Πολλοί ειδικοί υποψιάζονταν εδώ και καιρό ότι η ανθρώπινη διάρκεια ζωής είχε φτάσει στα όριά της, με κανέναν πιθανόν να μην ξεπεράσει το ρεκόρ της Ζαν Καλμάν, μιας Γαλλίδας που κάπνιζε αρειμανίως και πέθανε σε ηλικία 122 ετών.
Αλλά μια νέα μελέτη κατέληξε στο συμπέρασμα ότι είμαστε ακόμα «μακριά» από οποιοδήποτε μέγιστο όριο ηλικίας — εάν, στην πραγματικότητα, υπάρχει.
Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Τζόρτζια ανέλυσαν τη διάρκεια ζωής των ανθρώπων στο Ηνωμένο Βασίλειο που γεννήθηκαν από το 1880 και μετά, για να βρουν τι μπορεί να είναι δυνατό στο μέλλον.
Οι προβλέψεις τους δείχνουν ότι οι άνδρες που γεννήθηκαν το 1970 θα μπορούσαν ενδεχομένως να φτάσουν την ηλικία των 141 ετών και οι γηραιότερες γυναίκες που γεννήθηκαν το 1970 θα μπορούσαν να φτάσουν τα 131.
Αλλά αυτοί οι άνθρωποι είναι ακόμα τόσο νέοι, που οι επιστήμονες λένε ότι δεν έχουν «καμία εμπιστοσύνη» σε αυτές τις εκτιμήσεις, προειδοποιώντας ότι μπορεί να είναι ανακριβείς επειδή βασίζονται σε ορισμένες στατιστικές υποθέσεις.
Είναι πολύ πιο βέβαιοι ότι ένας άντρας που γεννήθηκε το 1940 θα μπορούσε να ζήσει τα 125α γενέθλιά του και μια γυναίκα που γεννήθηκε την ίδια χρονιά να φτάσει τα 124 και μισό.
Λάζαρος Καραούλης στον ΕΤ: «Φέρνουμε την Τεχνητή Νοημοσύνη στον Δήμο Αθηναίων»
Αυτές οι εκτιμήσεις έχουν πιθανότητα 50/50.
Το γηραιότερο άτομο στον κόσμο μέχρι στιγμής πιστεύεται ότι ήταν η Ζαν Καλμάν, η οποία σύμφωνα με πληροφορίες είχε φτάσει την ηλικία των 122 ετών και 164 ημερών, αν και ορισμένοι ειδικοί είναι δύσπιστοι σχετικά με αυτό.
Για 25 χρόνια, κανείς άλλος στον κόσμο δεν είχε φτάσει σε αυτή την ηλικία.
Η μελέτη εξετάζει τη διάρκεια ζωής σε 19 ξεχωριστές χώρες για να προσπαθήσει να καταλάβει εάν η γήρανση συμπιέζεται ή αναβάλλεται.
Η συμπίεση σημαίνει ότι περισσότεροι άνθρωποι φτάνουν σε μια καλή ηλικία, όπως τα ενενήντα τους. Η «αναβολή» σημαίνει ότι το όριο ηλικίας που μπορούν να ζήσουν οι άνθρωποι αυξάνεται.
Τα αποτελέσματα, που δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό PLOS One, υποδηλώνουν ότι η ηλικία στην οποία πεθαίνουν οι άνθρωποι θα αυξηθεί δραματικά τις επόμενες δεκαετίες.
Στη Σουηδία, η οποία έχει τα περισσότερα σχετικά αρχεία, η μέγιστη ηλικία που μπορούσε να ζήσει κάποιος παρέμεινε σχεδόν ίδια για τους άνδρες που γεννήθηκαν το 1900, σε σύγκριση με αυτούς που γεννήθηκαν το 1780 — τέσσερις γενιές νωρίτερα.
Αλλά η άνοδος της σύγχρονης ιατρικής μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, η καλύτερη διατροφή και η πολιτική σταθερότητα, μεταξύ άλλων παραγόντων, μπορεί να συνέβαλαν στη δραματική αύξηση της διάρκειας ζωής που παρατηρήθηκε μέχρι τώρα, και προβλέπεται ότι αυτό θα συνεχιστεί.