Η αγορά εργασίας στις Ηνωμένες Πολιτείες είναι πιο δυναμική από ποτέ, με ποσοστό ανεργίας μόλις 3,5% –ένα από τα χαμηλότερα που έχουν καταγραφεί τα τελευταία 50 χρόνια. Όμως, οι συνολικές περικοπές θέσεων εργασίας που ανακοινώθηκαν από εργοδότες με έδρα τις ΗΠΑ αυξήθηκαν κατά 13% σε 33.843 τον Οκτώβριο, το υψηλότερο επίπεδο από τον Φεβρουάριο του 2021.
Όπως σημειώνει η εφημερίδα «El Pais», η μάχη για την πρόσληψη μηχανικών, τεχνικών και προγραμματιστών στη Σίλικον Βάλεϊ έχει επίσης αυξήσει τους μισθούς. Για όσους χάνουν τη δουλειά τους, το πρόβλημα είναι ότι τώρα, όλες οι εταιρείες φαίνεται να απολύουν ταυτόχρονα ανθρώπους, δυσκολεύοντας την εύρεση ανοίγματος στον κλάδο.
Alphabet -12.000 απολύσεις
«Κάναμε προσλήψεις για μια διαφορετική οικονομική πραγματικότητα από αυτή που αντιμετωπίζουμε σήμερα», ανέφερε o CEO της Google, Σούνταρ Πιτσάι, κάνοντας γνωστό στους εργαζόμενους ότι η εταιρεία περικόπτει 12.000 θέσεις, το 6% του προσωπικού της παγκοσμίως.
Η Google είδε τα κέρδη της να μειώνονται κατά 27% το τελευταίο τετράμηνο σε σχέση με το προηγούμενο έτος, με αποτέλεσμα να πρέπει να μειώσει τα έξοδα. Ο διευθύνων σύμβουλος εμφανίστηκε πάντως αισιόδοξος για το μέλλον, αναφερόμενος στις «έγκαιρες επενδύσεις της Alphabet (μητρική εταιρεία) σττην τεχνητή νοημοσύνη».
Amazon-18.000 απολύσεις
Σε μαζικές απολύσεις παγκοσμίως προχωρά η Amazon, καθώς ο αμερικανικός κολοσσός ηλεκτρονικού εμπορίου ανακοίνωσε πως θα απολύσει περίπου 18.000 εργαζομένους, με την απόφαση να επηρεάζει και το εργατικό δυναμικό της Ευρώπης.
Λάζαρος Καραούλης στον ΕΤ: «Φέρνουμε την Τεχνητή Νοημοσύνη στον Δήμο Αθηναίων»
Η εταιρεία-γίγαντας απασχολεί 1,5 εκατομμύρια εργαζόμενους (μόνο στις ΗΠΑ) συμπεριλαμβανομένων των υπαλλήλων στις αποθήκες, αποτελώντας τον δεύτερο μεγαλύτερο εργοδότη στη χώρα, μετά τη Walmart. Ο αμερικανικός Τύπος σχολίασε πως πρόκειται για μια απότομη αλλαγή πορείας για την επιχείρηση που προσφάτως διπλασίασε τον κατώτατο μισθό με στόχο να προσελκύσει περισσότερα ταλέντα. Ο διευθύνων σύμβουλος Άντι Τζάσι εξήγησε πως οι σχεδιασμοί αποδείχθηκαν «δυσκολότεροι» απ’ ότι προβλεπόταν λόγω της «αβεβαιότητας» για την πορεία της αμερικανικής οικονομίας, αλλά και επειδή η εταιρεία προέβη σε ταχεία αύξηση του δυναμικού της τα τελευταία χρόνια.
Microsoft-10.000 απολύσεις
Τη μείωση του κόστους εν μέσω της οικονομικής αβεβαιότητας πρόταξε η Microsoft ως τις αιτίες για τις απολύσεις 10.000 εργαζόμενων -περί το 5% του δυναμικού της- οι μεγαλύτερες της τελευταίας οχταετίας. Το 2014 και το 2015, είχαν περικοπεί 25.000 θέσεις εργασίας, αφότου η Microsoft εγκατέλειψε την προσπάθεια εξαγοράς της Nokia. Η εταιρεία «ποντάρει» στην επένδυσή της στο OpenAI, συμπεριλαμβανομένης της πιθανής τοποθέτησης άλλων 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων για το δημοφιλές σύστημα τεχνητής νοημοσύνης ChatGPT, και μια εξαγορά 69 δισεκατομμυρίων δολαρίων της εταιρείας παραγωγής βιντεοπαιχνιδιών Activision.
Meta-11.000 απολύσεις
Η Meta (μητρική της Facebook, Instagram, WhatsApp) ήταν η πρώτη από τις μεγάλες τεχνολογικές εταιρείες που ανακοίνωσε απολύσεις με περικοπή 11.000 θέσεων εργασίας. Η εταιρεία που ιδρύθηκε και διευθύνεται από τον Μαρκ Ζάκερμπεργκ αύξησε το ανθρώπινο δυναμικό της από την έναρξη της πανδημίας.
Οι περικοπές θέσεων εργασίας έρχονται λόγω του γεγονότος ότι η Meta αντιμετωπίζει μια σειρά από προκλήσεις για την κύρια δραστηριότητά της και βάζει ένα αβέβαιο και δαπανηρό στοίχημα για τη στροφή προς το μετασύμπαν (metaverse).
Spotify-600 απολύσεις
O CEO και συνιδρυτής της μουσικής πλατφόρμας Spotify, Ντάνιελ Εκ ανακοίνωσε πως θα προχωρήσει σε 600 απολύσεις, κάτι που αναλογεί σε μείωση προσωπικού κατά 6%, καθώς υπήρξε «υπερβολικά φιλόδοξος» αναφορικά με την επέκταση και επιτυχία της πλατφόρμας, την περίοδο των περιορισμών λόγω της Covid-19. Σύμφωνα με τον «Guardian», o CEO του Spotify ανέφερε πως τα λειτουργικά έξοδα της εταιρείας αυξήθηκαν με διπλάσιο ρυθμό συγκριτικά με τα έσοδά της πέρυσι, καθώς επένδυσε πολλά στα podcast. Σημειώνεται πως το 85% των εσόδων του Spotify προέρχεται από την υπηρεσία premium και τα υπόλοιπα από τις διαφημίσεις, ενώ 456 εκατομμύρια χρήστες την επισκέπτονται μηνιαίως.
Στο στόχαστρο της Ε.Ε. οι «Big Tech»
Η Κομμισιόν προγραμματίζει να ενεργοποιήσει δημόσια διαβούλευση προτού καταρτίσει τη σχετική νομοθεσία που προωθεί για να επιβάλλει την καταβολή οικονομικού τιμήματος από τις τεχνολογικές εταιρείες και τους τηλεπικοινωνιακούς παρόχους. Η Επιτροπή ζητάει από τις εταιρείες και τα σχέδιά τους για υποδομές τεχνολογίας «cloud». Η Deutsche Telekom, η Orange, η Telefonica, η Telecom Italia και άλλοι μεγάλοι πάροχοι δηλώνουν ότι μία τέτοια κίνηση θα υλοποιηθεί για την ισότιμη κατανομή του αναφερόμενου τέλους, καθώς οι έξι μεγαλύτεροι πάροχοι καλύπτουν ποσοστό μεγαλύτερο από το 50% της διακίνησης δεδομένων στο διαδίκτυο.
Η Google, που ανήκει στην Alphabet, η Netflix , η Meta, η Amazon και άλλοι τεχνολογικοί κολοσσοί δηλώνουν ότι η ιδέα μορφοποιείται στην επιβολή ενός φόρου για την κίνηση των ηλεκτρονικών επισκέψεων στο διαδίκτυο, ο οποίος θα μπορούσε να υπονομεύσει την διαδικτυακή ουδετερότητα των κανόνων που εφαρμόζονται στην Ευρώπη που αντιμετωπίζουν ισότιμα όλους τους χρήστες.
Ειδήσεις σήμερα
Αποκλειστικό-Συντάξεις: Ποιοι θα πάρουν το επίδομα προσωπικής διαφοράς – Ποσά και κριτήρια [πίνακες]
Καιρός: Έκτακτο δελτίο με καταιγίδες, χαλάζι και χιόνια σε χαμηλά υψόμετρα