Μια λεπτομέρεια που έχει ενδιαφέρον είναι ότι, στην ενίσχυση και βελτίωση των λεγόμενων φωτοβολταϊκών κυττάρων, με βάση τα οποία λειτουργούν τα πάνελ, χρησιμοποιούνται ουσίες οι οποίες μπορεί να βρίσκονται σε ένα τόσο κοινότοπο μέρος, όσο το ντουλάπι της κουζίνας μας.
Μια από αυτές είναι η λεγόμενη καψαϊκίνη, η καυστική ουσία που βρίσκεται σε λαχανικά όπως οι καυτερές κόκκινες πιπεριές.
Η καψαϊκίνη αποδείχτηκε πως βοηθά στην διεύρυνση των «κόκκων» του ενεργού υλικού των φωτοβολταϊκών κυττάρων, επιτρέποντάς τους να μεταφέρουν την ηλεκτρική ενέργεια περισσότερο αποτελεσματικά.
Επιπλέον, με την προσθήκη καψαϊκίνης στο εσωτερικό τους, τα φωτοβολταϊκά κύτταρα εμφανίζουν περίσσεια- αντί για έλλειψη- σε ηλεκτρόνια, κάτι που επηρεάζει θετικά την λειτουργία των κυττάρων, επιτρέποντας την μετατροπή περισσότερου ηλιακού φωτός σε ηλεκτρισμό.
Πέραν της καψαϊκίνης, που αποτελεί την νέα «μόδα» στην κατασκευή ηλιακών πάνελ, το ενδιαφέρον των επιστημόνων έχει στραφεί και στο χλωριούχο μαγνήσιο, μια ουσία που χρησιμοποιείται ως διαιτητικό υποκατάστατο του χλωριούχου νατρίου- κοινώς, του αλατιού.
Το χλωριούχο μαγνήσιο χρησιμοποιείται εκτεταμένα από τις κουζίνες της Άπω Ανατολής, ως υλικό που «δένει» το τόφου, ένα προϊόν από σόγια που έχει γίνει τελευταία ιδιαίτερα δημοφιλές και στην Δύση, λόγω της διάδοσης των χορτοφαγικών και βίγκαν διατροφικών συνηθειών.
Το χλωριούχο μαγνήσιο, γνωστό στα ιαπωνικά ως «Nigari», προτείνεται ως βάση για την κατασκευή ενός εναλλακτικού τύπου φωτοβολταϊκού κυττάρου που θα κοστίζει λιγότερο από τα ήδη υπάρχοντα.
Αποκάλυψη: Αυτό το πλάσμα θα κυβερνήσει τη Γη αν πεθάνουν όλοι οι άνθρωποι σύμφωνα με επιστήμονες
Δε γνωρίζουμε αν έχουν γίνει ήδη απόπειρες συνδυασμού του χλωριούχου μαγνησίου και της καψαϊκίνης στα φωτοβολταϊκά κύτταρα, αν και στην κουζίνα μπορούμε να φανταστούμε ότι δένουν μια χαρά.
Το σίγουρο είναι, πάντως, ότι για την ανάπτυξη της ηλιακής τεχνολογίας οι επιστήμονες επιστρατεύουν γνώσεις χημείας και φυσικής, παρά κάποια ξεχασμένη συνταγή από το συρτάρι της γιαγιάς τους.
ΠΗΓΗ: BBC
Κορωνοϊός – Σαρηγιάννης: Ανοικτό ενδεχόμενο 2.000 κρουσμάτων την ημέρα- Τι είπε για μεταλλάξεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr