Καθώς στις περισσότερες από τις δέκα τουρκικές περιοχές που χτυπήθηκαν από τον Εγκέλαδο επικρατεί χάος και οι νεκροί πλησιάζουν τους 9.000 στην τουρκική επικράτεια (11.200 μαζί με τα θύματα στη Συρία), ο Τούρκος πρόεδρος προσπάθησε να καθησυχάσει τους εξοργισμένους ανθρώπους, λέγοντας ότι είναι αδύνατον να προβλεφθεί τέτοιου μεγέθους σεισμός και τόνισε ότι έγινε το καλύτερο δυνατόν στην ανταπόκριση των Αρχών. Για τις καθυστερήσεις στην άφιξη των σωστικών συνεργείων και στην παροχή βοήθειας, που καταγγέλλονται από τους κατοίκους πολλών περιοχών που επλήγησαν, ο Ερντογάν επέρριψε την ευθύνη στις αυτοδιοικητικές αρχές, λέγοντας ότι πολλά προβλήματα διογκώθηκαν λόγω των κατεστραμμένων δρόμων και αεροδρομίων. «Το κράτος έκανε καλά τη δουλειά του», υποστήριξε ενώπιον του πλήθους και τους κάλεσε όλους να μην ακούνε την προπαγάνδα!
Ο Ερντογάν επρόκειτο να επισκεφθεί και τη Χατάι, καθώς και το Παζαρτσίκ, επίκεντρο του πρώτου μεγάλου σεισμού των 7,8 ρίχτερ.
Σύμφωνα με τους απεσταλμένους του BBC, η οργή και η αγανάκτηση αυξάνονται στην Ανατολική Τουρκία για τον λεγόμενο «φόρο σεισμού» που είχε επιβληθεί από την τουρκική κυβέρνηση μετά τον ισχυρό σεισμό του 1999. Σε συνδυασμό με την ολιγωρία των αρχών και λόγω της οσμής σκανδάλων που ακολουθεί τα πολλά κατεστραμμένα κτίρια (ανάμεσα τους και νοσοκομεία, δημόσιες υπηρεσίες κ.λπ.), ο επιπλέον φόρος των 88 δισεκατομμυρίων τουρκικών λιρών (4,6 δισ. δολάρια) μοιάζει να κοροϊδεύει τους σεισμόπληκτους, πολλοί εκ των οποίων περιμένουν ακόμη την τουρκική ομάδα έκτακτων αναγκών.
Οπως εξηγεί το BBC, η κυβέρνηση δεν έχει ποτέ εξηγήσει πώς δαπανώνται τα χρήματα για τον επονομαζόμενο «ειδικό φόρο επικοινωνίας» – όπως αποκαλούν το φόρο για τη βοήθεια στους σεισμούς οι τουρκικές αρχές. «Πού πήγαν όλοι οι φόροι μας από το 1999;», έλεγε στο γαλλικό πρακτορείο ο Τζελάλ Ντενίζ, που περιμένει να δει αν θα βγουν ζωντανοί από τα ερείπια ο αδελφός και τα ανίψια του. «Περιμέναμε, κανείς δεν ήρθε για βοήθεια», δήλωνε κλαίγοντας η Αρτζού Νταντέογλου, προσθέτοντας ότι με άλλους συγγενείς της έσκαβαν με τα χέρια για να απελευθερώσουν δύο ανιψιές της από τα ερείπια. «Χάθηκαν τα παιδιά», φώναζε στη Αλέξανδρέττα, ενώ άλλη γυναίκα τα έβαλε με τους διασώστες που έφθασαν πολύ αργά όπως τους έλεγε. Σύμφωνα με το Reuters, επιζώντες από τους σεισμούς προσπαθούν να αναγνωρίσουν τους δικούς τους ανάμεσα από εκατοντάδες σορούς ανθρώπων που στοιβάζονται σε γήπεδα και χώρους στάθμευσης.
«Αν κάποιος είναι υπεύθυνος για όλα αυτά, αυτός είναι ο Ερντογάν», κατήγγειλε ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Οπως τόνισε, η κυβέρνηση του Ερντογάν δεν είχε προετοιμαστεί στο ελάχιστον για ένα μεγάλο σεισμό τα 20 χρόνια που είναι στην εξουσία. Οπως έγραψε στο Twitter ο κεμαλικός αντίπαλος του Ερντογάν, δεν πρόκειται να τον συναντήσει «για επικοινωνιακές δηλώσεις» μετά τους σεισμούς. Ο Κιλιτσντάρογλου αναμένεται να είναι ο επικεφαλής της ενωμένης αντιπολίτευσης – της λεγόμενης «Ομάδας των Εξι» που θα κατέβουν στις εκλογές απέναντι από τον Τούρκο πρόεδρο.
«SÜDDEUTSCHE ZEITUNG» : O σεισμός στην Τουρκία και οι κάλπες
Η γερμανική εφημερίδα «Süddeutsche Zeitung» αναφέρεται στις πολιτικές συνέπειες του σεισμού, καθώς η Τουρκία βρίσκεται σε προεκλογική
περίοδο. «Ο σεισμός είναι κάτι παραπάνω από φυσική καταστροφή… Τρεις μήνες πριν από τις επερχόμενες εκλογές, θα μπορούσε να καθορίσει το πολιτικό μέλλον της Τουρκίας», σχολιάζει η εφημερίδα και διερωτάται αν «ο συντηρητικός-ισλαμιστής πολιτικός, που γίνεται όλο και πιο αυταρχικός, θα πρέπει να αποχωρήσει από το παλάτι του». Η εφημερίδα εκτιμά ότι «ο Ερντογάν θα μπορούσε να είναι ο πολιτικός ωφελούμενος», σχολιάζει η «S.Z.». «Οι Τούρκοι που επλήγησαν από την καταστροφή χρειάζονται βοήθεια τώρα. Και αυτή προέρχεται από το κράτος, από τον Ερντογάν».
Κατά την επίσκεψή του σε έναν καταυλισμό στο Καχραμανμαράς, ο Ερντογάν υποσχέθηκε επίδομα 10.000 τουρκικών λιρών (500 ευρώ) για κάθε οικογένεια που επλήγη από τους σεισμούς, ωστόσο αυτό είναι ελάχιστο μπροστά στις τεράστιες ανάγκες των ανθρώπων.
Τραμπ: διαμηνύει ότι δεν σκοπεύει να αφήσει τη διώρυγα του Παναμά σε «λάθος χέρια»
Σεισμός στην Τουρκία: «Ευχαριστούμε Ελλάδα!»
«Ευχαριστώ Ελλάδα. Αιώνια φιλία». Κάθε άνθρωπος που βγαίνει ζωντανός από τα ερείπια μετά το φονικό σεισμό 7,8 της κλίμακας Ρίχτερ χάρη στην αυτοθυσία των ανδρών της ελληνικής ομάδας της ΕΜΑΚ, κάθε έμπρακτη βοήθεια που προσφέρουν οι Ελληνες απαλύνουν τον πόνο και την οδύνη που αισθάνονται οι λαοί της Τουρκίας και της Συρίας.
«Ευχαριστώ γείτονα. Το να είσαι άνθρωπος μετράει μόνο στις όχθες του πανέμορφου Αιγαίου. Είμαστε 2 γείτονες, 2 φίλοι, 2 αδελφές χώρες», είναι ένα από τα χιλιάδες μηνύματα ευγνωμοσύνης που στέλνουν διαδικτυακά τις τελευταίες ώρες Τούρκοι πολίτες προς τη χώρα μας, που από το πρώτο κιόλας λεπτό «έστησε» ένα μεγάλο δίκτυο αλληλεγγύης και αποστολής ανθρωπιστικής βοήθειας προς τους σεισμόπληκτους.
Μάλιστα, πάνω από 1,4 εκατομμύριο προβολές, καθώς και 24.000 like («μου αρέσει») είχε συγκεντρώσει μέχρι χθες το απόγευμα το μήνυμα που ανήρτησε στα τουρκικά στο Τwitter ο Ελληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.
«Εικόνες που μας γεμίζουν πόνο, τις ακολουθούν εικόνες που μας γεμίζουν ελπίδα. Μόνο σεβασμός για τις υπεράνθρωπες προσπάθειες των ομάδων διάσωσης. Ελληνες και Τούρκοι, δίπλα-δίπλα, παλεύουν μαζί για να σώσουν ζωές. Τους ευχαριστούμε για όσα κάνουν», έγραψε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός, προκαλώντας συγκίνηση τόσο στους Ελληνες όσο και στους γείτονές μας. Το μήνυμα του κ. Μητσοτάκη συνοδευόταν από ένα ιδιαίτερα συγκινητικό στιγμιότυπο με Ελληνες και Τούρκους διασώστες τη στιγμή που απεγκλωβίζουν ζωντανούς από τα ερείπια.
«Ευχαριστώ. Είμαστε ευγνώμονες», γράφει κάτω από την ανάρτηση του πρωθυπουργού μια γυναίκα από την Τουρκία. «Ευχαριστώ πολύ. Είμαστε αδέλφια όλων των λαών. Δεν είμαστε εχθρικοί με κανέναν. Ευχαριστούμε τους φίλους μας», σχολιάζει άλλος ένας Τούρκος. «Η Τουρκία και η Ελλάδα είναι δύο αδελφές χώρες. Σας ευχαριστώ για τη βοήθειά σας», αναφέρει ένας ακόμη χρήστης. Τα σχόλια αμέτρητα, δείχνουν ότι, παρά τις πολιτικές κόντρες, τις γεωπολιτικές έριδες, επικρατεί η ανθρωπιά.
«Κύριε πρόεδρε, σας ευχαριστούμε πολύ, σας αγαπάμε πολύ και τον ελληνικό λαό, σας παρακαλώ, αυτή η αγάπη και ο σεβασμός δεν είναι μόνο η ώρα του σεισμού, ας είμαστε φίλοι για πάντα, παρακαλώ μείνετε σε συνεχή επικοινωνία με τους ανθρώπους μας, σας ευχαριστώ», γράφει κάποιος χρήστης, για να απαντήσει άλλος: «Είμαστε άνθρωποι του ίδιου κλίματος, της ίδιας θάλασσας, της ίδιας κουλτούρας. Τους είμαστε ευγνώμονες για ό,τι έκαναν».
Και οι εγκάρδιες αντιδράσεις στο μήνυμα του πρωθυπουργού συνεχίζονται. «Ευχαριστώ Γείτονα. Ο,τι και να πει κανείς, είμαστε πάντα αδέλφια. Δύο αιώνιοι φίλοι του Αιγαίου», «Ευχαριστώ γείτονα, σε ευχαριστούμε που είσαι μαζί μας σε αυτή τη δύσκολη στιγμή, ο Θεός μαζί σου», «Ευχαριστώ για τη βοήθεια, κύριε πρόεδρε και Ελληνες πολίτες. Μην πιστεύετε αυτούς που λένε ότι είμαστε εχθροί. Τούρκοι και Ελληνες είναι φίλοι».
Η ευγνωμοσύνη που νιώθουν οι Τούρκοι για την ελληνική βοήθεια «καθρεπτίζεται» γενικότερα σε όλα τα κοινωνικά δίκτυα. Είναι χαρακτηριστικό ότι το «Ευχαριστούμε Ελλάδα» είναι από τα πρώτα trend στο Twitter στην Τουρκία. Τα σχόλια είναι στην κυριολεξία «ύμνοι» για τους Ελληνες διασώστες που δίνουν «μάχη» για να βγάλουν όσο πιο πολλούς ζωντανούς ανθρώπους που βρίσκονται παγιδευμένοι κάτω από τα χαλάσματα.
«Ελλάδα που είπαμε ότι θα μπούμε ξαφνικά ένα βράδυ. Ενα πρωί ήρθε ξαφνικά να μας βοηθήσει. Ενα πρωί μας θυμήθηκε ξαφνικά. Ενα πρωί ξαφνικά έκλαψε για εμάς. Ενα πρωί μας κατάλαβε ξαφνικά. Ενα πρωί μας έσωσε ξαφνικά. Ενα πρωί μας στήριξε ξαφνικά», γράφει χρήστης.
ΤΟΥΡΚΟΣ ΠΡΕΣΒΗΣ ΣΤΟ ΒΕΡΟΛΙΝΟ: «Η βοήθεια της Αθήνας σημαίνει πολλά για το λαό μου»
Ευγνωμοσύνη για την έμπρακτη βοήθεια που προσφέρει η χώρα μας στον τουρκικό λαό εξέφρασε ο Τούρκος πρέσβης στο Βερολίνο Αχμέτ Μπασάρ Σεν.
Σε συνέντευξή του στις εφημερίδες του Ομίλου FUNKE ο Τούρκος διπλωμάτης ανέφερε, ανάμεσα στα άλλα, ότι το γεγονός ότι η Ελλάδα έχει υποσχεθεί βοήθεια ταχύτερα από τις περισσότερες χώρες «σημαίνει πολλά για τον τουρκικό λαό».
Μάλιστα, σημείωσε ότι, όταν η κατάσταση έκτακτης ανάγκης θα έχει ξεπεραστεί, όλοι ελπίζουν σε μια περαιτέρω περίοδο «ρεαλιστικής συνεργασίας και εποικοδομητικού διαλόγου» μεταξύ των δύο χωρών.
«Οταν πρόκειται για ανθρωπιστικές καταστροφές και καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, οι δύο λαοί έχουν μεγάλη ευαισθησία ο ένας για τον άλλον. Αυτό συνέβαινε πάντα στην Ιστορία, βοηθούσαμε ο ένας τον άλλον σε καταστροφές. Και τώρα η Τουρκία είναι ευγνώμων για αυτή τη βοήθεια», είπε ο Αχμέτ Μπασάρ Σεν και στη δημόσια τηλεόραση Phoenix.
Την ίδια στιγμή, πολλά γερμανικά Μέσα Ενημέρωσης σχολιάζουν και τη «διπλωματία των σεισμών». Οπως το Δίκτυο RND, το οποίο σχολιάζει ότι η ελληνική κυβέρνηση αντέδρασε ιδιαιτέρως νωρίς, γρηγορότερα από άλλα κράτη της Ε.Ε., με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη να δηλώνει ότι «η Ελλάδα θα βοηθήσει αμέσως», ενώ επισημαίνεται ότι αυτό έρχεται σε αντίθεση με τη ρητορική μίσους του Τούρκου προέδρου, ο οποίος εν όψει των προεδρικών εκλογών υποδαυλίζει τον εθνικισμό.