Περίπου 20.000 διάσημοι νεκροί περιλαμβάνονται στη λίστα που έχει προσαρμόσει στην εφαρμογή του ο 25χρονος Σιντάτ Τσάντα που εργάζεται στην Amazon, ο οποίος είναι ο υπεύθυνος αυτού του εγχειρήματος που έχει προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων, καθώς ο αλγόριθμος δίνει τη δυνατότητα σε «τέρατα» της Ιστορίας (Χίτλερ, Γκέμπελς, τον Πολ Ποτ ή ακόμη και τον Επστάιν) να δίνουν απαντήσεις που δικαιολογούν τις πράξεις τους.
Το chatbot (η εφαρμογή λογισμικού που χρησιμοποιείται για τη διεξαγωγή μιας διαδικτυακής συνομιλίας) ονομάζεται «Ιστορικές Μορφές» (Historical Figures) απαιτεί ένα ποσόν για τις συνομιλίες -αν και κάποιες είναι δωρεάν. Η συνoμιλία με τον Γκέμπελς είναι δωρεάν, αλλά με τον Χίτλερ κοστίζει 16 δολάρια. Η κουβεντούλα με τις ιστορικές μορφές είναι διαθέσιμη στο Apple’s App Store και χρησιμοποιεί την Τεχνητή Νοημοσύνη.
«Αυτά είναι σκουπίδια..» ωρύονται πολλοί ιστορικοί, εξοργισμένοι από τη δυνατότητα που δίνει η τεχνολογία σε διαβόητα πρόσωπα να υπερασπιστούν τον εαυτό τους και να κατηγορήσουν άλλους για τις πράξεις τους. Για παράδειγμα, ο Γιόζεφ Γκέμπελς υποστηρίζει, μεταξύ άλλων, ότι δεν μισεί τους Εβραίους και ισχυρίζεται ότι αισθάνεται ένοχος για τη δίωξή τους -μια «εξομολόγηση» που φυσικά ενόχλησε και δεν είναι αποδεκτή από κανέναν. Επίσης, ο διαβόητος Τζέφρι Επστάιν που καταδικάστηκε για παιδεραστία και σωματεμπορία και αυτοκτόνησε στη φυλακή, μιλάει για τα βάσανά του στη φυλακή, λέει ότι δεν ξέρει ποιος τον σκότωσε και υποστηρίζει ότι έχει πολλούς εχθρούς!
Για όσους γνωρίζουν ιστορία και παρακολουθούν την ειδησεογραφία, ίσως όλα αυτά να είναι απλώς άλλη μια εφαρμογή… Ομως, σε νεότερους χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης η συνομιλία με ιστορικά εμβληματικά πρόσωπα, μπορεί να προκαλέσει σύγχυση. Χρήστες του Twitter εμφανίστηκαν μπερδεμένοι, όπως ανέφεραν, ακούγοντας τον Χένρι Φορντ, γνωστό για τις αντισημιτικές του απόψεις να τάσσεται υπέρ της ισότητας όλων των εθνοτήτων και της ανεξιθρησκείας. Επίσης, κάποιοι χρήστες του Twitter εξέφρασαν την απορία τους με τις απαντήσεις του JFK για το δολοφόνο του. Σύμφωνα με τη συνομιλία της εφαρμογής, ο δολοφονηθείς πρόεδρος λέει ότι «υπάρχουν πολλά αναπάντητα ερωτήματα για το θάνατό του και ο ίδιος δεν γνωρίζει ποιος τον δολοφόνησε».
Από την πλευρά του, ο Τσάντα δήλωσε στο VICE ότι θεωρεί πως η εφαρμογή που έφτιαξε θα είναι χρήσιμη σε μαθητές και σπουδαστές, που θέλουν να έχουν μια επαφή με την ιστορία. Στη συνέντευξή του στο Δίκτυο, υπερασπίστηκε την εφαρμογή του και τις ανακρίβειες που εμπεριέχει, λέγοντας ότι «δεν θέλει να διασπείρει μίσος στην κοινωνία, ούτε πράγματα που είναι απεχθή και επιβλαβή». Η εφαρμογή του αφαιρεί τα σχόλια μίσους που μπορεί να κάνει κάποιος, υποστήριξε ο Τσάντα. Κάθε συνομιλία ξεκινά με μια δήλωση αποποίησης ευθύνης, η οποία λέει: «Μπορεί να μην είμαι ιστορικά ακριβής, παρακαλώ επαληθεύστε τις πραγματικές πληροφορίες».
Ο Τσάντα είπε στο NVC ότι θα τελειοποιήσει την εφαρμογή που έχει διχάσει το κοινό του Διαδικτύου. Παρά τις αντιδράσεις, ο ίδιος λέει ότι η Apple του ζήτησε να αφαιρέσει μόνο το πρόσωπο του Στιβ Τζομπς από τη λίστα των συνομιλιών – για ευνόητους λόγους. Να σημειωθεί ότι ο πρώτος που είχε την ιδέα αυτής της εφαρμογής ήταν ο ίδιος ο ιδρυτής της Apple, στο μακρινό 1985. Τότε, ο Τζομπς είχε πει ότι θα ήταν θαυμάσιο να μπορούσε κάποιος να συνομιλήσει με τον Αριστοτέλη!
Λάζαρος Καραούλης στον ΕΤ: «Φέρνουμε την Τεχνητή Νοημοσύνη στον Δήμο Αθηναίων»
Η ΣΥΝΟΜΙΛΙΑ
-Η συνομιλία με ιστορικά πρόσωπα είναι δυνατή μόνο μέσω των συσκευών Apple
– Κάθε χρήστης της εφαρμογής μπορεί να θέσει ερωτήσεις 4.000 – 5.000 φορές κάθε 15 λεπτά
– Η ανταπόκριση μέχρι στιγμής είναι χλιαρή, μόνο 9.000 μπήκαν στον πειρασμό να μιλήσουν με διάσημους νεκρούς
Ειδήσεις σήμερα
Αποκλειστικό-Συντάξεις: Ποιοι θα πάρουν το επίδομα προσωπικής διαφοράς – Ποσά και κριτήρια [πίνακες]
Καιρός: Έκτακτο δελτίο με καταιγίδες, χαλάζι και χιόνια σε χαμηλά υψόμετρα