Προσδεμένος σε ένα τρέιλερ και οδηγούμενος από ένα φορτηγάκι πάνω σε αεροδιάδρομο που χρησιμοποιούταν κατά την διάρκεια του Ψυχρού πολέμου από τους βομβιστές των Β-52, ο πύραυλος, ιδιαίτερα ανθεκτικός στο κρύο, έκανε μια από τις πιο λαμπρές πρώτες εμφανίσεις που έχει κάνει ποτέ πύραυλος τα τελευταία χρόνια.
Παρόλο που η εταιρεία bluShift Aerospace δεν θέλησε να αποκαλύψει επακριβώς από τι παρασκευάζονται τα καύσιμα που καίει ο πύραυλος Stardust, ισχυρίζεται πως αποτελούν μια από τις οικολογικότερες πιθανές επιλογές και μπορούν να παρασκευαστούν σε «οποιαδήποτε φάρμα ανά τον κόσμο».
Πέραν των καυσίμων που καίει, η φόρμουλα των οποίων χρειάστηκε 6 χρόνια για να τελειοποιηθεί, ο πύραυλος φέρει μια πρωτοποριακή υβριδική μηχανή.
«Θέλουμε να αποδείξουμε ότι ένα βιολογικό καύσιμο μπορεί να είναι τόσο καλό όσο οποιοδήποτε άλλο, αν όχι καλύτερο σε ορισμένες περιπτώσεις σε σχέση με τα καύσιμα που παραδοσιακά χρησιμοποιούνται σε τέτοιου είδους αποστολές», λέει ο εφευρέτης του καυσίμου, Sascha Deri.
«Μάλιστα, κοστίζει λιγότερο από ό,τι τα παραδοσιακά καύσιμα και δεν είναι καθόλου τοξικό. Είναι ουδέτερο όσον αφορά το αποτύπωμα σε άνθρακα, γεγονός που το καθιστά οικολογικότερο και μια υπεύθυνη λύση για την προστασία του πλανήτη μας», προσέθεσε.
Ο πύραυλος Stardust είναι σχετικά μικρός σε μέγεθος, έχοντας μήκος 6 μέτρων και βάρος 250 κιλών.
Καθώς όμως είναι αρκετά οικονομικός στη χρήση και η λειτουργία του δεν απαιτεί τις υποδομές των παραδοσιακών πυραύλων, πιστεύεται ότι θα κάνει την διαστημική έρευνα προσβάσιμη σε περισσότερο κόσμο- είτε πρόκειται για ερευνητές και σπουδαστές, είτε για ιδιόκτητες εταιρείες.
«Αυτή την στιγμή, υπάρχουν «διαστημικά λεωφορεία» της SpaceX και της ULA που μεταφέρουν τόνους φορτίου στο διάστημα. Δεν υπάρχουν όμως οικονομικές επιλογές για τη συχνή μεταφορά μικρότερων φορτίων. Δεν υπάρχει μια διαστημική «Uber». Αυτό θέλουμε να γίνουμε εμείς», λέει ο Deri.
Ιστορική στιγμή για τη NASA: Το Parker Solar Probe έφτασε πιο κοντά από ποτέ στον Ήλιο
Φιλοδοξώντας μάλιστα να κάνουν τους πυραύλους τους ακόμη οικολογικότερους, οι επιστήμονες της bluShift Aerospace σχεδιάζουν την κατασκευή τους από το υλικό nitinol, το οποίο χρησιμοποιείται ήδη στην δημιουργία ιατρικών μηχανημάτων, όντας ελαφρύ και απαιτώντας λιγότερη ενέργεια για την παρασκευή του.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις, οι υπηρεσίες εκτόξευσης μικρών πυραύλων θα αποτελέσουν μια αγορά αξίας 69 δις δολαρίων μέσα στην προσεχή δεκαετία.
Μόνο η εταιρεία bluShift Aerospace θεωρεί χαρακτηριστικά πως μέσα στα επόμενα 5 χρόνια θα δημιουργήσει έως και 40 νέα επαγγέλματα που σχετίζονται με την εκτόξευση μίνι επιβατηγών πυραύλων στο διάστημα.
ΠΗΓΗ: BBC
Κορωνοϊός 01/02: Πρωτομηνιά με 543 νέα κρούσματα, 33 νεκρούς και 248 διασωληνωμένους
Νοτιοαφρικανική μετάλλαξη: Με κορωνοϊό στενή επαφή του ιερέα στη Θεσσαλονίκη
Κορωνοϊός: Εκτάκτως στην Πάτρα ο Χρυσοχοΐδης – Ευρεία σύσκεψη για την αύξηση των κρουσμάτων
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr