Το 88 μέτρων Pegasus concept, είναι σύμφωνα με τον σχεδιαστή του, το πρώτο 3D εκτυπωμένο σούπερ γιοτ στον κόσμο, και σχεδιάστηκε για να είναι «σχεδόν αόρατο» τόσο στο σχεδιασμό του, όσο και στις περιβαλλοντικές επιπτώσεις που θα έχει.
Το τεράστιο σκάφος σύμφωνα με τα σχέδιά του, θα διαθέτει «φτερά» – καθρέφτες που αντανακλούν το περιβάλλον του πλοίου, ώστε το γιοτ να γίνεται «ένα» με ό,τι το περιτριγυρίζει.
Η υπερκατασκευή πρόκειται να εξοπλιστεί με ηλιακούς συλλέκτες που τροφοδοτούν ηλεκτρολύτες, οι οποίοι θα εξάγουν υδρογόνο από το θαλασσινό νερό. Το υδρογόνο στη συνέχεια θα μετατρέπεται σε ηλεκτρική ενέργεια, η οποία θα αποθηκεύεται σε μπαταρίες ιόντων λιθίου που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την τροφοδοσία λειτουργικών συστημάτων και ανέσεων.
Το Pegasus concept θα παράγει μηδενικές εκπομπές ρύπων, σύμφωνα με τον Jozeph Forakis, ο οποίος λέει ότι ονειρεύτηκε το σχέδιο του γιοτ, επισκεπτόμενος μια παραλία στην Ελλάδα.
«Εμπνεύστηκα να δημιουργήσω ένα γιοτ όσο το δυνατόν πιο κοντά στη θάλασσα και τη φύση, φτιαγμένο από “σύννεφα” που επιπλέουν πάνω από τη γραμμή της θάλασσας», ανέφερε σε μια δήλωση. «Ήθελα να τιμήσω τη φύση με το να φτιάξω ένα σκάφος που θα αναμειγνύεται της, θα γίνεται ουσιαστικά αόρατο».
Ο σχεδιαστής εξήγησε ότι το σούπερ γιοτ θα κατασκευαστεί με τη χρήση ρομποτικής τρισδιάστατης εκτύπωσης «για τη δημιουργία ενός πλαισίου – πλέγματος που θα ενσωματώνει τόσο το σκάφος, όσο και την υπερκατασκευή». Το γιοτ, προσέθεσε, θα απαιτεί «λιγότερη ενέργεια, υλικό, απόβλητα, χώρο και χρόνο» από ένα πιο παραδοσιακό σκάφος.
Λάζαρος Καραούλης στον ΕΤ: «Φέρνουμε την Τεχνητή Νοημοσύνη στον Δήμο Αθηναίων»
Το εσωτερικό του
Όσον αφορά το εσωτερικό του, το Pegasus θα είναι εξοπλισμένο με διάφορες ανέσεις, συμπεριλαμβανομένου ενός κλαμπ με πισίνα, η οποία θα μπορεί να λειτουργήσει ως ελικοδρόμιο όταν καλύπτεται. Υπάρχει επίσης ένα beach club με τεράστιο υδρομασάζ και πτυσσόμενα μπαλκόνια.
Το ξεχωριστό χαρακτηριστικό του εσωτερικού είναι το «Δέντρο της Ζωής», το οποίο εκτείνεται και στα τέσσερα καταστρώματα, συνδέεται με μια γλυπτή σπειροειδή σκάλα και χρησιμεύει ως ο πυρήνας ενός υδροπονικού κήπου που παρέχει φρέσκο φαγητό και καθαρισμό του αέρα.
Σύμφωνα με την ομάδα του Jozeph Forakis Design, το έργο έχει αναπτυχθεί με μία φιλοσοφία «επιστημονικού γεγονότος και όχι επιστημονικής φαντασίας» και οι βασικές τεχνολογίες που απαιτούνται για να το «ζωντανέψουν» θα απαιτήσουν «περαιτέρω εξέλιξη» για να κατασκευαστεί.
Πόσο θα διαρκέσει η κατασκευή του
Η κατασκευή του Pegasus θα διαρκέσει από πέντε έως επτά χρόνια και αναμένεται ότι θα έτοιμο να παρουσιαστεί μέχρι το 2030.
«Τώρα είναι η ώρα για θαρραλέα άλματα προς το συλλογικό μας βιώσιμο μέλλον», προσθέτει ο Forakis. «Το Pegasus είναι ένα τολμηρό, αλλά εφικτό όραμα για το εγγύς μέλλον της βιομηχανίας των σούπερ γιοτ, όπου ο άνθρωπος και η μηχανή ζουν σε αρμονία με τη φύση αντί να την ανταγωνίζονται ή να τη διακυβεύουν».
Αν και η ομάδα σχεδίασης έχει ήδη προσεγγιστεί από αγοραστές, το Pegasus παραμένει απλώς μια ιδέα αυτή τη στιγμή.
Το καινοτόμο concept είναι ένα από τα νέα συναρπαστικά σχέδια σούπερ γιοτ που έχουν αποκαλυφθεί τους τελευταίους μήνες.
Νωρίτερα αυτή τη χρονιά, το ιταλικό στούντιο Lazzarini Design Studio αποκάλυψε το Plectrum, ένα «ιπτάμενο» σκάφος μήκους 74 μέτρων που μπορεί να ανυψωθεί πάνω από την επιφάνεια του νερού, ενώ το ισπανικό στούντιο Rodriguez Design αποκάλυψε το Catalina, μια εντυπωσιακή ιδέα για σούπερ γιοτ πέντε καταστρωμάτων με ένα τεράστιο υδρομασάζ.