Η 40λεπτη λειτουργία στην εκκλησία του Αγίου Παύλου δημιουργήθηκε από το ChatGPT και τον Jonas Simmerlein, θεολόγο και φιλόσοφο από το Πανεπιστήμιο της Βιέννης. Περιελάμβανε το κήρυγμα, τις προσευχές και την μουσική.
Η λειτουργία πραγματοποιήθηκε από τέσσερα διαφορετικά avatar στην οθόνη, δύο νεαρές γυναίκες και δύο νεαρούς άνδρες. Ένα από τα avatar είπε τα εξής:
Αγαπητοί φίλοι, είναι τιμή για μένα που βρίσκομαι εδώ και σας κηρύττω ως το πρώτο δημιούργημα τεχνητής νοημοσύνης στο φετινό συνέδριο των Προτεσταντών στη Γερμανία.
Το avatar που δημιουργήθηκε από την τεχνητή νοημοσύνη είπε μάλιστα στους παρευρισκόμενους ότι «για να διατηρήσουμε την πίστη μας, πρέπει να προσευχόμαστε και να πηγαίνουμε τακτικά στην εκκλησία».
Ο Simmerlein είπε στο Associated Press :«Σκέφτηκα να κάνω μία τέτοια λειτουργία — αλλά στην πραγματικότητα μάλλον τη συνόδευα, γιατί θα έλεγα ότι περίπου το 98% προήλθε από το μηχάνημα.
Η εκκλησιαστική λειτουργία της AI τράβηξε τόσο έντονο ενδιαφέρον που οι πιστοί σχημάτισαν μεγάλη ουρά έξω από την εκκλησία, μία ώρα πριν από την έναρξή της.
Το προαναφερθέν «συνέδριο των Προτεσταντών» — Deutscher Evangelischer Kirchentag στα γερμανικά — πραγματοποιείται κάθε δύο χρόνια κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού σε διαφορετική τοποθεσία στη Γερμανία και προσελκύει δεκάδες χιλιάδες πιστούς που προσεύχονται, να τραγουδούν και συζητούν την πίστη τους και τις τρέχουσες παγκόσμιες υποθέσεις.
Η φετινή συγκέντρωση έχει το σύνθημα «Τώρα είναι η ώρα», που ήταν μια από τις προτάσεις που είπε ο Simmerlein στο ChatGPT όταν ζήτησε από το chatbot να γράψει το κήρυγμα. Όπως είπε ο θεολόγος:
«Είπα στην τεχνητή νοημοσύνη: “Είμαστε στο εκκλησιαστικό συνέδριο, είσαι ιεροκήρυκας… πώς θα ήταν μια εκκλησιαστική λειτουργία;”»
Επτά λόγοι που το Blogging είναι απαραίτητο για το E-commerce σου!
Η Heiderose Schmidt, μια 54χρονη που παρακολούθησε τη λειτουργία, σχολίασε:
«Δεν υπήρχε καρδιά και ψυχή. Τα άβαταρ δεν έδειχναν καθόλου συναισθήματα, δεν είχαν γλώσσα σώματος και μιλούσαν τόσο γρήγορα και μονότονα που μου ήταν πολύ δύσκολο να συγκεντρωθώ σε αυτά που έλεγαν. Ίσως όμως να είναι διαφορετικά για τη νεότερη γενιά που μεγάλωσε με όλα αυτά».
Ο Marc Jansen, ένας 31χρονος Λουθηρανός πάστορας από το Troisdorf, σχολίασε επίσης:
«Πραγματικά είχα φανταστεί ότι θα ήταν χειρότερο. Αλλά εξεπλάγην θετικά με το πόσο καλά λειτούργησε. Επίσης, η γλώσσα της τεχνητής νοημοσύνης λειτούργησε καλά, παρόλο που ήταν ακόμα λίγο “ανώμαλη” μερικές φορές.
Η Anna Puzio, 28 ετών, ερευνήτρια για την ηθική της τεχνολογίας από το Πανεπιστήμιο του Twente στην Ολλανδία, η οποία επίσης παρακολούθησε την λειτουργία, είπε:
«Η πρόκληση που βλέπω είναι ότι η τεχνητή νοημοσύνη μοιάζει πολύ με τον άνθρωπο και ότι είναι εύκολο να εξαπατηθείς από αυτήν. Επίσης, δεν έχουμε μόνο ένα χριστιανικό δόγμα, και αυτό πρέπει να αντιπροσωπεύει και η τεχνητή νοημοσύνη. Πρέπει να προσέχουμε να μην γίνεται κατάχρηση και φτάσουμε να διαδίδουμε μόνο μία άποψη»
Ο Simmerlein είπε ότι δεν είναι πρόθεσή του να αντικαταστήσει τους θρησκευτικούς ηγέτες με την τεχνητή νοημοσύνη και το βλέπει μόνο ως έναν τρόπο να τους βοηθήσει με την καθημερινή τους εργασία στις εκκλησίες τους.
«Η τεχνητή νοημοσύνη θα κυριαρχεί όλο και περισσότερο στη ζωή μας, σε όλες τις πτυχές της. Και γι’ αυτό είναι χρήσιμο να μάθουμε να την αντιμετωπίζουμε.
Ο πάστορας είναι κοντά στο εκκλησίασμα, μένει μαζί τους, τους βαφτίζει, τους κηδεύει, τους ξέρει από την αρχή ως το τέλος. Η τεχνητή νοημοσύνη δεν μπορεί να το κάνει αυτό. Δεν γνωρίζει το ποίμνιό της».
Ειδήσεις σήμερα
Ναυάγιο στην Πύλο: Το σαπιοκάραβο, το δρομολόγιο Λιβύη-Ιταλία και τα γυναικόπαιδα στο αμπάρι
«Τζόκερ» τα φθηνά φοιτητικά ενοίκια – Πάνω από 400 ευρώ τα 7 στα 10 ακίνητα
Ναυάγιο στην Πύλο: Χωρίς ντροπή στον ΣΥΡΙΖΑ εργαλειοποιούν την τραγωδία