Ηταν μια διαδικασία προσομοίωσης εγχείρησης στο Διάστημα, η οποία όμως διεξήχθη με πλήρη συγκέντρωση και υπευθυνότητα
Οταν στο μέλλον οι άνθρωποι θα ζουν σε αποικίες στο Διάστημα και οι χειρουργικές επεμβάσεις σε διαστημόπλοια ή άλλους πλανήτες θα έχουν γίνει ρουτίνα, κάποιοι θα θυμούνται ότι το πρώτο βήμα έγινε στις 10 Φεβρουαρίου του 2024.
Surgeons successfully remote-controlled spaceMIRA surgical robot on the International Space Station during mock surgery https://t.co/RiLdYFblzd #notebookcheck #news #tech
— notebookcheck.net (@nbc_net) February 15, 2024
Το περασμένο Σάββατο επάνω στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό έλαβε χώρα η πρώτη προσομοίωση εγχείρησης σε μηδενική βαρύτητα, περίπου σε απόσταση 420 χιλιομέτρων από την επιφάνεια της Γης. Ακόμη δεν υπήρχε πραγματικός ασθενής ούτε γιατρός για να τον «ανοίξει» επιτόπου. Ηταν μια διαδικασία προσομοίωσης διαστημικού χειρουργείου, η οποία όμως διεξήχθη με πλήρη συγκέντρωση και υπευθυνότητα, σαν να επρόκειτο για κανονική.
Σε ρόλο χειρουργού ήταν το μικρο-ρομπότ spaceMIRA, βάρους μόλις 900 γραμμαρίων. Με τους ευαίσθητους βραχίονές του και τα νυστέρια στη θέση των άκρων, πραγματοποίησε σειρά τομών και άλλων χειρουργικών πράξεων πάνω σε τεχνητά αντίγραφα ανθρώπινου ιστού, με μεγάλη επιτυχία, όπως υποστηρίζουν οι ειδικοί.
Κι επειδή δεν βρισκόμαστε ακόμη στη φάση που η ζωή των ανθρώπων θα εγκαταλείπεται στα χέρια της Τεχνητής Νοημοσύνης, το spaceMIRA ήταν απλώς ένα εκτελεστικό όργανο.
Οι κινήσεις του κατευθύνονταν με τηλεχειρισμό από ειδικούς επιστήμονες στο Λίνκολν της Νεμπράσκα, που θα είχαν και την κύρια ευθύνη αν κάτι «δεν πήγαινε καλά».
Μικροσκοπικός το δέμας και ελαφρύς σε βάρος, ο μίνι-ρομποτικός «χειρουργός» είναι η ιδανική λύση για τα διαστημικά ταξίδια, που δεν θα αργήσουν πολύ, σύμφωνα με τη NASA. (Παρά τις πρόσφατες, αποτυχημένες απόπειρες Αμερικανών και Ρώσων να επιστρέψουν με μη επανδρωμένα σκάφη στη Σελήνη, κάτι που κατάφεραν οι Ινδοί).
Οι δύο ρομποτικοί του βραχίονες μιμούνται επακριβώς τις κινήσεις του ανθρώπου. Με τον ένα πιάνει και με τον άλλο κόβει, όπως σημείωσε ο Σέιν Φάριτορ. Είναι ο συνιδρυτής και τεχνολογικός διευθύνων σύμβουλος της νεοφυούς επιχείρησης Virtual Incision, που κατασκεύασε το spaceMIRA (Miniaturized in Vivo Robotic Assistant). Στην ουσία πρόκειται για το μάτι, το χέρι και ταυτόχρονα το βοηθό του χειρουργού επάνω στη Γη, που του επιτρέπει να εκτελέσει εξ αποστάσεως επεμβατικές πράξεις υψηλής ακρίβειας. Η συγκεκριμένη τεχνολογία τελειοποιείται εδώ και 20 χρόνια. Μόλις κρίθηκε πως έφτασε η στιγμή, το ρομποτάκι φορτώθηκε σε έναν πύραυλο Falcon της SpaceX στις 30 Ιανουαρίου και εκτοξεύτηκε από το Ακρωτήριο Κανάβεραλ της Φλόριδα για το Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS), όπου έφτασε την 1 Φεβρουαρίου.
Δέκα μέρες αργότερα έγινε η «εγχείρηση» (σωστότερα μια σειρά από «εγχειρήσεις» από έξι διαφορετικούς χειρουργούς στη Νεμπράσκα) με δεσμίδες καουτσούκ στη θέση του ανθρώπινου ιστού. Ο ένας βραχίονας του spaceMIRA πίεζε το υλικό και ο άλλος έκανε τομές και αφαιρέσεις με ένα ψαλίδι.
Τα προβλήματα και η χρονοκαθυστέρηση
Ολα πήγαν καλά, αλλά σε πραγματικές συνθήκες η χρονοκαθυστέρηση 85 εκατοστών του δευτερολέπτου, που παρατηρήθηκε στην επικοινωνία με τη Γη μπορεί να αποβεί μοιραία. Ο χειρουργός-γαστρεντερολόγος, δρ Μάικλ Τζομπστ ήταν μέλος της εξαμελούς ομάδας και έχει χρησιμοποιήσει 15 φορές μια άλλη εκδοχή του βραχίονα MIRA σε επίγειες εγχειρήσεις. Τονίζει όμως, ότι μια καθυστέρηση 5 δευτερολέπτων σε μια αιμορραγία που πρέπει να σταματήσει ακαριαία, θα δημιουργήσει μεγάλο πρόβλημα.
«Υπαρχουν ακόμη πολλά ζητήματα που πρέπει να αντιμετωπίσουμε. Αν η NASA θέλει να πάει παραπέρα, οι μακράς διάρκειας διαστημικές πτήσεις σε μεγάλη απόσταση δημιουργούν υψηλές απαιτήσεις στον τομέα της ιατρικής φροντίδας», σημείωσε ο Σέιν Φάριτορ, καθηγητής Μηχανικής στο πανεπιστήμιο της Νεμπράσκα.
Αφού ολοκληρώσει τα πειράματα στον ISS, το spaceMIRA αναμένεται να επιστρέψει στη Γη την άνοιξη. Αλλωστε η συμβολή του δεν θα περιοριστεί στα διαστημικά ταξίδια, αλλά και σε δύσκολα «τηλε-χειρουργεία» σε απομακρυσμένες, αγροτικές περιοχές, ακόμη και στα πεδία των μαχών.
Ειδήσεις σήμερα
Γαλλία και Ολυμπιακοί Αγώνες: Νίκη για τους βιβλιοπώλες του Σηκουάνα