Προτού αρχίσετε να αναρωτιέστε: Μάλλον δεν είναι μια εξωγήινη διαστημική βάση ή κάτι παρόμοιο. Είναι πιο πιθανό το μεταλλικό… πράγμα -ό,τι και αν είναι- να προέκυψε φυσικά, αν και εξακολουθεί να είναι απίστευτα περίεργο και ενδιαφέρον.
Είναι σαφές ότι, παρόλο που έχουμε πάει στο φεγγάρι μερικές φορές, υπάρχουν ακόμα πολλά πράγματα εκεί πάνω που μπορεί να μας εκπλήξουν, και για τα οποία γνωρίζουμε ελάχιστα.
Η μεταλλική περιοχή που ανακαλύφθηκε είναι τεράστια και βρίσκεται «θαμμένη» κάτω από την Aitken, δηλαδή την λεκάνη του Νότιου Πόλου του φεγγαριού, που είναι ένας τεράστιος κρατήρας και ένας από τους μεγαλύτερους που υπάρχουν στο ηλιακό μας σύστημα.
Η δομή ζυγίζει πάνω από 2,18 δισεκατομμύρια κιλά και έχει βάθος πάνω από 300 χιλιόμετρα και μήκος 2.000 χιλιόμετρα. Οι επιστήμονες με έδρα τις ΗΠΑ, που έκαναν την ανακάλυψη, υπολογίζουν ότι η «ανωμαλία» – όπως την αποκαλούν – θα μπορούσε να έχει μείνει από έναν αστεροειδή ή να πρόκειται για οξείδια που προέκυψαν από την κρυστάλλωση ενός ωκεανού μάγματος.
Βασικά, αυτή η θεωρία φαίνεται να υποδηλώνει ότι ένας αστεροειδής που χτύπησε τον κρατήρα ενσωματώθηκε στο φεγγάρι.
Ο επικεφαλής συγγραφέας αυτής της έρευνας, Peter B. James από το Πανεπιστήμιο Baylor στο Χιούστον, είπε: «Μια από τις εξηγήσεις για αυτή την μάζα είναι ότι το μέταλλο από τον αστεροειδή που σχημάτισε αυτόν τον κρατήρα εξακολουθεί να είναι ενσωματωμένο στον μανδύα της Σελήνης».
Gigabit Voucher: Ανοιχτή η πλατφόρμα για γρήγορο ίντερνετ - Πώς θα γίνει η αίτηση
Μιλώντας για το μέγεθος της μεταλλικής περιοχής, πρόσθεσε: «Φανταστείτε να πάρετε ένα σωρό μέταλλο πέντε φορές μεγαλύτερο από το Μεγάλο Νησί της Χαβάης και να το θάψετε υπόγεια. Τόσο μεγάλη είναι η μεταλλική έκταση που εντοπίσαμε».
Το συναρπαστικό εύρημα εντοπίστηκε από την αποστολή Gravity Recovery and Interior Laboratory (GRAIL) της NASA , η οποία παρακολουθεί το βαρυτικό πεδίο της Σελήνης, συλλέγοντας δεδομένα που μπορούν στη συνέχεια να χρησιμοποιηθούν για τη μελέτη της εσωτερικής σύνθεσης της σελήνης.
Η λεκάνη του Νότιου Πόλου Aitken παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, απλώς και μόνο λόγω της μοναδικής φύσης της, και -τώρα- λόγω του γεγονότος ότι υπάρχει ένα τεράστιο φορτίο μετάλλου θαμμένο κάτω από αυτήν.
Χωρίς αμφιβολία, οι επιστήμονες θα εστιάζουν όλο και περισσότερο την προσοχή τους σε αυτή την πλευρά του φεγγαριού,, μετά από αυτή την τελευταία ανακάλυψη.
Υπάρχουν ακόμα πολλά που δεν γνωρίζουμε για τον πλησιέστερο γείτονά μας στο ηλιακό σύστημα.
Ειδήσεις σήμερα
Συντάξεις: Πληρώνεται αύριο το 13ο μέρισμα σε 62.000 απόστρατους [αναλυτικά ποσά ανά βαθμό]
Εκλογές 2023: Τον κωδικό… μονοεδρικές ενεργοποιεί ο Μητσοτάκης
Χτύπημα στο Κρεμλίνο: Ουκρανική επίθεση ή ρωσική προβοκάτσια;