Τα κορακοειδή εν γένει, μία οικογένεια που περιλαμβάνει τα κοράκια, τις κίσσες, τις κουρούνες και άλλα είδη, έχουν στο παρελθόν παρατηρηθεί να χρησιμοποιούν εργαλεία, να απομνημονεύουν τα πρόσωπα ανθρώπων που συμπαθούν ή αντιπαθούν, ακόμα και να ρίχνουν καρύδια στον δρόμο, ώστε τα διερχόμενα αυτοκίνητα να τα πατήσουν και να τα ανοίξουν. «Κάποτε σε έναν σιδηροδρομικό σταθμό, είδα ένα ζευγάρι κοράκια σε μια βρύση. Ενώ το ένα πατούσε το κουμπί με το ράμφος του, το άλλο έπινε από το νερό που άρχισε να κυλάει», λέει στο περιοδικό Smithsonian ο καθηγητής αστροβιολογίας στο Τεχνικό Πανεπιστήμιο του Βερολίνου, Dirk Schulze – Makuch.
Μία ομάδα επιστημόνων από το Πανεπιστήμιο του Tübingen στη Γερμανία διεξήγαγε πέρυσι μία έρευνα, η οποία έδειξε πως τα κοράκια αξιολογούν ενεργά το πώς να λύσουν ένα συγκεκριμένο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν. Στην πραγματικότητα, τα κοράκια το σκέφτονταν ξανά. Αυτή η ικανότητα συνειδητής αξιολόγησης ενός προβλήματος σχετίζεται με τον εγκεφαλικό φλοιό, στον εγκέφαλο των ανθρώπων. Αλλά τα πουλιά δεν έχουν εγκεφαλικό φλοιό. Ο επικεφαλής της έρευνας, καθηγητής Αντρέας Νίντερ, ανακάλυψε ότι στα κοράκια, η σκέψη εμφανίζεται στο παλλίωμα —τα στρώματα της φαιάς και λευκής ουσίας που καλύπτουν την άνω επιφάνεια του εγκεφάλου στα σπονδυλωτά.
Άλλες μελέτες προβάλλουν την ιδέα ότι ο εγκέφαλος των πτηνών μπορεί, κατ’ αρχήν, να υποστηρίξει την ανάπτυξη ανώτερης νοημοσύνης. Αυτή η ιδέα είχε απορριφθεί στο παρελθόν, λόγω του μικρού μεγέθους του εγκεφάλου των πουλιών. Αλλά η πρόσφατη έρευνα έδειξε ότι στα πουλιά, οι νευρώνες είναι μικρότεροι και πιο σφιχτά «συσκευασμένοι» εντός του κρανίου τους, κάτι που είναι λογικό, ώστε να μειώνεται το βάρος τους και να διευκολύνεται το πέταγμα. Ο συνολικός αριθμός των νευρώνων στα κοράκια (περίπου 1,5 δισεκατομμύριο) είναι περίπου ο ίδιος, όπως σε ορισμένα είδη πιθήκων. Αλλά επειδή είναι πιο σφιχτά «συσκευασμένοι», η επικοινωνία μεταξύ των νευρώνων φαίνεται να είναι καλύτερη και η συνολική νοημοσύνη των κορακιών μπορεί να είναι πιο κοντά σε αυτή των Μεγάλων Πιθήκων, όπως ο γορίλας.
Οι εγκέφαλοι των δεινοσαύρων -των προγόνων των σημερινών πτηνών- έχουν βρεθεί ότι ήταν εκπληκτικά μικροί. Αλλά, αν είχαν την ίδια ανατομία του εγκεφάλου με τα πουλιά, οι δεινόσαυροι θα μπορούσαν να ήταν πολύ πιο έξυπνοι από ό,τι πιστεύαμε. Σύμφωνα με τον Schulze-Makuch, μερικοί από αυτούς, που είχαν σχετικά μεγάλο εγκέφαλο σε σύγκριση με το μέγεθος του σώματός τους, όπως οι Troodons, θα μπορούσαν να έχουν αρκετά προχωρημένη νοημοσύνη.
Gigabit Voucher: Ανοιχτή η πλατφόρμα για γρήγορο ίντερνετ - Πώς θα γίνει η αίτηση
Όπως αναφέρει ο καθηγητής, οι πρόσφατες έρευνες για τα κοράκια μπορεί να επηρεάσουν έντονα το πόσα κατανοούμε και γνωρίζουμε για την εξέλιξη της ανώτερης νοημοσύνης. Πρώτον, φαίνεται πως δεν χρειάζεται εγκεφαλικός φλοιός για να υπάρξει ανώτερη νοημοσύνη σε ένα ον, καθώς υπάρχουν άλλα ανατομικά μέσα για να επιτευχθεί το ίδιο αποτέλεσμα. Δεύτερον, η εξέλιξη της συνείδησης στα ζωικά είδη μπορεί να είναι πολύ αρχαία – ακόμα και να ανάγεται στον τελευταίο κοινό πρόγονο θηλαστικών και πουλιών, που έζησε πριν από περίπου 320 εκατομμύρια χρόνια.
Παράλληλα, αυτό που λέμε συνείδηση φαίνεται πως μπορεί να εντοπίζεται τόσο στα θηλαστικά, όσο και στα πτηνά. «Όλα αυτά μας δείχνουν, κατά την άποψή μου, ότι η υψηλή νοημοσύνη σε άλλους πλανήτες μπορεί να μην φέρει την μορφή θηλαστικών ή μία μορφή που μοιάζει με την ανθρώπινη, αλλά την μορφή ενός πτηνού», λέει ο Schulze-Makuch.
Ειδήσεις σήμερα
Συντάξεις: Πώς θα σβήσουν την προσωπική διαφορά 500.000 παλαιοί συνταξιούχοι [πίνακες]
Εκλογές 2023: Σενάριο απόγνωσης από Τσίπρα