Η εφημερίδα «Το Βήμα», την οποία ο κ. Τσίπρας επικαλέστηκε και στη Βουλή αρκετές φορές, αποκάλυψε χθες ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ενδιαφερόταν για την αγορά κακόβουλου λογισμικού παρακολούθησης και ότι τρία στελέχη της ΕΥΠ ήταν σε μυστική αποστολή στο Ισραήλ, 6 μήνες πριν τις εκλογές του 2019, ύστερα από ενημέρωση κυβερνητικών στελεχών για δοκιμή και πιθανή απόκτηση του λογισμικού Pegasus. Το δημοσίευμα του «Βήματος» αναφέρει μάλιστα ότι ήταν η τέταρτη απόπειρα να αγοραστεί την περίοδο 2016-2019 τέτοιου είδους λογισμικό.
Επιμένει…
Για όλα αυτά η Κουμουνδούρου δεν λέει λέξη, αλλά επιμένει να ρωτά τον πρωθυπουργό -με αναφορά στο νέο δημοσίευμα του «Documento»- ποιοι ήταν οι λόγοι παρακολούθησης του Κωστή Χατζηδάκη. Και αυτό όταν ο ίδιος ο υπουργός Εργασίας, με δήλωσή του, ξεκαθαρίζει αφενός ότι δεν πιστεύει πως τον παρακολουθούσε ο πρωθυπουργός, δίνοντας νέες διαστάσεις στην υπόθεση, αφετέρου ζητώντας από την ελληνική Δικαιοσύνη να ξεκαθαρίσει την κατάσταση.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε χθες και σε γερμανική εφημερίδα ότι δεν γνώριζε για τις τηλεφωνικές παρακολουθήσεις, αλλά ο ΣΥΡΙΖΑ, επειδή είναι πλέον προφανές ότι δεν έχει άλλο προεκλογικό αφήγημα, επιμένει και θα επιμένει μέχρι και τις εκλογές. «Επειδή δεν υπάρχει ούτε ένας Ελληνας που να τον πιστεύει, περιμένουμε μία ξεκάθαρη απάντηση: Ποιοι είναι οι λόγοι εθνικής ασφάλειας που οδήγησαν την εισαγγελέα της ΕΥΠ, κ. Βλάχου, να υπογράψει τουλάχιστον έξι διατάξεις για την παρακολούθηση του κ. Χατζηδάκη, δεδομένου ότι αυτή συνεχιζόταν για τουλάχιστον ένα χρόνο; Μετά την πρώτη δηλαδή δίμηνη παρακολούθησή του, υπήρχε εμπεδωμένη πεποίθηση πως συνέτρεχαν λόγοι παράτασης των υποκλοπών. Ποιοι ήταν αυτοί οι λόγοι; Ο κ. Μητσοτάκης οφείλει να απαντήσει», επέμεινε η Κουμουνδούρου.
Στέφανος Κασσελάκης: Ποιοι βουλευτές είναι πιθανόν να τον ακολουθήσουν στο νέο του κόμμα
«Ο ΣΥΡΙΖΑ πουλάει πνεύμα και ηθική, ενώ ο πρώην διοικητής της ΕΥΠ, κ. Ρουμπάτης, σε πλήρη γνώση του κ. Τσίπρα, ο οποίος πρόσφατα δήλωνε άγνοια, φέρεται να διαπραγματευόταν, στο διάστημα 2016-2019, την αγορά λογισμικών παρακολούθησης, προχωρώντας και σε δοκιμή του Pegasus επί ελληνικών τηλεφώνων. Συνεργαζόταν μάλιστα με πρόσωπα που φέρονται να εμπλέκονται και με το Predator. Επίσης, ενώ κατά την περίοδο 2016-2018 είχε εντοπιστεί η λειτουργία του Pegasus στην Ελλάδα, λίγες μέρες πριν από τις εκλογές του 2019 ο ΣΥΡΙΖΑ αποποινικοποίησε την εμπορία, διάθεση και κατοχή του. Γιατί;», ρώτησε, ωστόσο, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, χωρίς να πάρει απάντηση.
Είναι σημαντικό ότι τόσο ο κ. Χατζηδάκης όσο και ο κ. Οικονόμου έκαναν χθες επίκληση στη Δικαιοσύνη να ερευνήσει τα πάντα, δηλώνοντας παράλληλα την εμπιστοσύνη τους σε αυτήν.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: «Υπάρχει μεθοδολογία»
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννη Οικονόμου, έκανε ξεκάθαρα λόγο για «μεθοδολογία» από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ και συγκεκριμένων εντύπων. «Η ελληνική Δικαιοσύνη οφείλει να διερευνήσει τα πάντα. Οσα αναφέρονται στο δημοσίευμα, όσα αναφέρονταν στα δημοσιεύματα όλο το προηγούμενο διάστημα. Υπάρχει ένας μηχανισμός που βρίσκεται σε εξέλιξη εδώ και τέσσερις-πέντε Κυριακές. Δηλαδή, τι γίνεται; Δημοσιεύει μία εφημερίδα, καταθέτει ερώτηση ο ΣΥΡΙΖΑ. Δημοσιεύει μία εφημερίδα, καταθέτει ξανά ερώτηση ο ΣΥΡΙΖΑ. Yπάρχει μία μεθοδολογία, η οποία εξελίσσεται “αρμονικά” εδώ και περίπου ένα-ενάμιση μήνα, με τα ίδια ή παρεμφερή πράγματα, τα οποία, σπεύδω να πω, ότι είναι η Δικαιοσύνη εκείνη -έτσι γίνεται στις χώρες-, θεσμικά κατοχυρωμένη, που οφείλει να πει τι από όλα αυτά αληθεύει, ποιοι είναι οι αυτουργοί, πού είναι τα μυθεύματα και να αποδώσει την αλήθεια», είπε ο κ. Οικονόμου και κατέληξε:
«Υπάρχουν ζητήματα. Nα δούμε ποια είναι αυτά τα κυκλώματα που έχουν αυτά τα στοιχεία. Μένει να δούμε εάν είναι αληθινά. Υπάρχουν διάφορα κυκλώματα που θέλουν να επαναφέρουν την πολιτική ζωή της χώρας στην εποχή των κασετών. Oλα αυτά, λοιπόν, είναι ζητήματα που πρέπει η Δικαιοσύνη στο σύνολό της να τα δει. Εάν υπήρχαν κάποιου είδους συστημικά προβλήματα στην ΕΥΠ, εμείς κάναμε κινήσεις από την πρώτη στιγμή, από τον Αύγουστο, με τις αλλαγές που έγιναν εκεί. Ολοκληρώθηκαν οι κινήσεις τώρα με τις αλλαγές του νομοσχεδίου. Καλό είναι όμως, επειδή οι διχασμοί ποτέ δεν βοηθούν τις κοινωνίες και δεν δίνουν λύση στα προβλήματα του κόσμου και της χώρας, να βρίσκουμε μία βάση συνεννόησης, έναν κοινό παρονομαστή. Ο κοινός παρονομαστής είναι ότι όλοι -το είπε ο κ. Τσίπρας βγαίνοντας από τον κ. Ντογιάκο- εμπιστευόμαστε την ελληνική Δικαιοσύνη. Ας αφήσουμε, λοιπόν, τη Δικαιοσύνη να αξιολογήσει τα πάντα, να σεβαστούμε τις έρευνές της και να απαιτήσουμε όλοι να μάθουμε τι γίνεται».