Η διαδικασία είναι απλή: Ο χρήστης, μέσω υπολογιστή, δίνει εντολή στη ρομποτική μηχανή Τεχνητής Νοημοσύνης να δημιουργήσει μια εικόνα κατά παραγγελία. Προσφέρει λέξεις-κλειδιά, συγκεκριμένα στοιχεία και το πλαίσιο ώστε το αποτέλεσμα (η εικόνα) να είναι όσο το δυνατόν αληθοφανής.
Μια εντολή θα μπορούσε να είναι «ο Πάπας Φραγκίσκος φοράει ένα λευκό μπουφάν του οίκου Balenciaga». Η τεχνητή εικόνα που… φιλοτεχνήθηκε από τη ευφυή μηχανή δείχνει πράγματι τον επικεφαλής της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας να φοράει μια από τελευταίες δημιουργίες του οίκου μόδας και όπως ήταν αναμενόμενο έκανε το γύρο του Διαδικτύου.
Μια διαφορετική εντολή ήταν «ο Αμερικανός τέως πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ συλλαμβάνεται» και το Twitter πλημμύρισε με φωτογραφίες του πρώην προέδρου των ΗΠΑ να συλλαμβάνεται από ομάδα αστυνομικών, που του περνούσαν χειροπέδες. Δεδομένου ότι ο Τραμπ είχε ανακοινώσει ότι επίκειται η σύλληψή του -εξαιτίας του χρηματισμού της πορνοστάρ Στόρμι Ντάνιελς κατά την προεκλογική εκστρατεία- δεν ήταν λίγοι που πίστεψαν τις εικόνες που κυκλοφόρησαν, παρότι κάτι τέτοιο δεν συνέβη τελικώς.
Τα δημιουργήματα της Τεχνητής Νοημοσύνης προκάλεσαν γέλια και σκιτσάκια, ωστόσο, όπως σημειώνει ο ειδικός διαδικτυακής κουλτούρας Ράιαν Μπρόντερικ, πρόκειται ίσως για «την πρώτη πραγματική υπόθεση μαζικής παραπληροφόρησης με Τεχνητή Νοημοσύνη». Οι ειδικοί στην παραπληροφόρηση προειδοποιούν ότι οι εικόνες είναι προάγγελοι μιας νέας πραγματικότητας, με πληθώρα ψεύτικων φωτογραφιών και βίντεο να κατακλύζουν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μετά από μεγάλα ειδησεογραφικά γεγονότα και κρίσιμες στιγμές στην πολιτική και την κοινωνία.
Η Τεχνητή Νοημοσύνη (ΑΙ) και οι δυνατότητές γιγαντώνονται, σε βαθμό που οι ειδικοί ζητούν εξάμηνη παύση στην ανάπτυξη συστημάτων πιο ισχυρών από τα υπάρχοντα GPT-4 και Open AI (σ.σ.: υπολογιστικά ρομποτικά συστήματα που δέχονται εντολές). Ο Ελον Μασκ, μια ομάδα εμπειρογνωμόνων Τεχνητής Νοημοσύνης και στελέχη του κλάδου -συνολικά 1.000 άνθρωποι- υπέγραψαν επιστολή που εκδόθηκε από το μη κερδοσκοπικό Ινστιτούτο «Future of Life». Ζητούν να σταματήσει η ανάπτυξη προηγμένης Τεχνητής Νοημοσύνης έως ότου αναπτυχθούν, εφαρμοστούν και ελεγχθούν από ανεξάρτητους εμπειρογνώμονες κοινά πρωτόκολλα ασφαλείας για τέτοια σχέδια.
Η επιστολή περιγράφει τους πιθανούς κινδύνους για την κοινωνία και τον πολιτισμό από συστήματα Τεχνητής Νοημοσύνης ανταγωνιστικά για τον άνθρωπο με τη μορφή οικονομικών και πολιτικών διαταραχών και καλεί τους προγραμματιστές να συνεργαστούν με τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής για τη διακυβέρνηση και τις ρυθμιστικές αρχές.
Οι ανησυχίες έρχονται μετά από εκείνες που εξέφρασε τη Δευτέρα η ευρωπαϊκή Europol σχετικά με τα ηθικά και νομικά ζητήματα που θέτει η προηγμένη Τεχνητή Νοημοσύνη όπως το ChatGPT, προειδοποιώντας για πιθανή κακή χρήση του συστήματος σε απόπειρες phishing, παραπληροφόρησης και εγκλήματος στον κυβερνοχώρο.
Επτά λόγοι που το Blogging είναι απαραίτητο για το E-commerce σου!
Η προπαγάνδα και οι ψευδείς ειδήσεις-εικόνες μπορούν να παραμορφώσουν την πραγματικότητα και, όπως σημειώνει το πρακτορείο Bloomberg, ίσως έχει ολέθριες συνέπειες στην οικονομία. Υπενθυμίζει πως πριν από μια δεκαετία ο λογαριασμός στο Twitter του ειδησεογραφικού δικτύου Associated Press βρέθηκε στο στόχαστρο κυβερνοεπίθεσης και ανήρτησε ψευδές tweet με την έκτακτη είδηση: «Δύο εκρήξεις στον Λευκό Οίκο και ο Μπαράκ Ομπάμα τραυματίστηκε». Τότε o δείκτης S&P 500 έπεσε 1%. To Bloomberg διερωτάται μάλιστα τι θα συνέβαινε αν ο επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας της Αμερικής (FED) Τζέρομ Πάουελ εμφανιζόταν σε ένα βίντεο φτιαγμένο με Τεχνητή Νοημοσύνη (deepfake) και φερόταν να λέει ότι υπάρχει κάποιο πρόβλημα στην οικονομία.
Δεν είναι η πρώτη φορά, άλλωστε, που τεχνητές φωτογραφίες γίνονται viral. Προσφάτως κυκλοφόρησαν εικόνες του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν στο δικαστήριο με πορτοκαλί στολή φυλακισμένου -μετά την είδηση έκδοσης σύλληψης από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο. Επεξεργασμένο βίντεο δείχνει τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι να λέει ότι ο Ρώσος πρόεδρος κήρυξε… ειρήνη. Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρον μεταφέρεται στους δρόμους του Παρισιού ανάμεσα στα οδοφράγματα των διαδηλωτών ή φαίνεται να μαζεύει σκουπίδια.
ΠΟΙΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΑ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ ΣΤΟ «ΚΟΚΚΙΝΟ»
Η τεχνολογία απειλεί θέσεις εργασίας
Η δυναμική παρουσία προϊόντων Τεχνητής Νοημοσύνης θα μπορούσε να προκαλέσει «σημαντική αναστάτωση» στις θέσεις εργασίας, σύμφωνα με νέα έκθεση της Goldman Sachs. Ανάλυση της τράπεζας για τις θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ και την Ευρώπη δείχνει ότι τα δύο τρίτα των θέσεων εργασίας θα μπορούσαν να αυτοματοποιηθούν τουλάχιστον σε κάποιο βαθμό. Συνολικά, το 24% της εργασίας στην Ευρώπη θα μπορούσε να αυτοματοποιηθεί, λίγο κάτω από τον μέσο όρο του 25% στις ΗΠΑ.
Σε όλο τον κόσμο, έως και 300 εκατομμύρια θέσεις εργασίας θα μπορούσαν να επηρεαστούν. Η χρήση της τεχνολογίας AI θα μπορούσε επίσης να ενισχύσει την αύξηση της παραγωγικότητας της εργασίας και να τονώσει το παγκόσμιο ΑΕΠ έως και 7% με την πάροδο του χρόνου, σημειώνει η έκθεση της Goldman Sachs.
Οι δουλειές που απαιτούν σωματική εργασία είναι λιγότερο πιθανό να επηρεαστούν σημαντικά. Στις ΗΠΑ, όσοι εργάζονται σε γραφεία και υποστηρίζουν τη διοίκηση έχουν το υψηλότερο ποσοστό δραστηριοτήτων που θα μπορούσαν να αυτοματοποιηθούν, ενώ λιγότερο ευάλωτες είναι οι εργασίας καθαρισμού, συντήρησης κτιρίων και εδάφους.
Οι εκτιμήσεις δείχνουν ότι λιγότερες θέσεις εργασίας εκτίθενται στον αυτοματισμό στις αναδυόμενες αγορές απ’ ό,τι στις ανεπτυγμένες αγορές. Ετσι, το Χονγκ Κονγκ, το Ισραήλ, η Ιαπωνία, η Σουηδία και οι ΗΠΑ είναι πιθανό να είναι οι πέντε πρώτες χώρες που αναμένεται να έχουν το μεγαλύτερο πρόβλημα, ενώ οι εργαζόμενοι στην Κίνα, στη Νιγηρία, στο Βιετνάμ, στην Κένυα και, στην τελευταία θέση, στην Ινδία είναι λιγότερο πιθανό να δουν την εργασία τους να καταλαμβάνεται από την τεχνολογία AI.