Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη, ακόμα και 30 λεπτά τηλεφωνικών κλήσεων την εβδομάδα μπορεί να αυξήσει τις πιθανότητές σας να αναπτύξετε υψηλή αρτηριακή πίεση, κατά 12%!
Τέσσερις ώρες την εβδομάδα μπορεί να αυξήσουν αυτόν τον κίνδυνο κατά 16% και έξι ώρες κατά 25%. Ακολουθούν άλλοι 8 τρόποι με τους οποίους το κινητό μπορεί να επηρεάσει την σωματική, αλλά και την ψυχική σας υγεία. Σας είναι γνωστά αυτά τα σημάδια;
FOMO: Η ανησυχία ότι θα «χάσουμε τις εξελίξεις» μας…τρώει την ψυχή
Το ακρωνύμιο «fomo» (fear of missing out) κυκλοφορεί ευρέως στο διαδίκτυο, αφού αποτυπώνει ένα μεγάλο πρόβλημα της εποχής. Ο εθισμός μας στη συνεχή ροή ειδήσεων και ειδοποιήσεων μας έχει καταστήσει ανίκανους να «αποσυνδεόμαστε» πού και πού από το διαδίκτυο, υπό τον φόβο ότι θα «χάσουμε» κάτι σημαντικό. Μία βρετανική μελέτη (YouGov) διαπίστωσε ότι το 53 τοις εκατό των χρηστών smartphone αισθάνονται ιδιαίτερα ανήσυχοι όταν ξεχνούν το κινητό τους, όταν η μπαταρία πέφτει ή όταν δεν έχουν σήμα – ή, ακόμα και όταν δεν το έχουν ακριβώς δίπλα τους, αλλά κάποια μέτρα μακριά τους.
«Αντιμετωπίστε τον φόβο. Ξεκινήστε αφήνοντας το τηλέφωνο πίσω ή πολύ μακριά σας και αυξήστε σταδιακά το χρόνο σας μακριά από αυτό», είναι η συμβουλή των ειδικών για να ξεπεράσουμε το fomo, που μας επιβαρύνει με έξτρα άγχος καθημερινά.
Tinder Finger: Όταν το σκρολάρισμα μας γίνεται δεύτερη φύση
Το «σύνδρομο» αυτό πήρε το όνομά του από την εφαρμογή γνωριμιών Tinder, στην οποία ο χρήστης γλιστράει το δάχτυλό του πάνω στην οθόνη, προς τα δεξιά ή τα αριστερά, για να δηλώσει ότι του αρέσει ή για να απορρίψει το προφίλ ενός άλλου χρήστη και υποψήφιου…εραστή. Η συνήθεια να σκρολάρουμε ή να πληκτρολογούμε μας έχει γίνει δεύτερη φύση, λένε οι ειδικοί – και αυτό μπορεί να έχει παρενέργειες στην υγεία μας, ξεκινώντας από μία αθώα ενόχληση στο χέρι.
Μια μελέτη του 2019 στο Journal of Public Health διαπίστωσε ότι ενώ η ενόχληση μπορεί να είναι βραχυπρόθεσμη, ωστόσο μπορεί να οδηγήσει σε τενοντίτιδα εάν αφεθεί χωρίς θεραπεία, ακόμη και σε μακροχρόνια αναπηρία.
Περιορίστε λοιπόν τη συνήθεια — Ιδανικά, κάντε διαλείμματα από το ανελέητο texting ή την πληκτρολόγηση κάθε 20 λεπτά.
Phanton Phone Pocket Syndrome: Όταν το τηλέφωνο χτυπάει…στη φαντασία μας
Έρευνα στις ΗΠΑ, στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Τζόρτζια, διαπίστωσε ότι το 90% των ανθρώπων υποφέρουν από το συγκεκριμένο σύνδρομο, που σηματοδοτεί ότι το κινητό έχει γίνει πια μία πραγματική προέκταση του εαυτού μας. Πρόκειται για την αίσθηση ότι το κινητό μας χτυπάει ή δονείται, ακόμα και όταν κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει στην πραγματικότητα.
Το να έχετε το κινητό στο γραφείο σας ή σε ένα κοντινό τραπέζι μπορεί να ανακουφίσει τα συμπτώματα. Εάν όχι, η γνωσιακή συμπεριφορική θεραπεία μπορεί να βοηθήσει.
Λάζαρος Καραούλης στον ΕΤ: «Φέρνουμε την Τεχνητή Νοημοσύνη στον Δήμο Αθηναίων»
Το νυχτερινό «σκρολάρισμα» βλάπτει τα μάτια
Το γνωρίζατε πως ελέγχουμε το τηλέφωνό μας κατά μέσο όρο 150 φορές την ημέρα, από το πρωί ως το βράδυ; Μια μελέτη στο Τέξας διαπίστωσε ότι η χρήση του κινητού αργά τη νύχτα αυξάνει τον κίνδυνο μακροχρόνιων προβλημάτων με τα μάτια, όπως η εκφύλιση της ωχράς κηλίδας – όταν το κέντρο του αμφιβληστροειδούς, η ωχρά κηλίδα, φθείρεται και η όραση παραμορφώνεται ή χάνεται.
Για κάθε 20 λεπτά που περνάτε πάνω απ’ το τηλέφωνο, καλό είναι να κοιτάτε μακριά για 20 δευτερόλεπτα.
Το βράδυ, καλό είναι να το αποφεύγετε τελείως – και αυτό γιατί χρήση του κινητού πριν τον ύπνο επηρεάζει επίσης την μελατονίνη, γνωστή και ως ορμόνη του ύπνου, καθιστώντας δύσκολο το να αποκοιμηθούμε.
Το κινητό αυξάνει το κίνδυνο παχυσαρκίας
Το να είσαι κολλημένος στο τηλέφωνό σου αυξάνει τον κίνδυνο παχυσαρκίας κατά 43%, καθώς και τον κίνδυνο καρδιαγγειακών προβλημάτων, ακόμα και θανάτου, λένε ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Simon Bolivar της Κολομβίας.
Μια άλλη μελέτη που δημοσιεύθηκε το 2018 στο περιοδικό Physiology and Behaviour, διαπίστωσε ότι η χρήση τηλεφώνου ενώ τρώμε αυξάνει την πρόσληψη θερμίδων κατά 15%. Τουλάχιστον την «ιερή» ώρα του φαγητού, μείνετε μακριά από το smartphone!
Tech Neck
Τα smartphone προκαλούν πόνο στον σβέρκο, λόγω της καταπόνησης που προκαλείται σε αυτό το μέρος του σώματος όταν κοιτάζετε συνεχώς την οθόνη σας.
Η εξειδικευμένη κλινική «New York Spine Surgery & Rehabilitation Medicine» διαπίστωσε ότι, σε γωνία 15 μοιρών, το κεφάλι ζυγίζει 12 κιλά — και στις 60 μοίρες, πάνω από δεκατέσσερα.
Το να στρέφετε το κεφάλι σας προσεκτικά από από τη μια πλευρά στην άλλη (π.χ. δεξιά – αριστερά), ή πάνω-κάτω, μπορεί να σας βοηθήσει.
Σπυράκια!
Ενώ χρειάζεται περισσότερη έρευνα γύρω από την σχέση της ακτινοβολίας του τηλεφώνου με τις δερματικές παθήσεις, μια μελέτη του Πανεπιστημίου της Αριζόνα διαπίστωσε ότι τα κινητά μας είναι δέκα φορές πιο βρώμικα από ένα κάθισμα τουαλέτας. Καθαρίζετε τακτικά την οθόνη σας και χρησιμοποιήστε ακουστικά ή την λειτουργία ανοιχτής ακρόασης, για να μην πλησιάζετε το κινητό στο πρόσωπό σας, όσο αυτό είναι δυνατό.
Λιγότερο scrolling, υψηλότερο I.Q.
Αν κοιτάζετε συχνά στο τηλέφωνό σας απαντήσεις σε ερωτήσεις που ήδη γνωρίζετε, μπορεί να γίνετε…διανοητικά τεμπέληδες: Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Journal of the Association for Consumer Research» διαπίστωσε ότι η ευαισθητοποίηση και η κατανόηση πληροφοριών είναι ικανότητες που μειώνονται, εάν έχουμε εύκαιρο ένα smartphone είναι σε κοντινή απόσταση – ακόμα και αν αυτό είναι απενεργοποιημένο…
Ειδήσεις σήμερα
Συντάξεις: Τα αναδρομικά 11 μηνών για επικουρικές – Δώρα έως 4.004 ευρώ σε όλα τα Ταμεία [πίνακες]
ebate: Απόψε η τηλεμαχία των πολιτικών αρχηγών – Ποιες οι θεματικές ενότητες
Υπόθεση Παπαγεωργίου: Οι δύο συλλήψεις ανοίγουν δρόμο για εντοπισμό της σορού του Μάριου