Η αξιοποίηση της ανεμπόδιστης και αέναης ηλιακής ενέργειας στο Διάστημα θα μπορούσε να έχει σημαντική συμβολή στην αντιμετώπιση μελλοντικών ελλείψεων ενέργειας, καθώς και στη μείωση μέρους των ορυκτών καυσίμων της ενεργειακής μας παραγωγής. Ρεπορτάζ του BBC σημειώνει πως τελικός στόχος είναι να υπάρξουν γιγάντιοι δορυφόροι σε τροχιά, καθένας ικανός να παράγει την ίδια ποσότητα ηλεκτρικής ενέργειας με ένα σταθμό παραγωγής.
Η πρωτοβουλία Solaris είναι μία από τις προτάσεις που εξετάζονται από τους υπουργούς Ερευνας στη συνεδρίαση του Συμβουλίου της ESA, στο Παρίσι, η οποία θα αποφασίσει τον προϋπολογισμό για την επόμενη φάση των σχεδίων της διαστημικής υπηρεσίας σχετικά με την εξερεύνηση του Διαστήματος, την περιβαλλοντική παρακολούθηση και τις επικοινωνίες.
Η ιδέα για την αξιοποίηση του Ηλιου σε διαστημικό περιβάλλον έχει διατυπωθεί εδώ και μισό αιώνα, ωστόσο ήταν είτε πολύ δύσκολη είτε πολύ ακριβή στην εφαρμογή της. Η βάση της ιδέας είναι ότι η ενέργεια του Ηλιου μπορεί να συλλεχθεί πολύ πιο αποτελεσματικά στο Διάστημα όπου δεν υπάρχουν σύννεφα και νύχτα.
Οι ειδικοί εκτιμούν πως πλέον το πρόγραμμα μπορεί να είναι υλοποιήσιμο, καθώς έχει μειωθεί το κόστος των εκτοξεύσεων, χάρη στους επαναχρησιμοποιούμενους πυραύλους και άλλες καινοτομίες που αναπτύχθηκαν από τον ιδιωτικό τομέα. Επίσης, υπήρξε πρόοδος στις ρομποτικές κατασκευές στο Διάστημα και στην ανάπτυξη τεχνολογίας για την ασύρματη μετάδοση ηλεκτρικής ενέργειας από το Διάστημα στη Γη.
«Η ιδέα της ηλιακής ενέργειας που βασίζεται στο Διάστημα δεν είναι πλέον επιστημονική φαντασία», σύμφωνα με τον δρα Σαντζάι Βιτζεντράν της ESA, ο οποίος είναι ο επιστήμονας που ηγείται της πρωτοβουλίας Solaris. «Οι δυνατότητες είναι εκεί και τώρα πρέπει να κατανοήσουμε πραγματικά την τεχνολογική πορεία προτού ληφθεί η απόφαση να προχωρήσουμε στην προσπάθεια να χτίσουμε κάτι στο Διάστημα», αναφέρει.
Λάζαρος Καραούλης στον ΕΤ: «Φέρνουμε την Τεχνητή Νοημοσύνη στον Δήμο Αθηναίων»
Η ομάδα Solaris έχει ήδη δείξει ότι είναι καταρχήν δυνατή η ασύρματη μετάδοση ηλεκτρικής ενέργειας με ασφάλεια και αποτελεσματικότητα. Οι μηχανικοί έστειλαν 2 κιλοβατώρες (KW) ενέργειας που συλλέγεται από ηλιακά κύτταρα ασύρματα σε συλλέκτες, σε απόσταση μεγαλύτερη των 30 μέτρων, κατά τη διάρκεια επίδειξης στην αεροδιαστημική εταιρία Airbus, στο Μόναχο, τον Σεπτέμβριο. Ηταν μια πετυχημένη μικρογραφία του τελικού πειράματος.
Αναζήτηση κεφαλαίων
Στο δυσκολότερο ίσως σκέλος, η ESA αναζητά κεφάλαια από τα κράτη-μέλη της ώστε να διενεργήσει τα απαραίτητα πιλοτικά προγράμματα και να εξακριβώσει αν είναι δυνατή, αξιόπιστη και αρκετά φθηνή η ανάπτυξη ηλιακής ενέργειας. Αντίστοιχες προσπάθειες γίνονται και από άλλες κυβερνήσεις -ΗΠΑ, Κίνα, Ιαπωνία- που επιδιώκουν τα επόμενα έξι χρόνια να μπορέσουν να συλλέξουν και να στείλουν ηλιακή ενέργεια στη Γη με διαστημικούς συλλέκτες. Κάποιες πιστεύουν ότι σε μία δεκαετία θα έχουν τη δυνατότητα να αξιοποιήσουν αυτή την τεχνογνωσία για εμπορικούς σκοπούς, ενώ Βρετανοί επιστήμονες εκτιμούν ότι τα ηλιακά πάρκα θα μπορούν να γίνουν πραγματικότητα γύρω στο 2040.
Κιβωτός του Κόσμου: Οι δωρεές εκατομμυρίων σε μία πενταετία και οι δύο ιδιοκτήτριες
Ρόδος: Η οικιακή βοηθός ομολογεί τρεις φόνους και δηλώνει σχιζοφρενής
Προσφυγικά: Τα «μπαλώματα» στο αυτοκίνητο πρόδωσαν τον εμπρηστή της «Real»