Τη δήλωση αυτή έκανε ο Σαμ Άτλμαν, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της OpenAI, δημιουργός της εφαρμογής τεχνητής νοημοσύνης ChatGPT, ενώπιον αμερικανικής κοινοβουλευτικής επιτροπής
Σύμφωνα με τον ίδιο, η παρέμβαση των κυβερνήσεων για να ρυθμιστεί η ανάπτυξη και η χρήση της τεχνητής νοημοσύνης θα είναι «καθοριστική».
«Είναι σημαντικό η πιο ισχυρή τεχνητή νοημοσύνη να αναπτυχθεί με δημοκρατικές αξίες», εκτίμησε ο νεαρός επιχειρηματίας, «που σημαίνει ότι η ηγεσία των ΗΠΑ είναι καθοριστική», δήλωσε κατά την ακρόασή του από την επιτροπή του Κογκρέσου στην οποία εμφανίστηκε πρώτη φορά.
Η διάθεση του ChatGPT στο Διαδίκτυο τον Νοέμβριο πολλαπλασίασε το ενδιαφέρον του κοινού αλλά και των επιχειρήσεων, για τη λεγόμενη παραγωγική τεχνητή νοημοσύνη, δηλαδή την τεχνολογία που είναι ικανή να δημιουργεί περιεχόμενο, κείμενο, εικόνες, ήχους ή βίντεο, αφού αντλήσει υλικό από τεράστιες βάσεις δεδομένων.
Η παραγωγική τεχνητή νοημοσύνη απελευθερώνει τα πάθη και πολλοί ανησυχούν για την εν δυνάμει επίδρασή της σε μια σειρά επαγγελμάτων, με πιθανές μαζικές καταργήσεις θέσεων εργασίας αλλά και ευρύτερα σε όλη την κοινωνία.
«Η τεχνητή νοημοσύνη έχει τη δυνατότητα να βελτιώσει σχεδόν όλες τις πλευρές της ζωής μας, αλλά δημιουργεί και σοβαρούς κινδύνους», παραδέχθηκε ο Σαμ Άλτμαν, κατά τη διάρκεια της ακρόασής του από την υποεπιτροπή της Γερουσίας για την προστασία της ιδιωτικής ζωής, την τεχνολογία και το δίκαιο.
Οι εκλογές είναι ένας «σημαντικός τομέας ανησυχίας» και «κάποια ρύθμιση θα ήταν αρκετά σοφή», τόνισε.
Λάζαρος Καραούλης στον ΕΤ: «Φέρνουμε την Τεχνητή Νοημοσύνη στον Δήμο Αθηναίων»
Ο 30χρονος προγραμματιστής και επενδυτής υπενθύμισε πως αν και η OpenAI LP, η οντότητα που ανέπτυξε το ChatGPT, είναι μια νεοφυής ιδιωτική εταιρία, ελέγχεται από έναν μη κερδοσκοπικό οργανισμό «που μας επιβάλλει να εργαστούμε προς την ευρεία διανομή των οφελών της τεχνητής νοημοσύνης και να μεγιστοποιήσουμε την ασφάλεια των συστημάτων που βασίζονται στην τεχνητή νοημοσύνη».
Ο Σαμ Άλτμαν δηλώνει συχνά ότι τάσσεται υπέρ της θέσπισης ενός κανονιστικού πλαισίου για την τεχνητή νοημοσύνη, κατά προτίμηση σε διεθνές επίπεδο.
«Ξέρω ότι φαίνεται αφελές να προτείνω κάτι τέτοιο, μοιάζει πολύ δύσκολο» να επιτευχθεί, αλλά «υπάρχουν προηγούμενα» εξήγησε, αναφέροντας το παράδειγμα του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ).
Ειδήσεις σήμερα
Συντάξεις: Πώς θα σβήσουν την προσωπική διαφορά 500.000 παλαιοί συνταξιούχοι [πίνακες]
Εκλογές 2023: Σενάριο απόγνωσης από Τσίπρα