Η συμμαχία “born too soon, δεκαετία δράσης για τον πρόωρο τοκετό”, που είναι σε εξέλιξη από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) και τη UNICEF κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για μια “σιωπηλή έκτακτη ανάγκη” πρόωρου τοκετού, που δεν αναγνωρίζεται εδώ και πολύ καιρό ως προς την κλίμακα και τη σοβαρότητά της και εμποδίζει την πρόοδο στη βελτίωση της υγείας και της επιβίωσης των παιδιών.
Η έκθεση περιλαμβάνει ενημερωμένες εκτιμήσεις από τον ΠΟΥ και τη UNICEF, που εκπονήθηκαν από τη Σχολή Υγιεινής και Τροπικής Ιατρικής του Λονδίνου, σχετικά με τον επιπολασμό των πρόωρων τοκετών. Συνολικά, διαπιστώνει ότι τα ποσοστά πρόωρων γεννήσεων δεν έχουν αλλάξει σε καμία περιοχή του κόσμου την τελευταία δεκαετία, με 152 εκατομμύρια ευάλωτα μωρά να γεννιούνται πολύ νωρίς από το 2010 έως το 2020.
Ο πρόωρος τοκετός είναι πλέον η κύρια αιτία παιδικών θανάτων, καθώς ευθύνεται για περισσότερους από πέντε στους πέντε όλων των θανάτων παιδιών που συμβαίνουν πριν από τα πέμπτα γενέθλιά τους. Τα πρόωρα παιδιά που επέζησαν μπορεί να αντιμετωπίσουν δια βίου συνέπειες για την υγεία τους, με αυξημένη πιθανότητα αναπηρίας και αναπτυξιακών καθυστερήσεων.
Κενά επιβίωσης ανά περιοχή, εισόδημα, φυλή
Βασισμένη σε μια έκθεση ορόσημο για το θέμα το 2012, αυτή η νέα έκθεση “δεκαετίας” σχετικά με τους πρόωρους τοκετούς παρέχει μια ολοκληρωμένη επισκόπηση του επιπολασμού του πρόωρου τοκετού και της βαθιάς επίδρασής του στις γυναίκες, τις οικογένειες, τις κοινωνίες και τις οικονομίες.
Πολύ συχνά, το πού γεννιούνται τα μωρά καθορίζει αν θα επιβιώσουν. Η έκθεση σημειώνει ότι μόνο 1 στα 10 εξαιρετικά πρόωρα μωρά (<28 εβδομάδων) επιβιώνει σε χώρες χαμηλού εισοδήματος, σε σύγκριση με περισσότερα από 9 στα 10 σε χώρες υψηλού εισοδήματος. Οι ανισότητες που σχετίζονται με τη φυλή, την εθνικότητα, το εισόδημα και την πρόσβαση σε ποιοτική περίθαλψη καθορίζουν την πιθανότητα πρόωρου τοκετού, θανάτου και αναπηρίας, ακόμη και σε χώρες υψηλού εισοδήματος.
Η Νότια Ασία και η υποσαχάρια Αφρική έχουν τα υψηλότερα ποσοστά πρόωρων τοκετών και τα πρόωρα μωρά σε αυτές τις περιοχές αντιμετωπίζουν τον υψηλότερο κίνδυνο θνησιμότητας. Μαζί, αυτές οι δύο περιοχές ευθύνονται για περισσότερο από το 65% των πρόωρων γεννήσεων παγκοσμίως. Η έκθεση τονίζει επίσης ότι οι επιπτώσεις των συγκρούσεων, της κλιματικής αλλαγής, της Covid-19 και του υψηλού κόστους ζωής αυξάνουν τους κινδύνους για τις γυναίκες και τα μωρά παντού. Για παράδειγμα, η ατμοσφαιρική ρύπανση εκτιμάται ότι συμβάλλει σε 6 εκατομμύρια πρόωρους τοκετούς κάθε χρόνο. Σχεδόν 1 στα 10 πρόωρα μωρά γεννιούνται στις 10 πιο εύθραυστες χώρες που πλήττονται από ανθρωπιστικές κρίσεις, σύμφωνα με νέα ανάλυση της έκθεσης.
ΕΟΔΥ - κορονοϊός: 531 νέες εισαγωγές, 7 διασωληνώσεις και 27 θάνατοι την τελευταία εβδομάδα
Οι κίνδυνοι για την υγεία της μητέρας, όπως η εφηβική εγκυμοσύνη και η προεκλαμψία, συνδέονται στενά με τους πρόωρους τοκετούς. Αυτό υπογραμμίζει την ανάγκη να διασφαλιστεί η πρόσβαση σε υπηρεσίες σεξουαλικής και αναπαραγωγικής υγείας, συμπεριλαμβανομένου του αποτελεσματικού οικογενειακού προγραμματισμού, με φροντίδα υψηλής ποιότητας κατά την εγκυμοσύνη και κατά τη γέννηση.
Περισσότερες επενδύσεις και ακτιβισμός από γονείς
Την τελευταία δεκαετία, σύμφωνα με την έκθεση του ΠΟΥ, παρατηρήθηκε μια αύξηση του ακτιβισμού της κοινότητας για την πρόληψη της πρόωρης γέννησης και της θνησιγένειας, που καθοδηγείται από δίκτυα γονέων, επαγγελματιών υγείας, ακαδημαϊκού κόσμου, κοινωνίας των πολιτών και άλλων. Σε όλο τον κόσμο, ομάδες προσβεβλημένων οικογενειών με πρόωρο τοκετό έχουν πρωτοστατήσει στην υπεράσπιση της πρόσβασης σε καλύτερη περίθαλψη και αλλαγή πολιτικής και στην υποστήριξη άλλων οικογενειών.
Ενόψει της Διεθνούς Διάσκεψης για την Υγεία των Μητέρων Νεογέννητων, στο Κέιπ Τάουν της Νότιας Αφρικής από τις 8-11 Μαΐου, ο ΠΟΥ, η UNICEF, η UNFPA και το PMNCH ζητούν τις ακόλουθες ενέργειες για τη βελτίωση της φροντίδας για τις γυναίκες και τα νεογνά και τον μετριασμό των κινδύνων από πρόωρους τοκετούς:
- Αυξημένες επενδύσεις: Κινητοποίηση διεθνών και εγχώριων πόρων για τη βελτιστοποίηση της υγείας της μητέρας και του νεογνού, διασφαλίζοντας την παροχή υψηλής ποιότητας φροντίδας όταν και όπου χρειάζεται.
- Ταχεία εφαρμογή: Εκπλήρωση των στόχων της κάθε χώρας για πρόοδο μέσω της εφαρμογής καθιερωμένων εθνικών πολιτικών για τη φροντίδα της μητέρας και του νεογνού.
- Ένταξη σε όλους τους τομείς: Προώθηση της εκπαίδευσης κατά τη διάρκεια του κύκλου ζωής, υποστήριξη εξυπνότερων οικονομικών επενδύσεων, με συγχρηματοδότηση σε όλους τους τομείς, ενίσχυση των αντιδράσεων προσαρμογής στο κλίμα σε όλη τη διάρκεια της ζωής, και προώθηση του συντονισμού και της ανθεκτικότητας των συστημάτων έκτακτης ανάγκης.
- Τοπική καινοτομία: Επένδυση σε τοπικά καθοδηγούμενη καινοτομία και έρευνα για τη στήριξη βελτιώσεων στην ποιότητα της περίθαλψης και της ισότητας στην πρόσβαση.
Ειδήσεις σήμερα
Συντάξεις: Τα αναδρομικά 11 μηνών για επικουρικές – Δώρα έως 4.004 ευρώ σε όλα τα Ταμεία [πίνακες]
Debate: Απόψε η τηλεμαχία των πολιτικών αρχηγών – Ποιες οι θεματικές ενότητες
Υπόθεση Παπαγεωργίου: Οι δύο συλλήψεις ανοίγουν δρόμο για εντοπισμό της σορού του Μάριου