«Ο αρχαίος μύθος της Πανδώρας αφορά την ανθρώπινη περιέργεια και ανακαλύψεις που οριοθετούν το παρελθόν από το μέλλον, κάτι που νομίζω ότι είναι μια κατάλληλη σύνδεση με τα νέα βασίλεια του σύμπαντος που ανοίγει ο Webb, συμπεριλαμβανομένης αυτής της εικόνας του Σμήνους της Πανδώρας», είπε η αστρονόμος Rachel Bezanson από το Πανεπιστήμιο του Πίτσμπουργκ στην Πενσυλβάνια, συν-κύρια ερευνήτρια στο πρόγραμμα «Ultradeep NIRSpec and NIRCam Observations before the Epoch of Reionization» (UNCOVER) για τη μελέτη της περιοχής.
James Webb: Το εντυπωσιακό φαινόμενο για το σύμπαν και τους μακρινούς γαλαξίες
Πρόκειται για ένα φαινόμενο που ονομάζεται βαρυτική εστίαση και προσφέρει μια ματιά σε υπερβολικά μακρινούς, παλαιούς και αχνούς γαλαξίες. Είναι σημαντικό γιατί οι επιστήμονες μπορούν έτσι να μάθουν στοιχεία από το πρώιμο σύμπαν που δεν θα μπορούσαν να βρουν με άλλο τρόπο.
Το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb έχει ήδη καταγράψει πολλές αντίστοιχες εικόνες από τα πιο μακρινά βάθη του σύμπαντος από τότε που ξεκίνησε τις παρατηρήσεις του τον Ιούλιο.
Οι προηγούμενες εικόνες που είχαμε από το Σμήνος της Πανδώρας προήλθαν από το τηλεσκόπιο Hubble. Τώρα, με τη βοήθεια του James Webb αποκαλύπτονται λεπτομέρειες σε υπέρυρθρο φως που δεν είχε ξαναδεί το ανθρώπινο μάτι.
Αστρονόμοι του προγράμματος UCOVER χρησιμοποίησαν για 30 ώρες τη μοναδική κάμερα υπέρυθρου φωτός που διαθέτει το Webb προκειμένου να καταγράψουν τις παραπάνω εικόνες.
It’s a great big universe…
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ20/01/2025|16:42Επτά λόγοι που το Blogging είναι απαραίτητο για το E-commerce σου!
Webb’s new view of Pandora’s Cluster stitches 4 snapshots together into a panorama, showing 3 separate galaxy clusters merging into a megacluster and some 50,000 sources of near-infrared light. https://t.co/WOYTvm6pSa pic.twitter.com/0dLHKLMe6h
— NASA Webb Telescope (@NASAWebb) February 15, 2023
Πέρα από τις κουκκίδες φωτός που αντιπροσωπεύουν διάφορους γαλαξίες, οι εκατοντάδες κόκκινες γραμμές φωτός που φαίνονται στην εικόνα είναι γαλαξίες που το Hubble δυστυχώς δεν κατάφερε να καταγράψει.
Λόγω της βαρυτικής εστίασης, οι πιο μακρινοί γαλαξίες φαίνονται διαφορετικά (σαν θολές κόκκινες γραμμές) σε σχέση με αυτούς στο προσκήνιο της εικόνας. Συνολικά, στην εικόνα υπάρχουν 50.000 πηγές σχεδόν υπέρυθρου φωτός
Η επιστημονική ομάδα, στη συνέχεια, θα καταγράψει αναλυτικά τα δεδομένα από την εικόνα αυτή και θα καταλήξει σε ποιους γαλαξίες θέλει να εντρυφήσει περαιτέρω το προσεχές καλοκαίρι για να αποκτήσει μια καλύτερη γνώση του πρώιμου σύμπαντος.
Ειδήσεις σήμερα
Survivor All Star: Οι Μπλε συνεχίζουν τους τσακωμούς και ένας παίκτης τους αποχωρεί
Μέγκαν – Χάρι: Η αδελφή της Μαρκλ μηνύει το ζεύγος για 75.000 δολάρια – Τι συνέβη
Η Τζίτζι Χαντίντ αποκάλυψε ότι κάνει ψυχοθεραπεία