Η Daily Mail αναφέρει ότι μια ομάδα ερευνητών στο διάσημο πανεπιστήμιο είχε δημιουργήσει ένα υβριδικό στέλεχος, συνδυάζοντας την πρωτεΐνη ακίδας της παραλλαγής Όμικρον με το αρχικό στέλεχος της Γουχάν «για να βοηθήσει στην καταπολέμηση των μελλοντικών πανδημιών».
Σύμφωνα με τους επιστήμονες στα Εθνικά Εργαστήρια Αναδυόμενων Λοιμωδών Νοσημάτων του Πανεπιστημίου της Βοστώνης, το 80 τοις εκατό των ποντικών που μολύνθηκαν με αυτό το υβρίδιο πέθαναν.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν επίσης ότι το νέο στέλεχος είναι πέντε φορές πιο μολυσματικό από αυτό της Όμικρον.
Ωστόσο, μετά τη δημοσίευση της έρευνας, η ομάδα αντιμετώπισε έντονες αντιδράσεις από την επιστημονική κοινότητα, η οποία επισήμανε ότι η μελέτη ήταν πολύ επικίνδυνη.
Σύμφωνα με την Daily Mail, ο κορυφαίος επιστήμονας στην ισραηλινή κυβέρνηση, καθηγητής Shmuel Shapira, είπε ότι οι ερευνητές «έπαιζαν με τη φωτιά», ενώ ο χημικός στο Πανεπιστήμιο Rutgers Dr Richard Ebright το κατηγόρησε ως «έρευνα κέρδους λειτουργίας».
Η έρευνα κέρδους λειτουργίας αναφέρεται στην ιατρική πρακτική που μεταβάλλει γενετικά έναν οργανισμό για να ενισχύσει τις βιολογικές λειτουργίες των γονιδιακών προϊόντων, με σκοπό να κατανοήσει καλύτερα την εξέλιξη των ιών, σύμφωνα με τον ιστότοπο του Πανεπιστημίου της Αδελαΐδας .
Ο Δρ Ebright είπε στη Daily Mail: «Εάν θέλουμε να αποφύγουμε μια επόμενη πανδημία που θα δημιουργηθεί από το εργαστήριο, είναι επιτακτική ανάγκη να ενισχυθεί η εποπτεία της ενισχυμένης έρευνας για πιθανά παθογόνα πανδημίας».
Επτά λόγοι που το Blogging είναι απαραίτητο για το E-commerce σου!
Η Boston Herald αναφέρει ότι η έρευνα εγκρίθηκε από την Επιτροπή Θεσμικής Βιοασφάλειας και την Επιτροπή Δημόσιας Υγείας της Βοστώνης.
Η ομάδα του Πανεπιστημίου της Βοστώνης εξέδωσε μια δήλωση υπερασπιζόμενη τη μελέτη, υποστηρίζοντας ότι τους παρείχε πληροφορίες σχετικά με το πώς ένα ιικό στέλεχος μπορεί να επηρεάσει την ασθένεια, σύμφωνα με την Boston Herald.
«Πρώτον, αυτή η έρευνα δεν είναι έρευνα κέρδους λειτουργίας, που σημαίνει ότι δεν ενίσχυσε το στέλεχος του ιού SARS-COV-2 της πολιτείας Ουάσιγκτον (αρχικός ιός από το 2020) ούτε τον έκανε πιο επικίνδυνο», έγραψαν, σύμφωνα με το δημοσίευμα. Το πανεπιστήμιο πρόσθεσε: «Στην πραγματικότητα, αυτή η έρευνα έκανε τον ιό να αναπαράγεται λιγότερο επικίνδυνα».
Ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Mohsan Saeed δήλωσε στην εφημερίδα: «Σύμφωνα με μελέτες που δημοσιεύτηκαν από άλλους, αυτή η εργασία δείχνει ότι δεν είναι η πρωτεΐνη ακίδας που οδηγεί την παθογένεια της Όμικρον, αλλά αντίθετα άλλες ιικές πρωτεΐνες.
«Ο προσδιορισμός αυτών των πρωτεϊνών θα οδηγήσει σε καλύτερες στρατηγικές διάγνωσης και διαχείρισης ασθενειών».
Στον απόηχο της πανδημίας , οι επιστήμονες ζητούν αυστηρότερες κατευθυντήριες γραμμές σχετικά με τις έρευνες αυτές, για να αποφευχθεί η εμφάνιση μιας άλλης επιδημίας. Το Nature ανέφερε ότι τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας των ΗΠΑ άρχισαν να πραγματοποιούν δημόσιες συνεδρίες τον Απρίλιο για να επανεξετάσουν τις πολιτικές σχετικά με την έρευνα επικίνδυνων παθογόνων.
Ειδήσεις σήμερα
Βιασμός 12χρονης: «Θα έχουμε τουλάχιστον άλλες 6 συλλήψεις» – Σοκάρει η κατάθεση της ανήλικης
Συντάξεις: Λύση-πακέτο για πληρωμές-εξπρές στα αναδρομικά [πίνακες]
Κούγιας για τον βιασμό στο ΑΤ Ομόνοιας: «Η κοπέλα ικανοποίησε μία φαντασίωσή της»