Όπως αναφέρει η ερευνητική ομάδα, η εξέταση αίματος PSA (εξέταση του Ειδικού Προστατικού Αντιγόνου) που χρησιμοποιείται σήμερα δεν είναι αρκετά ακριβής. Ως αποτέλεσμα, υπήρξαν πολυάριθμες περιπτώσεις περιττών βιοψιών προστάτη σε άνδρες χωρίς καρκίνο.
Οι ερευνητές αξιολόγησαν το νέο τεστ σε μια πιλοτική μελέτη στην οποία συμμετείχαν 147 ασθενείς με καρκίνο του προστάτη, και διαπίστωσαν ότι ανιχνεύει τη νόσο με 94% ακρίβεια.
Το νέο αυτό τεστ ειναι επίσης γρήγορο, ελάχιστα επεμβατικό και φθηνό. Στο επόμενο στάδιο της έρευνάς της, η ομάδα θα δοκιμάσει το τεστ αίματος σε άνδρες που δεν έχουν διαγνωστεί με καρκίνο του προστάτη.
Ο συγκεκριμένος καρκίνος εμφανίζεται όταν τα κύτταρα του προστάτη αρχίζουν να αναπτύσσονται ανεξέλεγκτα. Σε ορισμένες περιπτώσεις, ο καρκίνος μπορεί να αναπτυχθεί γρήγορα και να εξαπλωθεί σε άλλες περιοχές του σώματος, καθιστώντας αναγκαία τη θεραπεία.
Στους περισσότερους άνδρες ο καρκίνος του προστάτη μπορεί να αναπτύσσεται επί μήνες ή ακόμα και επί χρόνια πριν αρχίσει να προκαλεί συμπτώματα. Γι’ αυτό είναι πολύ σημαντικό να γίνεται περιοδικός προληπτικός έλεγχος για την ανίχνευσή του σε αρχικό στάδιο. Ο καρκίνος του προστάτη προσβάλλει κυρίως άνδρες άνω των 50 ετών, με τον κίνδυνο να αυξάνεται με την ηλικία.
Λάζαρος Καραούλης στον ΕΤ: «Φέρνουμε την Τεχνητή Νοημοσύνη στον Δήμο Αθηναίων»
«Προς το παρόν δεν υπάρχει καμία ενιαία εξέταση για τον καρκίνο του προστάτη, αλλά οι εξετάσεις αίματος PSA είναι από τις πλέον χρησιμοποιούμενες, μαζί με φυσική ψηλάφηση, μαγνητικές τομογραφίες και βιοψίες», δήλωσε ο καθηγητής Dmitry Pshezhetskiy της Ιατρικής Σχολής Norwich του UEA.
«Ωστόσο, οι αιματολογικές εξετάσεις PSA δεν χρησιμοποιούνται συνήθως για τον έλεγχο του καρκίνου του προστάτη, καθώς τα αποτελέσματα μπορεί να είναι αναξιόπιστα. Μόνο το ένα τέταρτο περίπου των ατόμων που υποβάλλονται σε βιοψία προστάτη λόγω αυξημένων επιπέδων PSA διαπιστώνεται ότι έχουν καρκίνο του προστάτη. Ως εκ τούτου, υπήρξε μια προσπάθεια για τη δημιουργία μιας νέας εξέτασης αίματος με μεγαλύτερη ακρίβεια.
Τα ευρήματα της έρευνας δημοσιεύθηκαν στο επιστημονικό περιοδικό «Cancers».
Πηγή: Independent
Ειδήσεις σήμερα
Σεισμός στην Τουρκία: Οργή για Ερντογάν, ευχαριστίες γα Ελλάδα
Πέτρος Φιλιππίδης: Ένοχος για απόπειρες βιασμού αλλά εκτός φυλακής