Η συγκεκριμένη εφαρμογή είναι διαθέσιμη και στην Ελλάδα. Επίσης, ανακοινώνεται ότι η Αρχή ερευνά την υπόθεση που αφορά την παραβίαση προσωπικών δεδομένων χρηστών τoυ WhatsΑpp από κακόβουλο λογισμικό, σε συνέχεια υποβληθείσας σχετικής γνωστοποίησης της εταιρείας, δεδομένου ότι στα θιγόμενα φυσικά πρόσωπα περιλαμβάνονται και συνδρομητές στην Ελλάδα.
DeepSeek: Αρχισε ο Ψυχρός (Τεχνολογικός) Πόλεμος ΗΠΑ-Κίνας
Ο Κόκκινος Δράκος -μεταμορφωμένος σε Μπλε Φάλαινα- δάγκωσε άσχημα τον Αμερικανικό Αετό σε ένα από τα δυνατά του σημεία… Μια τέτοια αίσθηση δημιούργησε το ξεπέταγμα του κινεζικού DeepSeek την προηγούμενη εβδομάδα στο σύμπαν της Τεχνητής Νοημοσύνης, η οποία εξελίσσεται σε ένα από τα πεδία αντιπαράθεσης ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Κίνα, με προοπτική να διολισθήσει σε Ψυχρό Πόλεμο.
Ηδη την Πέμπτη και την Παρασκευή κυβερνητικές υπηρεσίες σε Βρετανία, Ιταλία και Ιρλανδία, μαζί με διάφορες επιχειρήσεις ανά τον κόσμο, έβαλαν στο μικροσκόπιο ή ζήτησαν από τις εταιρίες κυβερνοασφάλειας να μπλοκάρουν τη χρήση του κινεζικού chatbot από δημοσίους και ιδιωτικούς υπαλλήλους, υπό τον φόβο να διαρρεύσουν προσωπικά δεδομένα των πολιτών στις κινεζικές Αρχές.
Αξίζει να σημειωθεί ότι λίγες μέρες πριν από την εμφάνιση του πάμφθηνου (φτιάχτηκε μέσα σε τρεις μήνες και κόστισε μόλις 5,6 εκατ. δολάρια, έναντι δεκάδων δισ. δολαρίων των προγραμμάτων των αμερικανικών κολοσσών) και ιδιαίτερα αποτελεσματικού κινεζικού προγράμματος Τεχνητής Νοημοσύνης, που προκάλεσε ιστορική βουτιά στις μετοχές των γιγάντων της Silicon Valley, η Αμερική είχε υποστεί μία ακόμη ήττα από τη μεγάλη της αντίπαλο, σε ένα περιστατικό που πέρασε κάτω από τα ραντάρ.
Στο ελάχιστο διάστημα που έπεσε μαύρο στο TikTok στις ΗΠΑ, κατά την αλλαγή σκυτάλης μεταξύ Μπάιντεν και Τραμπ, εκατομμύρια Αμερικανοί χρήστες του TikTok μετακόμισαν στην κινεζική πλατφόρμα RedNote (η κινεζική της ονομασία Xiaohongshu παραπέμπει στο «Μικρό Κόκκινο Βιβλίο» του Μάο) και απ’ ό,τι φαίνεται αρκετοί αποφάσισαν να μείνουν. Τους δελέασαν το φιλικό περιβάλλον και η καλή αυτόματη μετάφραση από τα μανδαρίνικα, ενώ οι 300 εκατομμύρια Κινέζοι χρήστες -στη συντριπτική τους πλειονότητα κάτω των 45 ετών- υποδέχθηκαν με ανοιχτές αγκάλες τους Αμερικανούς «ψηφιακούς πρόσφυγες»!
DeepSeek (Βαθιά Αναζήτηση) είναι το όνομα της εταιρίας, που ίδρυσε, το 2023, ο άγνωστος μέχρι πρότινος, ακόμη και στην Κίνα, μηχανικός Πληροφορικής Λιάνγκ Ουενφένγκ, από την πόλη Χαντσού και Large Language Module- R1 το ελεύθερης πρόσβασης (ανοιχτού κώδικα) πρόγραμμα Α.Ι., που λάνσαρε, βάζοντας τα γυαλιά στο ChatGPT της OpenAI και στο Gemini της Google.
Πολλοί μιλούν για επανάληψη του φαινομένου Sputnik, όταν στις 4 Οκτωβρίου 1957 η Σοβιετική Ενωση σόκαρε τις ΗΠΑ με την εκτόξευση του πρώτου της διαστημικού δορυφόρου, που σηματοδότησε το πέρασμα του Ψυχρού Πολέμου σε ανώτερο στάδιο.
Για τον ιστορικό του μέλλοντος ίσως η αντίστοιχη 4/10/1957 της Τεχνητής Νοημοσύνης να είναι η 27/1/2025, τότε που οι μετασεισμοί από την παρουσίαση του chatbot της DeepSeek έγιναν αισθητοί στη Γουόλ Στριτ και σε ευρωπαϊκά και ασιατικά χρηματιστήρια. Αυτό δεν συνέβη εν αιθρία, αλλά επειδή, αμέσως μετά την ανάρτησή του στο App Store της αμερικανικής Apple, το DeepSeek ξεπέρασε σε «φορτώσεις» (download) το πολυδιαφημισμένο και πασίγνωστο πια ChatGPT της ΟpenAI. Ταυτόχρονα κέρδισε άνετη πρωτιά από τις φορτώσεις στο App Store της Apple στην Κίνα.
Οι εξελίξεις στο πεδίο του σινοαμερικανικού ανταγωνισμού αναμένονται συναρπαστικές, καθώς οι Κινέζοι ετοιμάζουν κι άλλες εκπλήξεις. Είναι γνωστό ότι διάφορες κινεζικές εταιρίες εργάζονται για την ανάπτυξη της Α.Ι. και της Εκμάθησης Μηχανών (Machine Learning).
Για αρχή, η εταιρία Τεχνητής Νοημοσύνης και Ρομποτικής UBTRobotics, με έδρα το Τσόου Τσιάν, σχεδιάζει την παραγωγή ανθρωποειδών ρομπότ σε μαζική κλίμακα. Κατά δήλωσή της, σκοπεύει να παράγει τόσο πολλά ρομπότ, που θα φτάσουν σε κάθε κινεζικό σπίτι! Προς το παρόν, οι μηχανικοί υπηρέτες δεν είναι έτοιμοι για καθημερινή χρήση, γι’ αυτό και εκπαιδεύονται σε εργοστάσια. Ομως, όταν τελειοποιηθούν, θα είναι σε θέση να καλύψουν τις περισσότερες ανάγκες ενός νοικοκυριού, αλλάζοντας δραματικά το τοπίο της τεχνολογίας, των επιχειρήσεων, της πολιτικής, της οικονομίας, ακόμη και της ίδιας της κοινωνικής διάρθρωσης, όπως προβλέπουν κάποιοι αναλυτές.
Στο εσωτερικό της Κίνας, ο Σι Τζινπίνγκ πιστεύεται ότι θα προσπαθήσει να μετατρέψει την επιτυχία του DeepSeek σε σημαία του «κινεζικού ονείρου». Το ορόσημο που έχει τεθεί από την πολιτική ηγεσία του Πεκίνου είναι το 2048. Τότε συμπληρώνεται ένας αιώνας από την επικράτηση της Κομμουνιστικής Επανάστασης του Μάο Τσετούνγκ και το κινεζικό καθεστώς έχει βάλει στόχο να είναι η Κίνα πρώτη παγκόσμια δύναμη σε όλα τα επίπεδα.
Κάτι τέτοιο η Αμερική θα προσπαθήσει, φυσικά, να το εμποδίσει πάση θυσία. Ηδη ο Τραμπ εξήγγειλε το πρόγραμμα Stargate 500 δισ. δολαρίων, με τη συμμετοχή της Ιαπωνίας και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, παρότι ο Μασκ είπε πως τα λεφτά είναι δύσκολο να βρεθούν. Ο Τραμπ διευκρίνισε ότι δεν τον «παρεξηγεί» επειδή το αφεντικό της Tesla έχει προσωπική αντιπαλότητα με τον Ιάπωνα επικεφαλής της SoftBank, που συμμετέχει στο Stargate. Το ζήτημα, όμως, είναι τι γίνεται άμεσα, επί του πρακτέου.
O Τραμπ, ο Ζούκερμπεργκ, η… υπόκλιση και ο στόχος
Προσπαθώντας να δείξει στιβαρότητα και ψυχραιμία, ο Τραμπ κάλεσε τις αμερικανικές εταιρίες να αφυπνιστούν από το κύμα της Μπλε Φάλαινας που τις χτύπησε, προσθέτοντας, εντούτοις, ότι ο ανταγωνισμός με τους Κινέζους μπορεί να έχει θετικά αποτελέσματα, συμβάλλοντας στη γενικότερη μείωση του κόστους της Α.Ι. «Αντί να ξοδεύετε δισεκατομμύρια επί δισεκατομμυρίων, μπορεί να δαπανήσετε πολύ λιγότερα πετυχαίνοντας το ίδιο αποτέλεσμα», είπε ο Τραμπ στους CEO των τεχνολογικών κολοσσών.
Πιάνοντας το μήνυμα, ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ, σε ανάρτησή του στο facebook, υποσχέθηκε ότι το πρόγραμμα Α.Ι. ανοιχτού κώδικα Llama, που ετοιμάζει η Meta, θα πάρει τα ηνία αμέσως μόλις κυκλοφορήσει. Για τη μείωση του κόστους, που ζήτησε ο Τραμπ, ήταν πιο συγκρατημένος.
Το γεγονός, εξάλλου, ότι η αφρόκρεμα των «big tech bosses» της Αμερικής υποκλίθηκε στις αρετές της Μπλε Φάλαινας δεν πρέπει να ξεγελά ως προς τις προθέσεις της να βάλει φρένο στην κινεζική επέλαση. Ο επικεφαλής της OpenAI, Σαμ Αλτμαν, χαρακτήρισε το DeepSeek «εντυπωσιακό, ειδικά αν σκεφτεί κανείς τις ικανότητές του σε σχέση με το κόστος». Ο Αντρέσεν Χόροβιτς, της ομώνυμης εταιρίας, έκανε λόγο για ένα «από τα πιο εκπληκτικά και εντυπωσιακά επιτεύγματα, που αποτελεί δώρο για όλο τον κόσμο». Ωστόσο, ο Ανταμ Κοβάσεβιτς, CEO του εμπορικού-βιομηχανικού ομίλου Chamber of Progress, υπενθύμισε ότι «βασικό μέλημα της Αμερικής είναι να νικήσει την Κίνα στην κούρσα της Α.Ι.».
Σε μια εναλλακτική προσέγγιση, ο CEO της Microsoft, Σάτια Ναντέλα, εξέτασε το ζήτημα από μια πιο οικουμενική και «συντεχνιακή» ματιά: «Καθώς η Α.Ι. καθίσταται ολοένα πιο αποτελεσματική και προσβάσιμη, θα υπάρξει έκρηξη ζήτησης γι’ αυτήν, μετατρέποντάς τη σε ένα απαραίτητο εμπόρευμα», εκτίμησε. Θα μπορούσε να το πει κανείς: «Πάνω και από τον Ψυχρό Πόλεμο είναι το χρήμα».
Ειδήσεις Σήμερα
- Βόλος: «Θα σε σκοτώσω αν πας στον Εισαγγελέα» – Γυναίκα κατήγγειλε τον πρώην σύζυγό της ότι την χτύπησε και την απείλησε
- Ποτέ ξανά το κουνουπίδι δεν ήταν τόσο νόστιμο – Η συνταγή που θα σας πείσει
- Λευτέρης Πανταζής: Μιλά για το χωρισμό της κόρης του με τον Καπότση – Η Κόνι Μεταξά απέφυγε τις κάμερες [βίντεο]
- Ο Μαρσέλο σταμάτησε το ποδόσφαιρο: «Ευχαριστώ για όλα»
- Κάνιε Γουέστ: Επαινεί δημόσια την σύζυγο του, Μπιάνκα για την γυμνή εμφάνιση της στα Grammy – H ανάρτηση του εξόργισε τους ακόλουθούς του
- Καινούργιου – Λιάγκας: Θα παρουσιάσουν μαζί πρότζεκτ – Τι αποκάλυψε η παρουσιαστρια;