Οι επιστήμονες λένε ότι αυτά τα μοντέλα εμβρύων, που μοιάζουν με εκείνα στα πρώτα στάδια της ανθρώπινης ανάπτυξης, θα μπορούσαν να παρέχουν κρίσιμες πληροφορίες για τον αντίκτυπο των γενετικών διαταραχών και τις βιολογικές αιτίες των επαναλαμβανόμενων αποβολών.
Ωστόσο, η εργασία εγείρει επίσης σοβαρά ηθικά και νομικά ζητήματα, καθώς οι οντότητες που αναπτύσσονται στο εργαστήριο δεν εμπίπτουν στην ισχύουσα νομοθεσία στο Ηνωμένο Βασίλειο και στις περισσότερες άλλες χώρες.
Οι δομές αυτές δεν έχουν καρδιά που χτυπά ή την αρχή ενός εγκεφάλου, αλλά περιλαμβάνουν κύτταρα που τυπικά θα συνεχίσουν να σχηματίζουν τον πλακούντα και το ίδιο το έμβρυο.
Η καθηγήτρια Magdalena Żernicka-Goetz, του Πανεπιστημίου του Κέμπριτζ και του Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Καλιφόρνια, περιέγραψε το έργο σε μια ομιλία την Τετάρτη (14/6) στην ετήσια συνάντηση της Διεθνούς Εταιρείας για την Έρευνα Βλαστοκυττάρων στη Βοστώνη.
«Μπορούμε να δημιουργήσουμε μοντέλα που μοιάζουν με ανθρώπινα έμβρυα, με τον επαναπρογραμματισμό εμβρυϊκών βλαστοκυττάρων», είπε στη συνάντηση.
Δεν υπάρχει βραχυπρόθεσμη προοπτική κλινικής χρήσης των συνθετικών εμβρύων. Θα ήταν παράνομο να τα εμφυτεύσουμε στην μήτρα μίας ασθενούς και δεν είναι ακόμη σαφές εάν αυτές οι δομές έχουν τη δυνατότητα να συνεχίσουν να ωριμάζουν, πέρα από τα πρώτα στάδια της ανάπτυξης.
Λάζαρος Καραούλης στον ΕΤ: «Φέρνουμε την Τεχνητή Νοημοσύνη στον Δήμο Αθηναίων»
Ο Robin Lovell-Badge, επικεφαλής της βιολογίας βλαστοκυττάρων και της αναπτυξιακής γενετικής στο Ινστιτούτο Francis Crick στο Λονδίνο, δήλωσε: «Η ιδέα είναι ότι εάν μοντελοποιήσουμε πραγματικά την κανονική ανθρώπινη εμβρυϊκή ανάπτυξη χρησιμοποιώντας βλαστοκύτταρα, μπορούμε να αποκτήσουμε πάρα πολλές πληροφορίες για πώς ξεκινάμε την ανάπτυξη, τι μπορεί να πάει στραβά, χωρίς να χρειάζεται να χρησιμοποιήσουμε πρώιμα έμβρυα για έρευνα».
Προηγουμένως, η ομάδα της Żernicka-Goetz και μια «αντίπαλη» ομάδα στο Ινστιτούτο Weizmann στο Ισραήλ είχαν δείξει ότι βλαστοκύτταρα από ποντίκια μπορούσαν να αυτοσυναρμολογηθούν σε πρώιμες δομές που μοιάζουν με έμβρυο και που έχουν εντερικό σωλήνα, την αρχή ενός εγκεφάλου και μια καρδιά που χτυπά. Από τότε, έχει ξεκινήσει ένας αγώνας για να «μεταφραστεί» αυτό το έργο σε ανθρώπινα μοντέλα και αρκετές ομάδες μπόρεσαν να αναπαράγουν τα πρώτα στάδια της ανάπτυξης.
Η εξέλιξη αυτή υπογραμμίζει το πόσο γρήγορα η επιστήμη σε αυτόν τον τομέα έχει ξεπεράσει τη νομοθεσία, και οι επιστήμονες στο Ηνωμένο Βασίλειο και αλλού ήδη κινούνται για να συντάξουν εθελοντικές κατευθυντήριες γραμμές που θα διέπουν την εργασία πάνω στα συνθετικά έμβρυα. «Αν δεχτούμε ότι αυτά τα μοντέλα μοιάζουν πολύ με κανονικά έμβρυα, τότε κατά κάποιο τρόπο θα πρέπει να αντιμετωπίζονται με τον ίδιο τρόπο», είπε ο Lovell-Badge. «Αυτή τη στιγμή, η υπάρχουσα νομοθεσία δεν ορίζει κάτι τέτοιο. Οι άνθρωποι ανησυχούν για αυτό».
Υπάρχει επίσης ένα σημαντικό αναπάντητο ερώτημα σχετικά με το εάν αυτές οι δομές έχουν τη δυνατότητα να αναπτυχθούν σε ζωντανό πλάσμα. Τα συνθετικά έμβρυα που αναπτύχθηκαν από κύτταρα ποντικού αναφέρθηκε ότι φαίνονται σχεδόν πανομοιότυπα με τα φυσικά έμβρυα. Αλλά όταν εμφυτεύτηκαν στις μήτρες θηλυκών ποντικών, δεν εξελίχθηκαν σε ζωντανά ζώα. Τον Απρίλιο, ερευνητές στην Κίνα δημιούργησαν συνθετικά έμβρυα από κύτταρα πιθήκων και τα εμφύτευσαν στην μήτρα ενήλικων πιθήκων, μερικοί από τους οποίους έδειχναν τα αρχικά σημάδια εγκυμοσύνης, αλλά κανένα έμβρυο δεν συνέχισε να αναπτύσσεται μετά από λίγες ημέρες. Οι επιστήμονες λένε ότι δεν είναι σαφές εάν το εμπόδιο στην πιο προηγμένη ανάπτυξη είναι απλώς τεχνικό ή έχει μια πιο θεμελιώδη βιολογική αιτία.
«Είναι πολύ δύσκολο να απαντηθεί. Θα είναι δύσκολο να πούμε αν υπάρχει κάποιο εγγενές πρόβλημα μαζί τους ή αν είναι απλώς τεχνικό», είπε ο Lovell-Badge.
Ειδήσεις σήμερα
Ναυάγιο στην Πύλο: Το σαπιοκάραβο, το δρομολόγιο Λιβύη-Ιταλία και τα γυναικόπαιδα στο αμπάρι
«Τζόκερ» τα φθηνά φοιτητικά ενοίκια – Πάνω από 400 ευρώ τα 7 στα 10 ακίνητα
Ναυάγιο στην Πύλο: Χωρίς ντροπή στον ΣΥΡΙΖΑ εργαλειοποιούν την τραγωδία