Τα ευρήματα προέρχονται από το γεγονός ότι οι γυναίκες έχουν δύο χρωμοσώματα Χ: Ένα χρωμόσωμα που περιέχει το γονίδιο και την πρωτεΐνη UTX.
Το UTX είναι σημαντικό για τη λειτουργία των φυσικών «φονικών» κυττάρων (ΝΚ), τα οποία αποτελούν την πρώτη γραμμή άμυνας του σώματος ενάντια σε εισβάλλοντες ιούς ή ασθένειες.
Καθώς οι γυναίκες έχουν δύο χρωμοσώματα Χ, τα γονίδια στο ένα είναι κυρίως απενεργοποιημένα – μια διαδικασία που ονομάζεται αδρανοποίηση των χρωμοσωμάτων Χ. Αλλά δεν είναι εντελώς απενεργοποιημένα, και καθώς οι γυναίκες έχουν δύο χρωμοσώματα Χ, έχουν περισσότερο UTX που λειτουργεί για αυτά στα κύτταρα ΝΚ.
Οι επιστήμονες είχαν διαπιστώσει στο παρελθόν ότι οι άνδρες έχουν συχνά περισσότερα NK κύτταρα από τις γυναίκες, αλλά η νέα έρευνα δείχνει ότι η δύναμη μπορεί να είναι πιο σημαντική από την ποσότητα.
Η Δρ Maureen Su, η οποία συμμετείχε στη μελέτη, είπε: «Αποδεικνύεται ότι οι γυναίκες έχουν περισσότερη UTX στα NK κύτταρά τους από τους άνδρες, γεγονός που τους επιτρέπει να καταπολεμούν τις ιογενείς λοιμώξεις πιο αποτελεσματικά».
Οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν ποντίκια στην έρευνά τους, διαπιστώνοντας ότι τα αρσενικά ποντίκια με περισσότερα φυσικά φονικά κύτταρα αντιδρούσαν πιο αδύναμα στις απειλές από τα θηλυκά ποντίκια.
Οι ερευνητές επεξεργάστηκαν επίσης τα ποντίκια για να αφαιρέσουν πλήρως το UTX τους και διαπίστωσαν ότι αυτά τα ποντίκια πέθαναν από ιογενείς λοιμώξεις.
Λάζαρος Καραούλης στον ΕΤ: «Φέρνουμε την Τεχνητή Νοημοσύνη στον Δήμο Αθηναίων»
«Απλώς το να χτυπήσει κανείς ένα γονίδιο ήταν η διαφορά μεταξύ του αν τα ποντίκια θα επιζούσαν ή θα πέθαιναν», εξήγησε ο Έρικ Ντίσεν, καθηγητής και ανοσολόγος στο Πανεπιστήμιο του Όσλο.
«Ο όρος “γρίπη των ανδρών” είναι ένας ελαφρώς σαρκαστικός όρος που υποδηλώνει ότι οι άνδρες κλαψουρίζουν περισσότερο όταν αρρωσταίνουν», είπε. «Ωστόσο, είναι πραγματικά δυνατό να μετρηθούν συστηματικές διαφορές αν κοιτάξετε αρκετές γυναίκες και άνδρες και το πώς αντιδρούν σε μία ιογενή λοίμωξη.
«Η σηματοδότηση ουσιών στο αίμα είναι ένας τρόπος για να γίνει αυτό. Τότε μπορείτε να δείτε διαφορές. Φαίνεται ότι οι άνδρες παράγουν λίγο περισσότερες από τις ουσίες που προκαλούν πυρετό και σας κάνουν να νιώθετε άρρωστοι».
Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι οι άνδρες θα αρρωσταίνουν πάντα περισσότερο από τις γυναίκες, όπως σημείωσε ο Ντίσεν: «Οι ατομικές διαφορές περιλαμβάνουν πολλά γονίδια που δεν έχουν καμία σχέση με το φύλο – όπως οι περιβαλλοντικοί παράγοντες».
Ο Ντίσεν είπε επίσης ότι οι γυναίκες φαίνεται να είναι πιο ευάλωτες σε αυτοάνοσα νοσήματα από τους άνδρες.
Είναι πολύ νωρίς αυτή τη στιγμή για να πούμε αν τα ευρήματα από τα πειράματα με ποντίκια «μεταφράζονται» σίγουρα και στον άνθρωπο, ή αν θα μπορούσαν να έχουν αντίκτυπο στη θεραπεία, αλλά ο Ντίσεν σημείωσε ότι μια τέτοια έρευνα «μας βοηθά να κατανοήσουμε τη διαφορά μεταξύ ανδρών και γυναικών».
Ειδήσεις σήμερα
Συντάξεις: Πληρώνεται αύριο το 13ο μέρισμα σε 62.000 απόστρατους [αναλυτικά ποσά ανά βαθμό]
Εκλογές 2023: Τον κωδικό… μονοεδρικές ενεργοποιεί ο Μητσοτάκης
Χτύπημα στο Κρεμλίνο: Ουκρανική επίθεση ή ρωσική προβοκάτσια;