Οι περισσότεροι υποθέτουν πως ένα ρομπότ και γενικότερα ένα σύστημα τεχνητής νοημοσύνης δεν θα μπορούσε να «διαβάσει» το συγκεκριμένο κείμενο, να το καταλάβει και να κάνει «τικ» στο κουτάκι. Δεν πρόκειται όμως περί αυτού.
Το σύστημα αυτό ονομάζεται CAPTCHA , το οποίο σημαίνει «Πλήρως αυτοματοποιημένο δημόσιο τεστ Turing για να διακρίνουμε τους υπολογιστές από τους ανθρώπους» («Completely Automated Public Turing test to tell Computers and Humans Apart»).
Η πραγματική λειτουργία του κουμπιού «Δεν είμαι ρομπότ» κάνει κάτι εντελώς διαφορετικό από αυτό που υποθέτουν οι περισσότεροι και έχει προκαλέσει αντιδράσεις.
Όπως αποκάλυψε η εκπομπή QI του BBC, η επιλογή του μικρού πλαισίου στην πραγματικότητα επιτρέπει στον ιστότοπο να ελέγχει πράγματα όπως το ιστορικό περιήγησής σας στο Διαδίκτυο, για να προσδιορίσει εάν είστε πραγματικό πρόσωπο ή όχι.
«Το να κάνετε κλικ στο κουτάκι δεν είναι το ζητούμενο. Αυτό που αναλύεται είναι το πώς συμπεριφερθήκατε πριν “τικάρετε” το πλαίσιο», εξήγησε η Sandi Toksvig στο πάνελ.
«Λοιπόν, για να είμαι ειλικρινής, δεν μπορώ να σας πω όλες τις λεπτομέρειες…οι εταιρείες τις κρατούν μυστικό επειδή δεν θέλουν να υπάρξουν άτομα που προσπαθούν να ξεπεράσουν το τεστ, αλλά σε γενικές γραμμές, επιλέγετε το πλαίσιο και αυτό ζητά από τον ιστότοπο να ελέγξει το ιστορικό περιήγησης».
Bluesky: Τα έκανε... θάλασσα η επικεφαλής της πλατφόρμας - Δε γνώριζε τα σωστά όρια ηλικίας για τη χρήση της
Ας πούμε ότι, για παράδειγμα, προτού κάνετε “τικ” στο κουτάκι είχατε παρακολουθήσει μερικά βίντεο με γάτες και σας άρεσε ένα tweet για την Γκρέτα Τούνμπεργκ, ενώ ελέγξατε τον λογαριασμό σας στο Gmail πριν ξεκινήσετε τη δουλειά – όλα αυτά τους κάνουν να πιστεύουν ότι μάλλον είστε άνθρωπος».
Η Toksvig συνέχισε εξηγώντας ότι το σύστημα CAPTCHA έχει και άλλα κόλπα για να ξεχωρίσει αν κάποιος είναι άνθρωπος ή ρομπότ, όπως και ένα δεύτερο τεστ για να βεβαιωθεί διπλά.
Είπε: «Κάνοντας “τικ” στο κουτάκι, μπορεί ακόμη και να το ωθήσετε να αναλύσει τον τρόπο με τον οποίο μετακινήσατε το ποντίκι σας στην οθόνη. Είναι λίγο τρομακτικό, νομίζω».
«Ουσιαστικά, όταν κάνετε κλικ στο πλαίσιο “Δεν είμαι ρομπότ”, δίνετε εντολή στον ιστότοπο να ρίξει μια ματιά στα δεδομένα σας και να αποφασίσει μόνος του. Εάν το μηχάνημα δεν είναι σίγουρο, τότε σας βάζει να κάνετε κλικ σε μια σειρά από εικόνες, επιλέγοντας, π.χ., αυτές που απεικονίζουν ένα φανάρι ή ένα ποδήλατο».
Ειδήσεις σήμερα
Σάλος με την αποκάλυψη του «Ε.Τ.»: Επιμένουν στο 2015 με σχέδιο «Δήμητρα» – «Σιωπή» από Τσίπρα
ΕΝΦΙΑ 2023: Ποιοι θα πληρώσουν, ποιοι θα… γλιτώσουν
Ρίσι Σούνακ: Πονοκέφαλος οι επιχειρήσεις της συζύγου του
Χριστίνα Ωνάση: Στην Ελλάδα ο τρίτος σύζυγος της Σεργκέι Καούζοφ για το μνημόσυνο