασφάλειας στη Βουλή των Ελλήνων και ποιος το «δεξί χέρι» του Προέδρου της Βουλής του κ. Τασούλα να ξεκινήσει την κουβέντα στην ολομέλεια, για τον ηλεκτρομαγνητικό κλωβό που έχει προμηθευτεί η Βουλή; Ποιος είναι ο υπεύθυνος κυβερνοασφάλειας στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας και ποιος και με ποιες διαδικασίες αποφασίζει και χρησιμοποιεί την υλικοτεχνική υποδομή κυβερνοπολέμου, μη εξαιρουμένου του «όπλου» κατεβάσματος Drone; Ποιος είναι ο υπεύθυνος κυβερνοασφάλειας της ΕΥΠ και του Γραφείου 20 (ο αριθμός στην τύχη για ευνόητους λόγους) που ασχολείται με το internet; Ολες οι απαντήσεις είναι ρητορικές γιατί δεν υπάρχουν!
Πρέπει να ετοιμαζόμαστε για όλα. Πτώσεις τάσης που αχρηστεύουν ψηφιακές συσκευές, γεννήτριες για τις διακοπές όποτε και αν έρθουν, επαναφορτιζόμενες γεννήτριες/μπαταρίες για φόρτιση συσκευών, συνθήκες κακής ποιότητας δικτύων, 5G δικτυακές υποδομές και εκσυγχρονισμό παραδοσιακού τηλεφωνικού δικτύου με οπτική ίνα.
Μόλις πριν από λίγους μήνες, στο 2ο εξάμηνο του 2022 καταφέραμε να αποκτήσουμε οπτική ίνα στο κέντρο της Αθήνας. Ακόμη δεν έχουν συνδεθεί οι καταναλωτές. Έχουμε δρόμο και πρέπει να τον διανύσουμε. Αυτήν τη στιγμή που μιλάμε υπογράφουν οι καταναλωτές δικαιώματα διέλευσης, διαβατικά τέλη, για να συνδεθούν σε οπτική ίνα σε δύο παρόχους. Αυτά πρέπει να επιταχυνθούν και να εκσυγχρονιστούν. Ο τελικός καταναλωτής δεν είναι τεχνικός. Ο καταναλωτής θέλει να κάνει τη δουλειά του με τον καλύτερο και τον ταχύτερο τρόπο.
Τι μπορούμε να κάνουμε για να προστατευθούμε;
Ενεργοποιούμε παντού έλεγχο ταυτότητας δύο παραγόντων. ΠΑΝΤΟΥ. Το λέω και το τονίζω. ΠΑΝΤΟΥ. Και δεν αφήνουμε ξεκλείδωτες συσκευές και υπολογιστές για κανέναν λόγο. ΓΙΑ ΚΑΝΕΝΑΝ ΛΟΓΟ. Δεν έχει τέλος η ευρηματικότητα των απατεώνων. Εκτός από αυτό χρειαζόμαστε κι ένα ψηφιακό κλειδί, ένα παγκοσμίως διαδεδομένο είναι το Yubico ή Υubikey. Μόνο με τη χρήση ενός κλειδιού μπορούμε να είμαστε 100% σίγουροι ότι δεν θα πέσουμε θύματα παραβίασης.
Ειδήσεις σήμερα
Συντάξεις: Αύξηση 8,2 % στις τσέπες των συνταξιούχων [οι πίνακες με τα τελικά ποσά]
Χωρίς φρένα το ράλι στα καύσιμα [πίνακες]